Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Generator wysokiego napięcia

peres1012 04 Feb 2010 22:44 2140 1
    peres1012
    Level 1  
    Witam wszystkich.
    Niewiem czy trafiłem na dobre forum jak nie to dajcie znać na które mam sie przenieść?
    Czy może mi ktoś powiedzieć jakiej mocy rezystory mam zastosować do tego oto schematu.
    Generator wysokiego napięcia
    A tak przy okazji czy tranzystory z tego układu dadzą rade bo podobno to wszystko strasznie sie grzeje.
    buli439
    Level 12  
    Ja mam zrobiony generator na tym układzie tylko mam lekko pozmieniane wartości
    rezystory tak samo kondensatory dobierałem doświadczalnie zacząłem od 33nf a skończyłem 88nf a ożyłem 33nf . tranzystor jakikolwiek npn dużej mocy np 2n3055 . A co do grzania zasilam 12 v i 9 A i się nie grzeje zbytnio ale jak dam 20 się grzeje dosyć mocno ale jak dam zasilacz 24 i więcej tak do 32 to jajka mogę smażyć na radiatorze . I to co zaobserwowałem wraz z większym napięciem generator działa mniej stabilnie częstotliwość jest niestabilna ja rozwiązałem to na zasadzie stałe napięcie 12 wolt na generatorze przez stabilizator dodatkowo będę miał zasilanie dla wentylatora . Moje efekty przy zasilaniu 12 i trafo z neptuna bez powielacza mam 1cm ale przy 30 v mam jakieś 3-4 cm teraz buduje mini tesle na bazie tego generatora . Ale proponuje kopic ne555 i na nim zrobić generator masz regulowana częstotliwość pamiętaj o mniejszym napięciu dla ne555 bo go spalisz . Jak masz pytania pisz