Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa wzmacniacza lampowego HI-Fi

Mark Marshall 03 Feb 2010 21:50 15381 17
    Mark Marshall
    Level 19  
    Witam. Prosiłbym bardzo o strony na której podane są schematy wzmacniaczy lampowych HI-FI, szukałem już sporo ale jedyne co znajdowałem to wzmacniacze gitarowe. Zależy mi na mocy maksymalnie 50W. Jakie kolumny były by do tego wzmacniacza dobre, o jakiej impendancji? I moje pytanie może nieco laikowate czy da się podłączyć wzmacniacz gitarowy by grał jako HI-FI? :D Skąd polecacie wyciągnąć lampy a jeżeli lepiej kupić to jakie będą najlepsze? Bardzo dziękuje za pomoc i odpowiedzi :D

Moderated By Futrzaczek:

"maxymalnie" - nowomowa jakaś?
    Post poprawiony.

• Helpful post
    Futrzaczek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie kłam, nie kłam, bo kłamstwo krótkie ma nogi.
    Pierwszy z brzegu:
    http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/r_radio/1970_09_1.htm
    Drugi z brzegu:
    http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/radioamator/1960_04_1.htm
    Quote:
    Jakie kolumny były by do tego wzmacniacza dobre, o jakiej impendancji?

Odpowiedniej do zastosowanego transformatora głośnikowego.
    Quote:
    I moje pytanie może nieco laikowate czy da się podłączyć wzmacniacz gitarowy by grał jako HI-FI?

Nie.
    Quote:
    Zależy mi na mocy maxymalnie 50W.

Bardzo wysokie progi jak na początkującego.
    Na pewno wiesz, czego chcesz?
  • Helpful post
    sabringer
    Level 25  
    50W to bardzo dużo jak na hifi na lampach - zwykle poświęca się moc, żeby osiągnąć mniejsze zniekształcenia.

Jeśli chodzi zaś o sam wzmacniacz, to główną rolę odgrywają tu transformatory głośnikowe. Do hifi są większe (a zatem cięższe), im więcej sekcji uzwojeń tym zwykle lepiej. W push-pull pożądane byłyby odczepy Ultra-Linear (zwykle oznaczane jako UL)
    Rozejrzyj się za transformatorami głośnikowymi, pod kątem dostępności/kosztów/wagi, a dobranie transf. sieciowego, dobudowanie zasilacza i samego wzmacniacza będzie już prostsze - stosuje się aplikacje katalogowe końcówki mocy, jakiś przedwzmacniacz/inwerter, USZ (można się wzorować na całej masie konstrukcji i literatury)

Pamiętaj, że wzmacniacz stereo - 2x tyle elementów co mono.
    Dodam jeszcze może: Minimalny wzmacniacz stereo można zrobić na 2ch lampach ECL86/ECL82, np. na transformatorach z gramofonów Bambino/ magnetofonów ze wzmacniaczem itp. Jeśli zdobędziesz lepsze transformatory głośnikowe, można osiągnąć 'quasi-hifi'.
    Mark Marshall
    Level 19  
    O, bardzo ale to bardzo dziękuje za pomoc :D Jeżeli 50W to bardzo dużo to zweryfikuje jeszcze tą kwestie gdy wybiorę wzmacniacz który chcę zbudować :wink:
  • Helpful post
    sabringer
    Level 25  
    Wiesz, myśl w kategoriach kosztów/ilości lamp/masy.

Do wyboru masz stopień SE, na pojedyńczej lampie, ok: 2W dla ECL86 ...., 5W dla EL84/6V6 ..., 10W dla EL34/6L6 ...

lub też stopień PP, na parze lamp, ok: 10-15W dla EL84/6L6 ..., 20-30W dla EL34/6L6.

Gdybyś zrobił stopień mocy PP na parach EL34, z dobrym transformatorem z odczepami UL 43%, to myślę że spokojnie mógłbyś przyszpanować przed nie jednym audiofilem...

