Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHILIPS 25PT5301 GR2.4-próbkuje

chres37 11 Sty 2003 09:43 2555 11
  • #1 11 Sty 2003 09:43
    chres37
    Poziom 16  

    BU2500 i wszystko w koło niego podmieniłem ale zachowuje się dalej tak samo , napiecie na +B siada z 145V na jakieś 75-80V i próbkuje.
    Włączyłem żarówkę 75W w szereg i to samo !
    Z kolei jak obciążyć +B samą żarówką to wchodzi na 145V ale najpierw jakby próbkuje przez jakieś 3sek a żarówka wtedy ledwo świeci - tak samo jest na standby.
    Myslę że to bedzie coś w przetwornicy , ale wszystkie napiecia pomierzyłem i wydaja się byc prawidłowe , podmieniac w ciemno CNR50 i TDA8385 ?

    0 11
  • #2 11 Sty 2003 10:02
    slawek.as
    Poziom 18  

    Sprawdziłbym elka po obu stronach przetwornicy,CNR 50 to też się zdarza,ale także pomyślałbym b]nad trafopowielaczem pomimo tego co piszesz

    0
  • #3 11 Sty 2003 10:07
    Telo
    Poziom 39  

    Sprawdz przetwornice na żarówce jak chodzi to wymień 390nF przy cewkach, czasami pada trafo ale wtedy by nie próbkowało, podstaw nowy tranzystor w odchylaniu,miałem ostatnio taki przypadek ,że wstawiłem tranzystor z dobrego na miernik na nowy i TV zadziałał.

    0
  • #4 11 Sty 2003 10:12
    GK
    Poziom 17  

    Witam!
    Patrzę na schenat Philipsa z chassis GR 2.2 (przetwornica prawdopodobnie ta sama).
    Sprawdż R3625 - 560k; R3624 - 330k; R3628 - 330k czy nie zmieniły rezystancji.
    Sprawdź DZ6617 5.1V
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 11 Sty 2003 11:53
    chres37
    Poziom 16  

    :arrow: Telo
    390nF przy cewkach i nowy tranzystor w odchylaniu podstawiłem od razu,niestety bez skutku...
    :arrow: GK
    podmienię te elementy i dam znać o wynikach
    :arrow: slawek.as
    niestety coraz bardziej zaczynam sie przekonywac do Twojej diagnozy zwłaszcza że przetwornica chodzi na żarówce i trzyma ładnie 145V, tylko gorzej jak go przełączę na standby... :cry:

    0
  • #6 16 Sty 2003 10:17
    chres37
    Poziom 16  

    Ustarka usunieta , przyczyną nie był ani zsailacz ani trafopowielacz tylko mały bezpiecznik w korekcji EW , którego rozwarcie spowodowało podanie dodatniego potencjału na szynę PROT i jej zadziałanie a co za tym idzie próbkowanie przetwornicy .

    0
  • #7 11 Lut 2003 08:41
    ando
    Poziom 17  

    W moim przypadku przy identycznych objawach uszkodzony był elek 2611 po stronie pierwotnej.

    0
  • #8 22 Lis 2003 16:49
    brancek
    Poziom 12  

    Nie mogę namierzyć tego bezpiecznika, a objawy mam identyczne. Jeśli to możliwe prosze o podaniu symbolu na schemacie i miejsca występowania w realu ...
    Pozdrawiam.

    0
  • #9 22 Lis 2003 17:39
    Rubinh
    Poziom 24  

    Zewrzyj B z E tego tranzystora i zmierz napięcie na C. Jeżeli będzie prawidłowe to usterki szukaj w samym generatorze linii (trafopowielacz i elementy współpracujące).

    0
  • #10 22 Lis 2003 23:18
    brancek
    Poziom 12  

    Rubinh napisał:
    Zewrzyj B z E tego tranzystora i zmierz napięcie na C. Jeżeli będzie prawidłowe to usterki szukaj w samym generatorze linii (trafopowielacz i elementy współpracujące).



    Bla bla bla i kolega ma więcej sztuk wypowiedzi. Jakiego tranzystora ! A może tego w odchylaniu linii ? Może uruchomić przetwornicę bez obciążenia (a jesli tranzystor jest OK ?). W tedy to dopiero może pójść dym. W każdym razie gratuluję pomysłu i nie radzę młodszym kolegom korzystać z porad Rubinha, chyba, że poradzi na Elektrona lub prawdziwego Rubina. Poprzednik wyraźnie pisał o co tu chodzi !!!

    Odnalazłem bezpiecznik, zresztą na schemacie oznaczony wykrzyknikiem(o ja głupi !). Jego numerek to 1534, czym prędzej go zmostkowalem ... ale niestety dalej to samo ... Napiszę co jeszcze znajdę, ale to jutro !.
    PS. Ten bezpiecznik, to z wyglądu zwykły, marny, czerowny kondensator !!!

    0
  • #11 02 Sty 2004 13:48
    Kapusta
    Poziom 17  

    brancek napisał:

    Odnalazłem bezpiecznik, zresztą na schemacie oznaczony wykrzyknikiem(o ja głupi !). Jego numerek to 1534, czym prędzej go zmostkowalem ... ale niestety dalej to samo ... Napiszę co jeszcze znajdę, ale to jutro !.
    PS. Ten bezpiecznik, to z wyglądu zwykły, marny, czerowny kondensator !!!


    Po co ta fabryka daje bezpieczniki podobne do kondensatorów?
    Nie mogli to ich od razu czym prędzej zmostkować, jak kolega brancek? Odważny ten gość, wcale się nie bał, że dymy pójdą z płyty, jak zmostkuje...

    0
  • #12 02 Sty 2004 17:01
    pawcio
    Poziom 26  

    :arrow: brancek Sprawdź diode zenera która idzie na bezpiecznik(68V).Jak dioda zwiera to odpala bezpiecznik.
    Pozdrawiam.

    0