Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor LCD Belinea Maxdata 101711 (111750) - zrywa obraz

sword74 05 Lut 2010 19:06 4501 5
  • #1 05 Lut 2010 19:06
    sword74
    Poziom 9  

    Witam,

    Padł mi taki monitor jak w temacie, na ekranie pojawia się i zanika obraz (jak to widać na załączonym filmiku). Podczas zaników wydaje z siebie różne trzaski, które załączam również jako plik dźwiękowy. Czasami obraz się ustabilizuje i monitor działa całkowicie poprawnie.

    Przegrzałem już wszystkie luty na zasilaczu ale nie dało to żadnych rezultatów. Sprawdziłem wizualnie kondensatory i nie są napuchnięte.

    Proszę o sugestie co mogło się uszkodzić w tym monitorze?



    Monitor LCD Belinea Maxdata 101711 (111750) - zrywa obraz Monitor LCD Belinea Maxdata 101711 (111750) - zrywa obraz Monitor LCD Belinea Maxdata 101711 (111750) - zrywa obraz

    Dźwięk

    Pozdrawiam,
    sword

    1 5
  • #2 05 Lut 2010 21:49
    Richi
    Poziom 39  

    Wyjmij zasilacz i zobacz czy nie masz przerwy na gniezdzie kabla pradowego.
    Czesta usterka w nich.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Inna mozliwoscia jest przebijanie kabla wn swietlowki, wtedy jednak gasnie tylko podswietlenie ale tez do sprawdzenia.

    0
  • #3 09 Lut 2010 12:47
    sword74
    Poziom 9  

    Niestety nie wiem dokładnie, o które tu gniazdo prądowe chodzi, czy możesz podpowiedzieć? Ze złącz to ja tu widzę tylko audio, wejście do głównej płyty i wyjścia HV.

    Czy może ktoś również podesłać linka do schematu tego modelu? Znalazłem kilka ale do innych wersji.

    Na razie zrobiłem test odłączając złącza HV (wszystkie 4) i wydobywające dzięki są takie same.

    Pozdrawiam,
    sword

    0
  • #4 09 Lut 2010 13:03
    L0bo
    Poziom 25  

    Spotkałem się z:
    1.zimny lut na kondensatorze w inwerterze
    2.przebijające trafko
    3.złe styki na wyprowadzeniu WN do świetlówek.

    0
  • #5 09 Lut 2010 16:48
    Stanley_P
    Poziom 26  

    Witam

    @sword74:

    Monitor zarówno od strony sposobu i wieku technologii wykonania płyty zasilacza/inwerterów oraz układu elektroniki wydaje się być bardzo podobny do mojego Benq Q7T4. Tylko ma trochę inaczej rozmieszczone elementy ;-) i chyba inny scalak sterujący inwerterami, albo w innej obudowie (ten w prawym górnym rogu?).
    Przedstawione objawy, m.in. trzaski, wskazują prawdopodobnie na uszkodzenie elementów związanych z wysokim napięciem świetlówek lub zimne luty w tych okolicach, przebicia przewodów, itp. Swoją drogą - nie udało Ci się dokładniej ustalić źródła tych "efektów"? Może w zaciemnionym pomieszczeniu?

    Ponadto nie wiem, może mi się wydaje, ale korpus transformatora WN w lewym górnym rogu jest jakby z wierzchu zniekształcony, popękany - ale może to wina trochę niskiej rozdzielczości zdjęć, których powiększanie już niewiele pomaga w lepszym dostrzeżeniu szczegółów. Trafa WN proponuję nawet wylutować i dokładnie obejrzeć ich spód/wyprowadzenia pod lupą, wyczyścić (kurz? ścieżka węglowa?), oraz być może polakierować. Tutaj odsyłam do postu, gdzie opisalem swoje zmagania ze wspomnianym Benq:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1566952.html

    Kolejna sprawa: dobrze by było ustalić skąd się bierze i zmierzyć napięcie zasilania inwerterów. Tzn. na pewno pochodzi z jednego z uzwojeń wtórnych transformatora przetwornicy zasilacza (ten żółty pośrodku). Jeden koniec uzwojenia zapewne jest wpięty do masy, natomiast drugi powinien być podłaczony do anody diody prostowniczej (ta duża czarna nad trafem? A może to coś na radiatorze powyżej?), następnie z katody na filtrujący kondnsator elektrolityczny, o pojemności jak przypuszczam około 1000uF. Mogą być np. równolegle dwa po 470uF. Napięcie zasilania na tych elekrolitach winno wynosić jak sądzę ok. 15-20V, w związku z tym kondensatory powinny być na napięcie ok. 35-50V. "Po drodze" być może jest także bezpiecznik - ja go fotkach nie widze, tylko jeden na dole, w pobliżu gniazda 230V, prawdopodobnie zabezpieczajacy tamten obwód.

    W ogóle jeśli nie znajdziesz schematu od swojego monitora, ściągnij od Benq, przynajmniej będzesz miał jakąś bazę. Wszystkie linki we wspomnianym wcześniej poście.

    Również byłoby dobrze przyłożyć oscyloskop do kolektorów tranzystorów w inwerterach - sądzę, że przebiegi powinny być także podobne do tych w Benq.
    Poza tym nawet po wykryciu właściwej usterki (wciąż przypuszczam, że znajduje się w okolicach WN, choć przetwornicę zasilacza też nalezy przejrzeć, poprawić luty na trafo, itp.), sugeruję mimo wszystko wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne. No może oprócz tego za mostkiem Graetza 230V (największy gabarytem na płytce), jakkolwiek jeśli masz miernik C, też nie zaszkodzi go sprawdzić. Tylko nie zapomnij dobrze rozładować przed pomiarem ;-)

    Pozdrawiam -

    Stanley

    0
  • #6 09 Lut 2010 21:17
    Richi
    Poziom 39  

    Gniazdo kabla pradowego to te gniazdo do ktorego wkladasz kabel zasilania, czyli z gniazdka sieciowego do monitora. Gniazdo te jest czarne na twoim drugim obrazkua za nim dwa niebieskie kondensatory.
    Jezeli odlaczyles wszystkie 4 wtyki swietlowek i jest to samo to same swietlowki sa dobre.
    Czy podczas znikania obrazu gasnie tez dioda StBy ??
    Poza tym pozostaje inverter a najczesciej zwarcia w trafach WN.
    Jezeli trafo ma zwarcie to po czasie wypali ci tez tranzystory.

    0