Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford FD2004 napis EE na wyświetlaczu

wojtek645 24 Jul 2004 15:12 4658 22
    wojtek645
    Level 11  
    Radio trafiło do mnie z wylutowaną pamięciom(w woreczku) i było kompletnie martwe. Uszkodzone były dwie ścieżki z dwa tran. smd i spalony R003. po wymianie w/w elementów i wlutowaniu tej samej pamięci
    radio ożyło ale na wyświetlaczu pojawiło się EE czyli uszkodzony eprom
    i odłożyłem radyjko na półkę.Nie pośiadam programatora epromów nigdy nie zajmowałem się rozkodowywaniem radi(zajmuje się raczej TV i sprzętem stacjonarnym)Ale ostatnio trafiło do mnie takie samo radio no prawie też FD2004 ale z innym mechanizmem kasety.Uszk.była końcówka mocy po naprawie wymontowałem pamięć i włożyłem do tego z komunikatem EE niestety nadal pokazuje EE. Teraz mam pytanie czy powinło to zadziałać czy nie czy może być uszkodzone coś jeszcze.
    Pamięć 93C06 procek N76008JC015
    mamix4
    Level 14  
    Te pamiątki często padają przy samym wulutowywaniu.Naklepiej kupić nowy 93c06 kost ok. 5 zł , zaprogramować i tyle.

A progamatorek do tego można złóżyć w 15 min
    pozdro
    wojtek645
    Level 11  
    Możesz podać więcej na temat tego programatora co go można złożyć w 15 minut tzn np schemat
    SlaweK
    Level 43  
    Wejdż na stronę firmy ETL a w dziale download znajdziesz kilka darmowy użytecznych narzędzi typu low coast.

SławeK
    bol123
    Level 22  
    Panowie mnie się jeszcze osobiście nie zdarzyło żeby w takim radiu jak Ford uszkodzić pamięć podczas wylutowywania , ale nie neguję że stać się tak może . Ja stawiam na pęknięcie ścieżki lub metalizacji otworów przy pamięci lub pęknięcie rezystora jednego z trzech które łączą pamięć z procesorem .
    Pozdrawiam wszystkich .
    Szymon
    Level 20  
    kolega ma racje. Poniewaz podczas braku pamieci na plytce drukowanej ( braku komunikacji z uP ) wystepuje takze napis EE. A co do uszkodzenia pamieci przez wylutowanie to raczej jestem za "nie" , ale kto wie. Najlepiej zbudowac prosty programatorek lub sprobowac zczytac PONY prog-iem i zobaczyc czy pamiec "zyje" pozdr
    SlaweK
    Level 43  
    Na Downloadzie leży schemat tego radia. A co do uszkodzenia przez przegrzanie to trzeba być zdolnym żeby uszkodzić. Zdarzyło mi się pruć procesor i pamięć transformatorówką w tym radiu i wszystko przeżyło. A nawet żeby wyjąć Hot Airem trzeba nieźle podgrzać ten druk. EE będzie jak jest zły wsad, uszkodzona pamięć lub jej niema. Zacznij od przedzwonienia połączeń z prockiem i prawidłowego wsadu bo po kimś to wszystkiego można się spodziewać.

SławeK
    gumisie
    Level 43  
    Nie mam ochoty podważać zdania kolegów na temat FORDA 2004, ala ja w mojej praktyce nie spotkałem się z tym aby w w/w. radiu znajdowała się pamięć 93C06. Najczęściej była tam kość typu 7002, 77007, 6005L lub B-coś tam!. A te EEpromki to całkiem co innego Pony ich nie ugryzie. Zobacz post Ford 2006 lub szukaj Gumisie.
    SlaweK
    Level 43  
    A zauważyłeś czym się różni 70002 od 77007 ?
    I jaki jest zamiennik do 70002, 6005L ? Większość wkłada 93C46 choć jest większa, ja nawet nie mając pod ręką wkładałem 93C56 lub 93C66.

