Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unifon LF-1 zamiana na Unifon TK6

Darkun 03 Lut 2010 23:08 5926 5
  • #1 03 Lut 2010 23:08
    Darkun
    Poziom 8  

    Aby nie drążyć ponownie tematu-bo ostatni został usunięty przez modernizatora do kosza - wklejam to co się ukazało w poprzednich postach.

    Próbowałem eksperymentów z forum i nic! Ze ściany wychodzą 4 żyły
    w LF-1 podłączone są następująco:
    do nr 1 - biały przewód
    do nr 2 podłączony chyba kondensator -łączy cię z nr 5
    do nr 3 - szary przewód
    do nr 4 zielony przewód
    do nr 5 czerwony przewód
    do nr 6 - mostek z nr 4

    Jak podłączyć do TK6
    od 1 do 8
    1- wywołanie
    2 masa
    3 słuchawka
    4 mikrofon
    5 i 6 zamek
    7 i 8 przycisk dodatkowy
    Bardzo proszę o pomoc , gdyż sam chyba nie dam rady!
    Ze względu,że jestem laikiem proszę powiedzieć który kolor do którego wejścia podłączyć
    Zapomniałem powiedzieć o zworkach -fabrycznie były ustawione pionowo (5=1)
    przestawiłem na poziomo (3+1)
    Bardzo proszę pomóżcie!



    --------------------------------------------------------------------------------

    TK6
    ma byś połączane następująco :
    1- wywołanie biały
    2 masa zielony
    3 słuchawka czerwony
    4 mikrofon szary
    5 i 6 zamek 5 zwora z 4 następnie 6 zwora z 2
    przepraszam że tak późno ale obowiązki.
    Pozdrawiam :D

    --------------------------------------------------------------------------------

    Wydaje mi się,że dobrze podłączyłem, ale nie działa
    Zobacz na fotkę-
    Unifon LF-1 zamiana na Unifon TK6

    Zastanawiam się nad zworami
    czy mam zrobić mostki z przewodów?
    czy chodzi o te co są ustawione poziomo?
    Jestem bardzo wdzięczny za poświecony czas :)
    Pozdrawiam



    --------------------------------------------------------------------------------

    A czy słychać szum w słuchawce i czy masz wywołanie? sprawdź zielony dobrze łączy?bo mi nie pasuje.




    --------------------------------------------------------------------------------

    słychać szum i wszystko co dzieje się na dworze-jednak nie słychać jak ktoś dzwoni i jak ktoś mówi przez słuchawkę w domu. Jak podnoszę słuchawkę to odrazu jest otwieranie zamka.
    Zobacz jeszcze raz na zdjęcie-te dżampery ustawione dobrze no i jak połączenie kablami.



    --------------------------------------------------------------------------------

    A na pewno masz szary pod 4 a biały pod 1 jeśli nie działa to zamień je miejscami bo powinno działać coś nie tak dziwne że otwiera zamek.







    --------------------------------------------------------------------------------

    Witam, dostałem Twoją wiadomosć na maila i spróbuję pomóc.

    Patrzę na załączone fotki lasko (LF-1) i wekty (TK-6) i tak:
    Na 100% źle podpięty przewód czerwony, powinien być podpięty pod zacisk 5.
    Pod zacisk 5 powinien być także podłaczony kondensator (ten zielony element), drugie wyprowadzenie kondensatora powinno być podłaczone pod zacisk 3. Ważne żeby "-" kondensatora był podpięty pod zacisk 3 (a nie pod 5, pod 5 podpiąć drugie wyprowadzenie, czyli "+" choć nie jest to na nim napisane :) ).
    Powinna być także włożona jedna ze zworek , tą od "5+1", nie pamiętam czy to ta po lewej czy po prawej ale chyba po prawej (możesz nie wkładać zworki ale połączyć kabelkiem zaciski 5 i 2 na jedno wyjdzie, zworka właśnie robi za taki kabelek łaczący 2 i 5). Reszta podłaczeń jest OK i jeśli domofon na klatce (jako całość) jest sprawny a przewód do mieszkania drożny i prawidłowo podłączony w puszce na korytarzu powinno wszystko hulać.

