Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podkręcanie procesora w Dell GX260

gosztekseba 06 Feb 2010 16:17 7181 7
    gosztekseba
    Level 31  
    Witam!!!
    Chciałem podzielić się z kolegami sposobem na podkręcenie procesora w Dell'u GX260 oraz na innych płytach z brakiem możliwości podkręcania w biosie. Płyta posiada kiepski i rzadko spotykany w programach overclockerskich układ PLL CY28323. Długo szukałem programu w którym jest właśnie clock generator na tym układzie. Niby w popularnym CPUFSB jest taka możliwość lecz program jest płatny i podkręcony procesor działa na ustawionej częstotliwości FSB tylko parę godzin. W darmowych programach za to nie ma takiej możliwości. Znalazłem dziś jednak program SetFsb ( można go pobrać np stąd ---> http://www.programosy.pl/program,setfsb.html ) który jest darmowy, wprawdzie nie ma tam właśnie możliwości ustawienia układu CY28323 lecz jest inny CY28349BOC i właśnie na jedynym spośród wszystkich tam układów firmy Cypress można podkręcić szynę FSB. Myślę że ta wiadomość może się komuś przydać... W razie pytań proszę pisać. Pozdrawiam

P.S Przepraszam jeśli temat jest umieszczony w złym dziale jeżeli tak jest to proszę o przeniesienie.
    Anonymous
    Anonymous  
    gosztekseba
    Level 31  
    Z procka Intel Pentium 4 2,4GHz mam 2,8GHz więcej się nie da bo nie ma dźwięku (za duża częstotliwość na szynie PCI). No u mnie działa próbuj może coś źle robisz. Upewnij się że masz taki układ PLL jak ja...Pozdrawiam
    Karaczan
    Level 41  
    Wystarczy przeczytac 1szy post i raczej wiadomo.
    A jak nie, to nura w obudowe i patrzec po plycie co tam siedzi.
    gosztekseba
    Level 31  
    No u mnie to działało jak jeszcze używałem tego Della jak wiadomo w BIOS'ie nie ma opcji podkręcania. Jaki procesor kolega posiada?
    Polepiony
    Level 10  
    gosztekseba wrote:
    No u mnie to działało jak jeszcze używałem tego Della jak wiadomo w BIOS'ie nie ma opcji podkręcania. Jaki procesor kolega posiada?

Procesor to: Intel Pentium4 1.80GHz