Mam kłopot, posiadam land rovera freelander 2.0 TD 1999r i szwankuje alarm. Kupiłem inny alarm do montażu, tylko jak odłączyć ten fabryczny Lucasa? Chciałbym go odłączyć, czy odcięcie czujników drzwi coś da?
niestety w tym modelu takie rozwiązanie z alarmem wbudowanym to porażka i odpowiadając na post kolegi, że chce być mądrzejszy od fabryki, to pragnę znaczyć,że jest to land rover z 1999 i fabryka wpadła na ten pomysł już w 2001 nie montując alarmów zespolonych.
jak na razie udało mi się opanować centralny zamek:
1. należy zdjąć tapicerkę drzwi ( tam gdzie jest zamek), odłączamy dwa czarne przewody są to czujniki włączające/ wyłączające alarm przy przekręceniu kluczyka.
2. w module zespolonego alarmu ( skrzynka bezpiecznikowa), w pierwszej wtyczce licząc od góry odcinamy pierwszy przewód - pomarańczowy i trzeci na dole brązowy
są to wyjścia siłownika , podając na nich napięcie +- mamy otwarcie i -+ zamknięcie .
3. tylne drzwi okazuje się, że nie posiadają zamka mechanicznego, tylko dwa styki
jeden (przewód niebieski i czarny) od wkładki zamka i drugi od klamki ( pomarańczowy i czarny ten sam co do klucza)
- w module alarmu trzecia kostka odłączamy przewód niebiesko/zielony( zasilanie siłownika i podpinamy go do stałego 12 v
- z pierwszej kostki odłączamy przewód niebiesko/czarny ( idący do styku tylnego zamka) i podłączamy do przewodu z siłownika drzwi przednich (otwórz)
Dodano po 10 [minuty]:
4. Przecinamy w tylnych drzwiach od czujników ( niebieski, pomarańczowy i czarny oraz przewód plusowy siłownika - niebieski/ zielony
- wyjście od siłownika podpinamy do wspólnego o czujników przewodu czarnego
- niebiesko/zielony na którym mamy stałe 12V do niebieskiego ( czujnik zamka, daje nam to otwieranie tylnych drzwi po przekręceniu kluczyka
- pomarańczowy podpinamy do niebiesko/czarnego ( sygnał otwarcia drzwi) i po naciśnięciu pilota otwórz ( nowy alarm z funkcją centralnego zamka) i jednoczenie naciśnięciu klamki, drzwi zostają otwarte.
Na razie tyle, więcej nie zdążyłem.
Pozostaje jeszcze zblokowanie odcięcia rozrusznika oraz odłączenia sygnalizacji światłami awaryjnymi i dźwięku klakson
Ponawiam prośbę o schemat elektryczny, będzie szybciej