Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVT 1510 optyczna bariera laserowa - jak uruchomić?

pular 05 Lut 2010 18:20 4666 12
  • #1 05 Lut 2010 18:20
    pular
    Poziom 8  

    Witam wszystkich serdecznie.
    To mój pierwszy post i dodam, że elektroniką zajmuję się od niedawna.
    Kupiłem zestaw avt 1510 "optyczna bariera laserowa"
    AVT 1510 optyczna bariera laserowa - jak uruchomić?
    wszystkie elementy zamontowałem wg schematu.
    Mój laser czyli nadajnik, działa bez problemów.
    Problem polega na tym,że nie mam pojęcia jak uruchomić odbiornik...
    tzn nie wiem gdzie mam podłączyć
    zasilanie i ewentualnie urządzenie,
    które będzie powiadamiało, że wiązka lasera została przerwana....
    tu zdjęcie gotowego układu....
    AVT 1510 optyczna bariera laserowa - jak uruchomić?

    Bardzo proszę o pomoc...

  • Pomocny post
    #2 05 Lut 2010 19:02
    nero226
    Poziom 14  

    VCC tj.+zasilanie,- masa, OUT są to styki przekażnika przez które możesz załączać dowolne urządzenie.

  • #3 06 Lut 2010 22:50
    pular
    Poziom 8  

    nero226 napisał:
    VCC tj.+zasilanie,- masa, OUT są to styki przekażnika przez które możesz załączać dowolne urządzenie.


    proszę podpowiedzieć mi jak sprawdzić poprawne działanie odbiornika i jakie użyć zasilanie. 12v dc??

  • Pomocny post
    #4 06 Lut 2010 23:04
    Jaduda
    Poziom 32  

    pular napisał:
    proszę podpowiedzieć mi jak sprawdzić poprawbe działanie odbiornika i jakie użyć zasilanie. 12v dc??
    Tak, do zasilania musisz użyć 12VDC.
    A odbiornik to najprościej sprawdzić poprzez zasłonięcie (zacienienie) fotorezystora co powinno doprowadzić do zadziałania przekaźnika, następnie ponownie odsłoń (oświetl) fotorezystor, a przekaźnik powinien się wyłączyć.

  • #5 06 Lut 2010 23:19
    pular
    Poziom 8  

    dziękuje kolego. mógłbyś podpowiedzieć jaki zasilacz (ewentualnie z jakiego urządznia) wykorzystać do uruchomienia odbiornika?

  • Pomocny post
    #6 06 Lut 2010 23:21
    Jaduda
    Poziom 32  

    pular napisał:
    dziękuje kolego. mógłbyś podpowiedzieć jaki zasilacz (ewentualnie z jakiego urządznia) wykorzystać do uruchomienia odbiornika?
    Jedynie co mi teraz przychodzi do głowy to zasilacz antenowy.

  • #7 09 Lut 2010 21:56
    pular
    Poziom 8  

    witam ponownie. sprawdziłem odbiornik pod zasilaczem antenowym. bez rezultatów.... gdy podłączyłem zasilacz do sieci przekaźnik się załącza.... (co słychać) i tyle..... odłączenie zasilacza od sieci powoduje jego wyłączenie...... fotorezystor oświetlony, nie oświetlony nie wpływa na stan przekaźnika...... co może być przyczyną?????????? co sprawdzić????????????? proszę o POMOC.........

  • Pomocny post
    #8 09 Lut 2010 22:06
    prologos
    Poziom 15  

    W opisie napisali że odbiornik nie reaguje na przypadkowe światło więc skieruj na niego źródło laserowe i zobacz czy zadziała. Oczywiście nie zapomnij go zasilić.

  • Pomocny post
    #9 09 Lut 2010 22:10
    Jaduda
    Poziom 32  

    Zacznij od sprawdzenia poprawności montażu i użytych elementów (głównie tranzystorów i czy nie pomyliłeś ich wyprowadzeń). Sprawdź też czy nie ma zimnych lutów, a także zwarć.
    Następnie dokonaj pomiarów:
    -napięcie na fotorezystorze względem masy (fotorezystor oświetlony / nie oświetlony)
    - napięcie na bazie T2 (fotorezystor oświetlony / nie oświetlony)
    PS. zewrzyj wyprowadzenia fotorezystora to przekaźnik powinien się wyłączyć (jeśli nie, to pewnie coś z tranzystorami lub w/w możliwościami.

  • #10 09 Lut 2010 23:20
    pular
    Poziom 8  

    Sprawdziłem napięcie na nóżkach fotorezystora względem masy... na jednej nóżce 0,7V na drugiej 12V.... powiem szczerze,że jestem zielony.... nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić.... wydaje mi się,że wszystko jest na miejscu i nie ma nigdzie zwarcia..... jesteście koledzy w stanie jeszcze coś doradzić?

  • #11 09 Lut 2010 23:42
    Jaduda
    Poziom 32  

    pular napisał:
    Sprawdziłem napięcie na nóżkach fotorezystora względem masy... na jednej nóżce 0,7V na drugiej 12V.... powiem szczerze,że jestem zielony.... nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić.... wydaje mi się,że wszystko jest na miejscu i nie ma nigdzie zwarcia..... jesteście koledzy w stanie jeszcze coś doradzić?
    Nie podoba mi się to napięcie 0,7V (jeśli fotorezystor był silnie oświetlony) to stawiam, że fotorezystor jest uszkodzony.
    Jeśli możesz to wstaw zdjęcia układu (strona elementów i ścieżki).

  • #12 10 Lut 2010 00:58
    pular
    Poziom 8  

    Jutro jeśli tylko znajdę chwilkę to zrobię i prześlę zdjęcie. z góry zaznaczam, że do ideału temu daleko i estetycznie też nie najlepiej... póki co nie stać mnie na lepszy sprzęt do lutowania.

  • #13 06 Mar 2014 19:09
    viteksprytek
    Poziom 10  

    Jak się zakończyła sprawa tej bariery laserowej? Z opisu wynika, że po przyłożeniu zasilania zachowywała się prawidłowo, tzn. zasilany był przekaźnik(PYKNĄŁ). Dopiero oświetlenie fotorezystora powoduje jego wyłączenie. Błędem producenta było umieszczenie w zestawie elementów SMD. W założeniu zestaw jest dla niedoświadczonych elektroników i takie ,,udogodnienie" to kara boska. Ja od razu zgubiłem swój tranzystor w dywanie i musiałem zastąpić całość ,,normalnymi'' elementami. Od ostatniego wpisu minęło sporo czasu, dlaczego autor tematu nie pisze, czy poradził sobie z zagadnieniem? Wątek powinien znaleźć zakończenie. Pozdro.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME