Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

instalacja gazowa koltec necam 392 rover 416si

autko1234 03 Feb 2010 17:37 6864 8
    autko1234
    Level 2  
    Witam mam problem z instalacja gazowa w swoim samochodzie rover 416 si 96r, mam wymieniony parownik po regeneracji,filtr fazy cieklej, fazy lotnej, nowe kable wysokiego napiecia, swiece, kopulka, palec rozdzielacza, rozdzielacz gazu wyczyszczony (wymienione oringi i membrana) samochod jedzie na benzynie bez zarzutow po przelaczeniu na gaz i przejechaniu kilkuset metrow traci moc zaczyna szarpac po czym przerzuca sie na benzyne czasami nawet gasnie. Wyswietla blad 45 (bogata mieszanka). Gazownik stwierdzil uszkodzenie sondy lambdy. Czy przy tej instalacji jest to mozliwe? Jesli, nie to co innego moze byc przyczyna moich problemow?
    lechos
    Level 18  
    Czym on go sprawdzal, ze odczytal blad?
    autko1234
    Level 2  
    Znalazłem to na pewnej stronie i sam postanowiłem sprawdzić czy to sie sprawdza:Przełącznik gaz/benzyna znajduje się z reguły obok skrzyni biegów. Wyjmij go delikatnie podważając z jednej strony. Do przełącznika dochodzą trzy przewody. Oprócz tego jest jeden szary przewód, nie podłączony do niczego. Właśnie tego szukamy. Połącz ten przewód do masy samochodu (do karoserii). Ważne, żeby połączenie było "pewne". Następnie przekręć kluczyk w stacyjce tak, aby zapaliły się wszystkie kontrolki. Ale nie uruchamiaj silnika.
    Obserwuj przełącznik, powinien dawać znaki życia w postaci migotania.
    Przykład nr1: 4 x błysk, chwila przerwy oraz 5 x błysk oznacza kod 45.
    Przykład nr 2: 1x błysk, chwila przerwy oraz 2 x błysk oznacza kod 12.
    Każdy kod podawany jest trzy razy. Potem następuje pokazanie następnego kodu (tu również 3 powtórzenia).
    Kod Błąd
    kod 12 Brak powrotnego sygnału z silnika.
    kod 13 Brak sygnału z sondy lambda
    kod 14 Sygnał z sensora temperatury jest za wysoki
    kod 15 Sygnał z sensora temperatury jest za niski
    kod 21 TPS sygnał za wysoki (TPS - sensor położenia przepustnicy)
    kod 22 TPS sygnał za niski (TPS - sensor położenia przepustnicy)
    kod 33 Sygnał z sensora MAP za wysoki
    kod 34 Sygnał z sensora MAP za niski
    kod 43 Parownik/reduktor nie działa
    kod 45 Mieszanka gazu za bogata
    UWAGA: Kod 12 jest prawidłowy, ponieważ silnik jest wyłączony. Występuje tylko w instalacjach montowanych do 1995 roku.
    Może jeszcze wystąpić ciągłe miganie przełącznika. Oznacza to wyczerpanie się gazu i przełączenie na benzynę. Jeśli zbiornik jest pełny, może to oznaczać zbyt ubogą mieszankę lub problemy z doprowadzeniem wystarczającej ilości gazu (np uszkodzenie przewodu).

