Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikrofon podłączony ze słuchawkami nagrywa bardzo cicho

06 Lut 2010 17:46 8391 26
  • Poziom 9  
    Mam kartę dźwiękową creative soundblaster x-fi extreme oem, słuchawki z doczepianym mikrofonem creative HS-400 oraz windows xp sp3.
    Mam wyprowadzone na przedni panel wejście (czerwona kolor) i wyjście (zielony kolor) audio. Słuchawki mają jeden przewód rozdwojony na końcu.
    I teraz tak:
    - podłączony tylko przewód słuchawek - odtwarzany dźwięk ma normalne natężenie
    - podłączony tylko przewód mikrofonu - nagrywany dźwięk ma po odtworzeniu (np. przez rozmowę testową Skype) normalne natężenie
    - podłączone oba przewody - z odtwarzaniem nic się nie dzieje (sprawdzone przez odtwarzanie mp3 i wkładanie i wyjmowanie podczas słuchania przewodu słuchawek), natomiast dźwięk nagrywa się bardzo cicho o wiele za cicho by dało się go sensownie do czegokolwiek wykorzystać. Żeby nagranego wav usłyszeć muszę podkręcić głośność na max.

    Przy podłączeniu z tyłu jest właściwie tak samo tylko że z tyłu mam podłączony zestaw 2+1 też firmy Creative. Zestaw ten pozostaje podłączony podczas moich testów na przednim panelu komputera. Jego odłączenie nie zmienia nic w zachowaniu układu.

    PS microphone +20dB boost mam włączone
  • Poziom 20  
    Radziłabym kupić słuchawki innej firmy niż creative. Ja miałam że na w pierwszym dniu działały a na drugi już się nie dało. W panelu sterowania masz włączone 1mic czy 2 mac?
  • Poziom 9  
    Inne opcje:
    - podłączony tylko przewód mikrofonu a do zielonego złącza zupełnie inne słuchawki - znów nagrywa się za cicho, czyli wnioskuję że problem nie leży w słuchawkach ani mikrofonie
    - słuchawki podłączone z tyłu (bez głośników) - działają bez problemu
    - mikrofon podłączony z tyłu (bez głośników) - nie działa na żadnym z czterech złączy (pomarańczowy, beżowy, zielony, niebieski)
    - słuchawki podłączone z przodu (bez głośników z tyłu) - działają dobrze z podłączonym mikrofonem i bez niego
    - mikrofon podłączony z przodu (bez głośników z tyłu) - działa dobrze tylko bez słuchawek z przodu, po podłączeniu słuchawek znowu jest za cicho

    Czy problem może być w karcie dźwiękowej? Jak dla mnie to są jakieś sprawy prądowe, tak jak w alternatywach jak murzyn nie mógł się umyć bo Pani w innym mieszkaniu wodę puszczała i Pani musiała wodę zakręcić to murzyn miał u siebie ciśnienie :)))

    Dodano po 6 [minuty]:

    Dicappo jeśli chodzi o Twoją poradę to zawsze mogę kupić nowe słuchawki, nowy komputer, nowy samochód, ale to raczej nie jest wybitnie inżynierskie podejście.
    Jak będę miał możliwość sprawdzę na innych słuchawkach ze zintegrowanym mikrofonem ale na podstawie poprzednio opisanych testów zakładam że wina nie leży po stronie moich słuchawek. No ale na 100% będę wiedział gdy wypróbuję inny sprzęt.