Można też pójść w stronę bardziej 'ekskluzywnych' lamp: KT66, KT77, KT88. Cena odstrasza, ale cóż... Szpan ;)

Dlatego poradziłem ci żebyś zaczął od poszukanie transformatorów głośnikowych (zwykle im większe/cięższe tym lepiej) pod wybrane lampy. Z zasilaniem już jest mniejszy kłopot, a sam układ wzmacniacza to już nie problem - zauważ, że większość wzmacniaczy audiofilskich jest bardzo prosta, to praktycznie sama końcówka mocy.

Możesz też poszukać jakie są najnowsze trendy, może SE wraca do łask jako 'lepsze' i nie warto się bawić w PP ;)
    Mark Marshall
    Level 19  
    Dziękuje bardzo za pomoc :wink: Ostatnio widziałem na allegro płytki wzmacniacza stereo 2x10W, 6V6, 6SL7. Jest to z tego co widzę dość prosta konstrukcja więc na początek była by chyba w sam raz, co o tym myślicie :wink: :?:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1560768-0.html znalazłem także ostatnio coś takiego na forum elektrody retro, co o nim myślicie :?: Co do SE i PP to zdecydowanie wolę PP lecz nie wiem czy sobie poradzę i dlatego chcę zbudować jakiś prosty wzmacniacz a dopiero potem zrobić zaawansowany z większą ilością lamp :wink:
    Mark Marshall
    Level 19  
    Widziałem i podałem w poprzednim poście link do tego tematu ale dzięki za udzielenie odpowiedzi czy łatwo to zrobić i czy można przetestować na tym swoje umiejętności :wink:
  • Helpful post
    sabringer
    Level 25  
    Wzmacniacz na ECL82/ECL86 jest całkiem prosty i to można powiedzieć 'minimum' stereo na lampach.

6SL7 to dość archaiczna lampa (dlatego widziałem egzemplarze w absurdalnie wysokich cenach :)).
    Ja się przy lampach trochę boję płytek, gdy nie wiem czy ktoś już na nich robił wzmacniacz i działał. Ale jeśli płytka jest sprawdzona to ok, przyśpiesza pracę.
    Mark Marshall
    Level 19  
    Widziałem dość archaiczne konstrukcję w których nie wykorzystywano płytek ale całość wyglądała jakby wyjęta prosto ze śmietnika. Czy płytka z lampami i częściami (chyba) za 90zł do budowy wzmacniacz na lampach 6LS7 to drogo czy jeszcze w miarę przy cenach zwykłych wzmacniaczy lampowych? :wink:
  • Helpful post
    thereminator
    Conditionally unlocked
    Cały czas piszesz o tej płytce z Allegro? To są same PCB do wykonania stereo w PP (na 2x 6V6 w końcówce + driver na 6SL7) wraz zasilaczem. Normalna cena za same płytki.
  • Helpful post
    JasiuB
    Level 20  
    Czołem.

sabringer wrote:

6SL7 to dość archaiczna lampa (dlatego widziałem egzemplarze w absurdalnie wysokich cenach :)).

Za to ruski odpowiednik 6N9S czasami można trafić tanio.

Jasiu
  • Helpful post
    fugasi
    Level 14  
    Mark Marshall wrote:
    Widziałem dość archaiczne konstrukcję w których nie wykorzystywano płytek ale całość wyglądała jakby wyjęta prosto ze śmietnika.

Współczesne wzmacniacze także są wykonywane w tej technice (montaż przestrzenny), zwłaszcza ezoteryczne, oparte na triodach mocy, o cenach z wieloma zerami. Nie chciałbyś ich wyrzucać do śmietnika.
    Na zdjęciu egzemplarz kosztujący 26.000 zł.