    Muszę Cię tylko zmartwić, iż w przypadku Wekty mogą występować problemy ze słyszalnością z mieszkania do bramy. Zdecydowanie polecałbym wymianę aparatu na Urmeta (1131, 1132 lub 1133).





    --------------------------------------------------------------------------------

    Kondensator to ten zielony walec-mam go wymontować ze starego UNifonu?
    Zaraz zaeksperymentuje



    wszystko zrobiłem tak jak napisałeś i...prawie wszystko ok!
    słysze głos z bramy , otwieram , ale jak ja coś mówie to na dole nie słychać
    Zepsuty domofon?
    sam nie wiem

    Dodano po 1 [minuty]:

    można temu jakoś zaradzi -pomijając oczywiście kupno nowego domofonu?


    --------------------------------------------------------------------------------

    A wyciągnij zworkę po lewej tam gdzie pisze 5+1




    --------------------------------------------------------------------------------


    Niestety unifon wekta w połączeniu ze starą instalacją (a dokładniej ze starymi aparatami u sąsiadów) to bardzo kiepskie połączenie, sprawdź jeszcze tylko czy na linii mikrofonów (zacisk 4 w TK6) występuje jakiekolwiek napięcie względem masy (zacisk 2 TK-6), być może przewód jest uszkodzony lub odłaczony w puszce, jeśli z LF-a było coś (choć słabo) słychać a z wekty nie to ... patrz cytat powyżej (niestety).



    --------------------------------------------------------------------------------

    zworka wyciągnięta i bez zmian
    sam już nie wiem

    Dodano po 1 [minuty]:

    a'propo LF-1 działał głośno i wyraźnie-musiałem wymienić bo się rozleciała obudowa i nie było jak powiesić słuchawki



    --------------------------------------------------------------------------------

    Wyciągnięcie zworki "5+1" nie mogło pomóc (jest to podanie masy z zacisku 2 na zacisk5). Niestety stało się to co przewidywałem, jeśli aparat jest nowy, wymień w sklepie na urmeta i będzie po sprawie.


    NO I NA TYM SIĘ ZAKOŃCZYŁA KONSULTACJA- niestety nie działa mikrofon tzn. jak mówię do słuchawki to nie słychać mnie przy drzwiach-co może być tego przyczyną?

  • #2 03 Lut 2010 23:46
    karl102
    Poziom 27  

    Zmierz napięcie pomiędzy zaciskami 2 i 4 przy podniesionej oraz odłożonej słuchawce.

  • #3 04 Lut 2010 10:44
    Darkun
    Poziom 8  

    Tak tak ,ale niestety nie mam miernika-rozumię ,że podłączenie jest dobrze zrobione?

  • #4 04 Lut 2010 17:01
    Darkun
    Poziom 8  

    MIAŁEŚ RACJE- była awaria domofonu i napięcie było zbyt małe, zostało już naprawione.

    Nawiasem mowiąc jeśli ktoś będzie instalował TK6 na instalacji 4 żyłowej to należy pamiętać o kondensatorze.
    :-)

  • #5 04 Lut 2010 21:41
    karl102
    Poziom 27  

    Darkun napisał:

    Nawiasem mowiąc jeśli ktoś będzie instalował TK6 na instalacji 4 żyłowej to należy pamiętać o kondensatorze.
    :-)

    Niekoniecznie. Nie wszystkie domofony tak działają, że kondensator jest wymagany. Zależy od zamontowanego wzmacniacza.

  • #6 05 Lut 2010 10:26
    Darkun
    Poziom 8  

    Tak wiem,ale w moim przypadku tak było :) pozdrawiam

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson