Witam!
Pokrótce...
Padł trafo linii (przebicie na WN). Wymieniłem na TVL 114.
Ruszył, ale jak zwykle w takich przypadkach TDA 3653B do wymiany. Oczywiście profilaktycznie wymieniłem wszystkie elki w pionie! Napięcie zasilania V - 28V, 33V - ok
Wszystko ruszyło jak trzeba. Obraz poprawny, kolory również geometria także.
Jeden mankament:
Nie daje się rozciągnąć odchylania V poza dolną i górną krawędź ekranu!
Brakuje ok. 3-5 cm zarówno u góry jak i u dołu!
Regulacja liniowości działa poprawnie.
Regulując potencjometrem ampl. V max --> min obraz zaczyna się robić mniejszy a po chwili przegina się i ekran robi się cały czarny...
W drugą stronę sytuacja odwrotna: z czarnego przegina się i powoli prostuje, pojawia się poprawny z kolorami ale nie daje się całkowicie "wyciągnąć" w pionie.
Sprawdziłem wszystko w rejonie trafa WN i ramki - nie zauważyłem niczego podejrzanego!
Możliwe, że "przy okazji" dostało się TDA 8362??
Prosiłbym o jakiekolwiek sugestie za które z góry wszystkim DZIEKUJĘ!!
Pokrótce...
Padł trafo linii (przebicie na WN). Wymieniłem na TVL 114.
Ruszył, ale jak zwykle w takich przypadkach TDA 3653B do wymiany. Oczywiście profilaktycznie wymieniłem wszystkie elki w pionie! Napięcie zasilania V - 28V, 33V - ok
Wszystko ruszyło jak trzeba. Obraz poprawny, kolory również geometria także.
Jeden mankament:
Nie daje się rozciągnąć odchylania V poza dolną i górną krawędź ekranu!
Brakuje ok. 3-5 cm zarówno u góry jak i u dołu!
Regulacja liniowości działa poprawnie.
Regulując potencjometrem ampl. V max --> min obraz zaczyna się robić mniejszy a po chwili przegina się i ekran robi się cały czarny...
W drugą stronę sytuacja odwrotna: z czarnego przegina się i powoli prostuje, pojawia się poprawny z kolorami ale nie daje się całkowicie "wyciągnąć" w pionie.
Sprawdziłem wszystko w rejonie trafa WN i ramki - nie zauważyłem niczego podejrzanego!
Możliwe, że "przy okazji" dostało się TDA 8362??
Prosiłbym o jakiekolwiek sugestie za które z góry wszystkim DZIEKUJĘ!!