Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Fiesta z klimatyzacją-wymiana paska klinowego

gurban 05 Feb 2010 18:09 6783 6
    gurban
    Level 14  
    Witam. Jak w temacie. Posiadam fiestę 1.8 D z roku 1997 z klimatyzacją i wspomaganiem. Mam pytanie, czy można założyć pasek klinowy od fiesty co nie ma klimatyzacji do mojego modelu. Klimatyzacja nie działa mi już kilka miesięcy. Dziś pojawił się problem. Po ujechaniu kilku kilometrów i zatrzymaniu zobaczyłem dym ze sprężarki. Klimatyzacji nie włączałem. Sprzęgło od sprężarki chodzi luźno. Może coś z łożyskiem. Prawdopodobnie nie ma freonu w klimie, ale czy to ma znaczenie jak nie używam klimatyzacji? Z klimatyzacją powalczę jak będzie wiosna :D. Dlatego moje pytanie. Czy można zastosować pasek od fiesty co nie ma klimy? Jeżeli ktoś wie to poproszę o jakieś wskazówki (od jakiej fiesty, jaki wymiar paska i czy moje objawy mają coś wspólnego z tym że nie ma freonu). Pozdrawiam i z góry dziękuję.
    RobertLodz09
    Level 30  
    Dobrze kolega myśli ! W klimie musi być uzupełniany freon nawet jak nie dziala ponieważ jest niesprawna. A teraz mogą być wydatki ,także namawiam na wizyte w stacji obsługi. Pozdrawiam

Dodano po 33 [minuty]:

Z 1.8 D nie miałem do czynienia gdyż siedze tylko w benzynie ,ale w Fordowskich silnikach 1.6 , 1.8 2.0 (benzyna) pasek klinowy jest znacznie dłuższy jeśli auto ma klime od tych bez klimy.
    gurban
    Level 14  
    A nie znasz wymiarów paska?
    RobertLodz09
    Level 30  
    Wystarczy jak podasz nr. VIN ,jak bedziesz w sklepie i masz pasek do swojej Fiesty. Pozdrawiam.
    Scalak5
    Level 23  
    Po pierwsze w układzie tym nie ma freonu tylko R-134.
    Jeśli nie działa nie ma to znaczenia że go nie ma gdyż kompresor stoi jeśli nie załączy sprzęgło .Twoje podejrzenie jest słuszne iż sypie się łożysko luźnego koła kompresora.
    RobertLodz09
    Level 30  
    Dziekuje koledze za podanie poprawnej nazwy czynnika chłodniczego! Określenie "freon" użyto w zadanym pytaniu , dlatego przy nim pozostałem.
    gurban
    Level 14  
    Witam. Autko już naprawione. Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.Okazało się że padło łożysko w sprężarce. Podaję rozmiar łożyska na kole kompresora:
    35x50x20 (może ktoś będzie szukał). Co do paska to w sklepach powiedziano że nie można założyć paska od innej fiesty. Jeżeli nie ma klimy, to i nie ma wspomagania. Może i mają racje sprzedawcy i dlatego nie szukałem paska tylko odkręciłem sprężarkę i wymieniłem łożysko. Podpowiem tylko że sprężarka jest zamocowana na 4 śrubach, a przewody gumowe dochodzą do aluminiowej kostki i odkręca się tylko jedną śrubę na kluczyk 10. Oczywiście pierwsze to trzeba popuścić napinacz paska. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi kolegów. Temat chyba można zamknąć :D