Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Tecra S3 i k. graficzna od Tecra S4 - brak obrazu

mizyn 03 Lut 2010 15:41 2012 1
  • #1 03 Lut 2010 15:41
    mizyn
    Poziom 10  

    Mam do Szanownych Kolegów pytanie odnośnie płyty głównej do Toshiby Tecra S3.
    Laptop ów nabyłem okazyjnie, okazało się że uszkodzona jest fizycznie karta graficzna Nvidia 6600 poprzez nieumiejetne próby naprawy. Nie mogłem dostać nigdzie takiej karty ( wiadomo: Toshiba nie uznaje standardu MXM ) i notebook sobie leżał. Niedawno trafiła mi sie karta graficzna od Tecry S4 ( NVIDIA Quadro NVS 110M ). Jest to bliźniaczy model tyle że po core 2 ( coś jak Amilo Pi 1556 a Amilo 1437g ). Zamontowałem kartę i odpalilem płytę: zapaliła się kontrolka zasilania i prawidłowo na zielono druga - system, jednak brak obrazu na matrycy jak i monitorze. I tu jest problem: dlaczego nie wyświetla skoro dioda systemowa nie gaśnie, czyli postest jest OK ( żadnego mrugania na żółto i beepów ) - palą sie stabilnie obie pierwsze kontrolki na zielono. Inne wyrażne symptomy: CPU i GPU nagrzewają się stopniowo, nie włącza sie natomiast wentylator ( a powinien już podczas załączenia płyty ). Po zastanowieniu myślę, że: 1. Jest jakies uszkodzenie na płycie głównej 2. Karta graficzna ( 100% sprawna to wiem ) nie chce pracować na płycie S3 mimo, że jest wykrywana ( gdy oryginalna zniszczona była w slocie to po załączeniu druga kontrolka nie zapalała się w ogóle ). Bardzo proszę o sugestie i pomoc w rozwiazaniu tego problemu.

    0 1
  • #2 03 Lut 2011 15:23
    mizyn
    Poziom 10  

    Musi być podstawiona oryginalna grafika.

    0