SławeK
    bol123
    Level 22  
    Popieram wypowiedź kolegi SławeK a kolega gumisie jest poprostu niezorientowany do końca w temacie Fordów choć to dosyć stare radia .Zaś pamieci typu 70002 i 6005 czyta się dokładnie jak 93C06 tak że PONY i inne latwo sobie z nimi radzą .
    Ja również stosowałem wzamian 93C46 z braku 93C06 i zawsze chodziło , a pamięć 77007 to całkiem inna para koloszy i tu zaczynaja się schody ponieważ do tej pamięci niestety nie ma zamiennika jedyny ratunek to budowa emulatorka na PIC 16F84 ale odczyt czy zapis taj pamięci raczej nie sprawiał mi nigdy problemu poprostu wykonałem odpowiedni programatorek pod LPT i po kłopocie .
    Prawda jest taka że jeśli już się robi radyjka to trzeba sobie stworzyć porządną bazę do programowania czego kolwiek . Ja osobiście zaczynałem bardzo dawno temu kiedy PICO-GAL kosztował 750 zł a resztę poprostu kolejno budowałem i dziś mogę żec nie mam żadnych problemów z czym kolwiek .
    Pozdrawiam wszystkich .
    mozampa
    Level 17  
    Ja właśnie wczoraj ożywiłem Forda 2014 z pamięcią 70002. Wstawiłem 93C46. Miałem mały problem bo na początku też pokazywało EE, ale jak zaprogramowałem pamięć w organizacji 16 bitowej to radyjko ruszyło. Szkoda tylko, że musiałem zrobić to radio na podkład. Niestety orginału pamięci nie mogłem już odzyskać. Ale na razie chodzi dobrze.
    SlaweK
    Level 43  
    Bo najlepiej mieć własną bazę dumpów , odczytaną własnym sprawdzonym i znanym sobie programatorem. Połowa problemów wtedy znika.

SławeK
    picador
    Level 33  
    właśnie , nie wszystkie programatory zapisują w normalnym formacie czyli bin , organizację też mają rózne , najlepeiej jest sprawdzać obie , kiedyś robiłem merca licznik i źle zapisałem , dobrze że nie było w nim immo i poszedł na podkładkę bo były by jaja :D

jeżeli ktoś już się zajmuje na poważnie to nie żałujcie kasy na dobre programatory , to ułatwia życie i oszczędza czas , szyko się zwracają gdy pracuje się kilkanaście godzin dziennie 7 dni w tygodniu ...
    SlaweK
    Level 43  
    A najgorsi są tacy co twierdzą że Willemem można wiele zrobić i im to wystarcza. Nie jestem złośliwy ale kiedyś docenią co znaczy dobry programator. A taki można już mieć sporo poniżej 1000zł i nie jest to napewno bezczelny Dupitel.

SławeK
    robxt
    Level 11  
    Slawek: a moglbys powiedziec, jaki dobry programator moge kupic za cene ponizej 1000 zl?
    SlaweK
    Level 43  
    Swojego czasu używałem Erica z ACSu i nawet chwilami mi jej brak. Robią nawet ciekawego ViLaba. www.acs.sts.pl
    Oczywiśce zależy co ma taki programator obsługiwać bo idealnego nie ma co by robił wszystko.

SławeK
    SlaweK
    Level 43  
    Sorry, literówka. Powinno być www.acs.ats.pl

SławeK
    olecki
    Level 27  
    No jest 1 programator co gryzie wszystko-Beeprog.
    SlaweK
    Level 43  
    Czysto teoretycznie. Mogę Ci pokazać conajmniej 10 popularnych układów których nie zrobisz nim. Ale faktem jest że jest to klasa najwyższa.

SławeK
    gamid
    Level 17  
    z ACS firma jest roznie,miałem dwa ich programatory i musiałem zwrócic było za kazdym razem brak komunikacji,rowniez kolega z sosnowca mósiał zwrócic a po mimo to problemy z odzyskaniem gotówki, nie ma jak CZESKI LaBProG od kilku lat posiadam i nie ma lepszego na rynku a tym bardziej bardzo często uaktualnienia bazy układów
    gumisie
    Level 43  
    Dziwie się że ten temat jeszcze ktoś gryzie. Prawie rok temu ktoś wjechał mi na ambicje apropo mojego postu. Przecież to takie proste. Sławek odezwij się na mój nowy post Audi concert. Proszę
    bol123
    Level 22  
    Jeśli chodzi o pamięci szeregowe to ja osobiście używam programatora PICO-GAL z firmy Micro - Made z Piły i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł od dziesięciu lat go mam i jestem bardzo z niego zadowolony , wiem że niektórzy powiedzą że są o wiele nowocześniejsze programatory ale każdy ma prawo do wyrażenia opini o różnych programatorach z różnych firm , napewno ci co chcą zakupić coś dla siebie jakiś programator będą mogli troche o nich poczytać i rozważyć wszystkie za i przeciw .