Znalazłem to na pewnej stronie i sam postanowiłem sprawdzić czy to sie sprawdza:Przełącznik gaz/benzyna znajduje się z reguły obok skrzyni biegów. Wyjmij go delikatnie podważając z jednej strony. Do przełącznika dochodzą trzy przewody. Oprócz tego jest jeden szary przewód, nie podłączony do niczego. Właśnie tego szukamy. Połącz ten przewód do masy samochodu (do karoserii). Ważne, żeby połączenie było "pewne". Następnie przekręć kluczyk w stacyjce tak, aby zapaliły się wszystkie kontrolki. Ale nie uruchamiaj silnika.
Obserwuj przełącznik, powinien dawać znaki życia w postaci migotania.
Przykład nr1: 4 x błysk, chwila przerwy oraz 5 x błysk oznacza kod 45.
Przykład nr 2: 1x błysk, chwila przerwy oraz 2 x błysk oznacza kod 12.
Każdy kod podawany jest trzy razy. Potem następuje pokazanie następnego kodu (tu również 3 powtórzenia).
Kod Błąd
kod 12 Brak powrotnego sygnału z silnika.
kod 13 Brak sygnału z sondy lambda
kod 14 Sygnał z sensora temperatury jest za wysoki
kod 15 Sygnał z sensora temperatury jest za niski
kod 21 TPS sygnał za wysoki (TPS - sensor położenia przepustnicy)
kod 22 TPS sygnał za niski (TPS - sensor położenia przepustnicy)
kod 33 Sygnał z sensora MAP za wysoki
kod 34 Sygnał z sensora MAP za niski
kod 43 Parownik/reduktor nie działa
kod 45 Mieszanka gazu za bogata
UWAGA: Kod 12 jest prawidłowy, ponieważ silnik jest wyłączony. Występuje tylko w instalacjach montowanych do 1995 roku.
Może jeszcze wystąpić ciągłe miganie przełącznika. Oznacza to wyczerpanie się gazu i przełączenie na benzynę. Jeśli zbiornik jest pełny, może to oznaczać zbyt ubogą mieszankę lub problemy z doprowadzeniem wystarczającej ilości gazu (np uszkodzenie przewodu).
Jeżeli chodzi o sondę to z tym byłem u gazownika kiedy wymieniał mi nowy parownik i podpinał sie pod kostke od sondy lambdy miernikiem na właczonym silniku i pomimo zwiększania i zmniejszania obrotów silnika miernik cały czas pokazywał 14volt. Czy jest możliwe sprawdzenie sondy za pomocą miernika, nie jestem do końca przekonany co do tej sondy ponieważ na benzynie samochód pali dobrze i nie ma z nim problemów a uszkodzenie sondy powinno wywoływać problemy jeżdżąc na benzynie, tak mi się przynajmniej wydaje...