Jeżeli chodzi o sondę to z tym byłem u gazownika kiedy wymieniał mi nowy parownik i podpinał sie pod kostke od sondy lambdy miernikiem na właczonym silniku i pomimo zwiększania i zmniejszania obrotów silnika miernik cały czas pokazywał 14volt. Czy jest możliwe sprawdzenie sondy za pomocą miernika, nie jestem do końca przekonany co do tej sondy ponieważ na benzynie samochód pali dobrze i nie ma z nim problemów a uszkodzenie sondy powinno wywoływać problemy jeżdżąc na benzynie, tak mi się przynajmniej wydaje...
    lechos
    Level 18  
    O wyblyskaniu kodow to zapomnij. Co do sondy to moze sie zle podpina, sonada jest 1V wiec nie moze wskazywac wiecej. Owszem miernikiem mozna sprawdzic sonde. Zmiana napiecia powina sie wachac miedzy 0,2 a 0,8 V.
    TU masz link do sprawdzenia sondy w roverku
    autko1234
    Level 2  
    przepraszam pomyliłem się miernik wskazał 0,14V
    Jaroczolna
    Level 10  
    Witam. Też mam instalacje Koltec i znam troche jej działanie ponieważ i mnie już zawodziła. Bogata mieszanka to nie jest jeszcze tragedia. Mnie też wyskoczyła na mierniku spalin i wystarczyło ją ustawić kluczem imbusowym z lewej strony na środku parownika( lewa u mnie to ta naprzeciw wejścia przewodu, który idzie do rozdzielacza). Śmiga mi teraz idealnie;)
    snuck21
    Level 1  
    Witam, przyłącze się do tematu:> posiadam mazde 323f BA 1.5 benzyna + gaz Koltec. odkad ja sprawadzilem tj. 4miesiace temu mam z tym gazem same problemy i wydatki. zaczelo sie od zatankowania w polsce gazu i samochod kaplica. 0 jazdy na gazie. podjechalem do warsztatu, tam zmienili mi gumki w rozdzielaczu filtr gazu i samochod 1 miesiac bez problemu jezdzil. po tym okresie podczas jazdy obroty gwaltownie spadly i juz na gazie nie jechal. nikt nie potrafil dobrze stwierdzic co sie dzieje, wiec sam sie zabralem za diagnoze. wykrylem ze membrama w paroniku jest rozerwana. warsztat zajmujacy sie tym gazem membramy wymienil, mialem oczywiscie racje ze byla peknieta, ale dodatkowo wysiadl silnik krokowy. po wymianie obu rzeczy auto jezdzilo pieknie przez 4 dni. jak pojechalem zatankowac juz ze stacji nie odjechalem. z powrotem do warsztatu i tam na komputerze wyszedl blad 45 bogata mieszanka. sonda labmda wskazywala najbierw 0.8 V po dodaniu gazu automatycznie przeskoczyla na 0.04 V i i nic wiecej sie nie dzialo. Przy skladaniu calego osprzetu musialem ruszyc jakims przewodem i chwilowo wzbudzilem sonde co automatycznie miernik pokazal ze zaczela pracowac wlasciwie i swobodnie gaz dzialal -> przez 10sek. i sytuacja sie powtorzyla. teraz bede siedzial i sprawdzal cala instalacje elektr. moze tam gdzies jakis przewod sie przetarl i zbiera sygnal do masy,
    kubiec1
    Level 14  
    Mówimy o testowaniu sondy lambda, a nikt nie zadał pytania, czy samochód jeździ na benzynie. Jeżeli tak, to sonda jest ok, bo ta sama sonda kontroluje skład mieszanki przy zasilaniu benzyną. Jeżeli jesteś w 100% pewny, że reduktor jest zregenerowany, a rozdzielacz wyczyszczony wszystko wskazuje na problem z silnikiem krokowym (sprawdzić kable zasilające silnika krokowego jeżeli był wymieniony). Przetestuj, czy silnik krokowy jest sprawny - zdarzają się przypadki uszkodzenia silnika na gwarancji. pozdrawiam forumowiczów.
    kamilos2521
    Level 1  
    Witam Po pierwsze kto instaluje taką szajsowatą instalacje do rovera???roverki maja bardzo delikatne silniki mk-6 i uszczelka siada szybko...jak bys zainstalowal instalacje alisei zavoli z firmy brc sekwencję taką jak mam to byś lał tylko gaz i jezdzil najlepsza instalka na swiecie pozdrawiam