Budowa wzmacniacza lampowego HI-Fi

Coś słabo szukałeś tych schematów w internecie. Oto przykład całkiem dobrego i mocnego wzmacniacza: http://www.echostar.pl/~slawicz/concertino/concertino1.htm
    Ale żeby taki zbudować trzeba naprawdę mieć już jakieś (spore) doświadczenie i jakieś zaplecze pomiarowe. Poczytaj w wątkach jakie problemy mają forumowicze z banalnymi kilkuwatowymi zabawkami na pojedyńczej ECL86 a taki duży wzmacniacz w zakresie problemów otwiera doprawdy szerokie perspektywy.
    Poza tym niepotrzebnie martwisz się kosztem płytki. Jeśli celujesz w hi-fi to same transformatory głośnikowe wyciągną ci z kieszeni dobre kilkaset złotych.

Dodano po 6 [minuty]:

sabringer wrote:

Gdybyś zrobił stopień mocy PP na parach EL34, z dobrym transformatorem z odczepami UL 43%, to myślę że spokojnie mógłbyś przyszpanować przed nie jednym audiofilem...

Można też pójść w stronę bardziej 'ekskluzywnych' lamp: KT66, KT77, KT88. Cena odstrasza, ale cóż... Szpan ;)

E tam, te wszystkie KT88, EL34 to takie "stjunikowane" Volkswageny audiofilskiego świata. Single Ended 300B z amorficznymi transformatorami to jest szpan! ;)
    Mark Marshall
    Level 19  
    Tak wiem iż można zrobić taki wzmacniacz bez płytki i będzie wyglądał ładnie ale mi akurat chodziło o projekt wzmacniacza na 2 lampach który zobaczyłem na forum Elektroda Retro
    Bardzo dziękuje za link do schematu wzmacniacza i za udzielone porady :D
    sabringer
    Level 25  
    Ja jestem wielkim entuzjastą montażu przestrzennego, ale: wykonanego estetycznie, trwale, i z pewnym przemyśleniem całego układu. Niektórzy podchodzą do tego "a, zlutuje se jak wyjdzie".

A fakt, są takie lampy jak 300B, takie bańki na mleko :P O, i jak widać SE na triodzie ma się wciąż dobrze :)

Fakt, KT66 to bardziej szpan w gitarowym świecie (Eric Clapton i te sprawy), KT88 też. Ale KT77 jest specjalnie zaprojektowana do układów UL ;)

I co ty tu wrzucasz za zdjęcie, tam jest TRANZYSTOR jakiś, heretyków powinni spalić na stosie :P:P
    Mark Marshall
    Level 19  
    Oczywiście że najładniej wygląda montaż przestrzenny ale ładnie rozstawione lampy, kable uporządkowane i materiał na którym to robimy musi być estetyczny. Jeżeli robimy coś na lampie to to ma być na wierzchu i ma się prezentować jak najlepiej więc nie rozumiem idei robienia czegoś aby tylko działało. Zresztą źle zrobiony wzmacniacz w montażu przestrzennym nie będzie zapewniał dobrego ekranowania lamp przez co jakość dźwięku drastycznie spadnie.
    aftys6
    Level 19  
    Mark Marshall wrote:
    Oczywiście że najładniej wygląda montaż przestrzenny ale ładnie rozstawione lampy, kable uporządkowane i materiał na którym to robimy musi być estetyczny. Jeżeli robimy coś na lampie to to ma być na wierzchu i ma się prezentować jak najlepiej więc nie rozumiem idei robienia czegoś aby tylko działało. Zresztą źle zrobiony wzmacniacz w montażu przestrzennym nie będzie zapewniał dobrego ekranowania lamp przez co jakość dźwięku drastycznie spadnie.

Tu trochę źle piszesz, bo montaż nie ma nic do ekranowania lamp.
    Zarówno w jednym jak i drugim systemie możesz założyć ekrany na lampy.
    W montażu przestrzennym masz ten plus że niektóre łączenia możesz dać w oplocie, a ścieżkę ciężko dać w owijce ekranującej.

Co do początków to zacznij od prostego SE na EL84, złożyłem takie na starych trafach a i tak wrażenie odsłuchowe fajne.
    Dodam tylko że podczas pracy kilka razy otwierałem okno żeby to cholerstwo wywalić.
    Taki prosty wzmacniacz Ci może krwi napsuć a czymś mocno skomplikowanym możesz się zniechęcić.