Witam,
Wziąłem się w końcu za transmisję radiową na poważnie

Dlatego zrobiłem taki mój ranking jakościowy bo często słychać o takich 3 podstawowych rodzajach kompletów przy czym z wieloma z nich ludzie często mają problemy. Ja sam przyznam, że jakiś czas temu ponad rok gdy zakupiłem jako pierwszy komplet nad/odb firmy AUREL to okazało się, że np do transmisji RS232 to się wogóle nie nadaje. A że ciężko zawsze było jakoś programowo zrobić coś swojego to i poszedł ten komplet w najgłębsze dno szuflady. Kolejną parą po aurel'u był komplet firmy TELECONTROLLI. No tu już sytuacja była dużo dużo lepsza bo z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że transmisję RS232 może nie najszybszą bo tylko 4800bps można na tym spokojnie uzyskać, choć też trzeba sobie mocno filtrować ramki a i zasięg w takim przypadku nie jest jednak zadowalający. Potem próbowałem jeszcze komplet Vellman'a.
Postanowiłem jednak odgrzebać te swoje wykopaliska i na nowo zabrać się ale dając sobie spokój z transmisją RS232, która do prostych zastosowań w prościutkich pilocikach nawet wielokanałowych jest wręcz przerostem formy nad treścią. A próbujemy jej zwykle używać bo to najłatwiej przychodzi - ot podłączyć do nóg TxD oraz RxD procka i po zawodach - tyle że są jednak przez to ograniczenie co do zasięgu albo brak możliwości wykorzystania takich AUREL'i
Postanowiłem napisać procedurki do nadawania i odbioru ale z użyciem kodowania Manchester. Podobne rozwiązanie jak np jest jako gotowiec w produktach kompilatorów firmy
http://www.mikroe.com/en/compilers/mikroc/avr/
tylko, że tam jest to transmisja typu "Blocking" czyli odbiór nie działa na przerwaniach i jednym poleceniem wysyłamy tylko jeden bajt. To blokowanie w rezultacie strasznie utrudnia pracę na procku we własnych programach tym bardziej, że na czas odbierania danych muszą być wyłączone inne przerwania - co czyni to dosyć mało uzytecznym wg mnie. Ja postanowiłem, że muszą być spełnione takie założenia:
1. Nadawanie bez użycia przerwań2. Odbiór danych ładnie na przerwaniach (np jak RC5 w podczerwieni)
2. Możliwość przesyłania w jednej ramce dancyh więcej niż 1go bajta. W tym konkretnym przypadku w 1nej ramce leci sobie 8bitów (cały bajt danych) a do tego 5 bitów - na dodatkowe potrzeby plus 1bit pełniący rolę ToggleBit'u jak w RC5 - dzięki czemu pięknie można implementować obsługę tegoż wszystkiego w zasadzie dokładnie tak jak zwykłego odbioru RC5.
3. Sprzętowa (w sensie że w procedurze obsługi przerwania odbiornika) eliminacja błędnych ramek !!!
4. Większa szybkość przesyłanych danych w porównaniu np do standardu RC5. I tak w standardzie RC5 długość transmitowanego pojedynczego bitu = aż 1.778us natomiast tutaj mam możliwość płynnej regulacji i np na ciut lepszych kompletach Telecontrolli długość bitu może wynosić jedynie 200us !!! natomiast w kompletach AUREL może wynosić jedynie 500us ! - też dobry wynik, Niestety w kompletach Vellman ta długość musi wynosić też ok 1800us i pomimo to i tak bywa sporo przekłamanych ramek (najgorsze jakościowo komplety). Jednak mowa tu o dużej ilości przesyłanych non stop ramek - a tak dla obsługi pojedynczych naciśnięć jakiegoś klawisza pilocika to i Vellman daje sobie radę.
w efekcie końcowym okazało się że nie dość że wszystko przepięknie ruszyło to jeszcze ZASIĘG ZWIĘKSZYŁ SIĘ DRASTYCZNIE w porównaniu do prób z transmisją RS232 a druga dobra wiadomość - okazało się że spokojnie i to bardzo dobrze działają kopleciki firmy AUREL !!! co więcej także z SUPER DOBRYM ZASIĘGIEM.
Wnioski po testach urządzeń:
1. Komplet Telecontrolli - I miejsce (zasięg w otwartej przestrzeni do 300m rzeczywiście - fizycznie sprawdzone ! , w pomieszczeniach zamkniętych np w typowym mieszkaniu w bloku z płyt betonowych - pokrycie na całej powierzchni 100m mieszkania - ściany żelbetonowe nie są żadną barierą co przy transmisji RS232 już stanowiło problem. W mieszkaniu z bloku z cegły zasięg nie tylko w mieszkaniu ale jeszcze do 50m poza mieszkaniem na wolnej powierzchni. DŁUGOŚĆ BITU 200us)
2. Komplet Aurel - II miejsce (zasięg w przesterzeni otwartej zbliżony do tego powyżej, w pomieszczeniach zamkniętych różnego typu także podobne zachowanie do powyżej opisanego. Długość bitu 500us)
3. Komplet Vellman - III miejsce (zasięg w przestrzeni otwartej nie dalej niż 50m i to już z dużymi błędami. W pomieszczeniach zamkniętych tzn pomiędzy pokojami już bardzo źle. Długość bitu 1800us)
poniżej fotki z testowanego akurat kompletu na Telecontrolli:
nadajnik:

odbiornik:

aha dodam, że jako anten użyłem drutu o długości 1/4 fali zgodnie z obliczeniami dla częstotliwości 433MHz

wszystkie komplety testowane w takich samych warunkach z użyciem procesora ATmega8. Kod pisany w C, zajętość kodu - kilkaset bajtów, więc można spokojnie użyć np ATtiny13 (kodu nie udostępniam ale to w zasadzie prawie to samo co kod do obsługi RC5 - tyle że z dużo lepszymi parametrami szybkości i pojemności danych.

Cool? Ranking DIY