Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mała pomoc w zakupie auta

kamils123 06 Feb 2010 10:41 2319 8
    kamils123
    Level 11  
    Witam, mam zamiar zakupić auto a mianowicie renault ESPACE. Co sądzicie o tym samochodzie? Jak do tj pory nie jeździłem francuzem. ???
    Jarosx9
    Level 35  
    Zależy wszystko od poprzedniego właściciela/właścicieli.
    Osobiście marki Renault nie tykałbym nawet przez rękawicę.
    kamils123
    Level 11  
    z tego co słyszałem to silniki diesla nadają sie do niczego... produkowali benzyniaki? oczywiście w tej nowej budzie.
    RobertLodz09
    Level 30  
    A który rocznik kolege interesuje? Dokładnie z jakich lat produkcji wypatruje dla siebie taki model? Moja własna opinia o tej marce jest podobna jak kolegi Jarosx9. Miałem Meganke 2 za namową mojej żony i przeżyłem z nią (tj. z autem) dwa bardzo szczęsliwe momenty ,pierwszy to był zakup a drugi sprzedaż tego "autka".
    adamjur1
    Level 41  
    Jako posiadacz( od ok 2 lat) Espace 3 z silnikiem F4R 2,0 16V benzyna ( dołożyłem LPG) muszę stwierdzić, że zdania wsród właścicieli- uzytkowników są podzielone...
    MAmy swoje forum, gdzie dzielimy się doświadczeniami w eksploatacji i naprawach tych francuskich wynalazków. Nie piszesz, który model zamierzasz nabyć-ale najpopulaniejsze są właśnie E3, sporo jest E2, potem E4,które niestety uchodzą za najbardziej awaryjne. Od silnika diesla 3,0 Isuzu uciekać należy jak najdalej( był opisywany w TurboKamerze w TVN TURBO)....
    Silnik , który jest w moim okręcie jest uznawany za najmniej awaryjny, trochę pali ( gazu na wielopunktowym wtrysku średnio 13 litrów).ma 140 koni, mógłby mieć ze 15-20 więcej...
    W E3 zadebiutowała magistrala CAN, za dużo od niej uzależnili (nawet wszystko w tylnej klapie -światła p/mngielne, tablica, ogrzewanie szyby i wycieraczka)
    Ayto odwdzięcza się się komfortem jazdy( dwustrefowa klima, obrotowe fotele z przodu, w 2-gim i 3-cim rzedzie jest juz mniej wygodnie) i prowadzenia, kosmiczną ilością miejsca ( mam wersję Grand), nie bierze go korozja ( tylko maska silnika jest z blachy , reszta to plastik)
    Pozdr.J.
    ps
    w miedzyczasie piszesz " w nowej budzie" czyli pewnie E4, są silniki 2,0T i 3,0 w benzynie, ten drugi ma na wydechu 4 katalizatory, ostatnio jeden z forumowiczów płakał na zlocie ( był autem zastępczym) bo wymina tych to ok 8000 zł.
    kamils123
    Level 11  
    Interesuje mnie model E3 rocznik 2002-2003 najlepiej benzynka bo dużo złego słyszałem o dieslach. Mógłbyś poda jakiś link do forum o którym tak piszesz?
    adamjur1
    Level 41  
    Podałem na PW ( aby nie łamać regulaminu).
    W E3, jak chodzi o benzynę są 3 silniki - F3R 2,0 8V, F4R (opisany wyżej, ze zmniennymi fazami rozrządu) i V6 3,0. Są manualne i automatyczne skrzynie.
    Nie kupiłbym egzemplarza "kupionego u dealera w kraju" bo niema już zawieszenia ( polskie drogi).
    Pozdr.J.
    kamils123
    Level 11  
    Staruszek zakupił Forda Galaxy 2002 r. 1,9 TDI i jest bardzo zadowolony ;)
    zamykam