    Jeśli chodzi o Panel Sterowania to nie wiem o co Ci chodzi z 1mic i 2mic. W nagrywaniu i odtwarzaniu mam wybrane SoundBlaster X-Fi Xtreme Audio. Inne urządzenia nie są dostępne. Mikrofon w nagrywaniu mam włączony, w odtwarzaniu wyciszony, boost mikrofonu włączony, nagrywanie i odtwarzanie wave na 100%.
  • Poziom 26  
    Masz prawdopodobnie źle podłączony panel przedni. Sprawdź połączenia w komputerze.
  • Poziom 9  
    Kabel biegnie od złącza na karcie dźwiękowej do panelu przedniego. Jest dosyć długi. Podłączenie na panelu przednim jest niedostępne dla wzroku (kabel wchodzi z taką metalową ściankę), musiałbym co nieco porozbierać ale szczerze mówiąc nie wiem jak - nie widzę śrubek ani zatrzasków na tej ściance.
    Jakieś szczegóły? Co to znaczy źle podłączony panel przedni? Co to znaczy dobrze podłączony panel przedni?
  • Poziom 26  
    Piny karty dźwiękowej płyty gł. powinny być opisane w książeczce od płyty. gł. natomiast kabel w opisie od obudowy. Zerknij też w ustawienia dźwięku w biosie.
  • Poziom 9  
    Rozumiem z tym, że karty nie mam zintegrowanej więc raczej dokumentacja karty dźwiękowej + obudowy. Niestety z instrukcjami będzie ogromny problem... Poza tym jak już napisałem nie wiem jak dostać się do tego przedniego panelu. Obudowa jest TRACERa z przednim niebieskim wyświetlaczem LCD. Nie widać żadnych śrubek ani zatrzasków na przodzie, boczne ścianki obudowy montuje się na zatrzaski + śrubki zakręcane bez użycia śrubokrętu, od przodu dostępu do przedniego panelu blokują kieszenie na HDD (montaż bezśrubowy, wsadzane bokiem). Nie mam pojęcia jak to podłączył serwisant. Możliwe że kabel jest wyprowadzony do środka obudowy przez producenta? Jego końcówka wygląda na fabryczną, no i podłączona jest sobie do soundblastera.

    Inna sprawa, że składał to serwisant z jednego z największych salonów komputerowych, mógł się pomylić jasne, ale raczej nie stawiałbym na to.
    Oczywiście o ile dokopię się do dokumentacji to sprawdzę podłączenia pinów, ale raczej nie ma na to realnych szans.

    Czy są możliwe inne przyczyny takiego stanu rzeczy?

    Dodano po 31 [minuty]:

    Przeczesałem piwnicę :) Niestety bez sukcesu :(
    Instrukcji do obudowy brak podobnie jak do SoundBlaster X-fi Xtreme OEM.
    Namierzyłem model obudowy - jest to Tracer 4Life450 HF Silent.
  • Poziom 26  
    Sorry myślałem iż to dźwięk z pokładówki. Posprawdzaj połączenia i opcje w oprogramowaniu.
  • Poziom 9  
    We wszystkich programach efekt ten sam więc problem jest bardziej niskopoziomowy niż funkcje jakiegoś programu.
    W sterowniku i systemie wg mojej wiedzy wszystko ustawione jak powinno być - opisałem wcześniej jak, więc jeśli coś by było źle to pewnie ktoś by zauważył. Z drugiej strony mam nadzieję że czegoś nie wiem i wystarczy gdzieś coś przestawić, ale obawiam się że (najgorzej) problem rzeczywiście może być na połączeniach. Tylko że nie mam dokumentacji....
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Szukaj na stronie Creative. Nic nie piszesz jaki to X-Fi jeśli X-Fi Xtreme Audio to szukaj tu http://support.creative.com/manuals/download.aspx?nDownloadId=9861&prodName=Sound Blaster Xtreme Audio Users Guide English . Zakładka - Jak.
    Pin Signal Name Description
    1 PORT 1L Analog Port 1 - left channel (Microphone)
    2 GND Ground
    3 PORT 1R Analog Port 1 - right channel (Microphone)
    4 PRESENCE# Active low signal that signals BIOS that an Intel HD Audio dongle is connected to the analog header. PRESENCE# = 0 when an Intel HD Audio dongle is connected
    5 PORT 2R Analog Port 2 - right channel (Headphone)
    6 SENSE1_RETURN Jack detection return for front panel (JACK1)
    7 SENSE_SEND Jack detection sense line from the Intel HD Audio CODEC jack detection resistor network
    8 KEY Connector Key
    9 PORT 2L Analog Port 2 - left channel (Headphone)
    10 SENSE2_RETURN Jack detection return for front panel (JACK2)
  • Poziom 31  
    Być może wina tych ustawień:
    Mikrofon podłączony ze słuchawkami nagrywa bardzo cicho
    I zobacz jak głośność nagrywania się ścisza, to czy da się z podgłośnić wtedy w ustawieniach.
  • Poziom 9  
    jak odróżnić kabel hd audio od ac97? Na podstawie tego linku orientowałem się że powinienem mieć ten pierwszy:
    http://forum.pclab.pl/t424981.html

    Dodano po 8 [minuty]:

    Miałem te opcje włączone. Mowa o Automatically mute... i Automatically enable...
    Obie wyłączyłem - zmian brak. Chyba że muszę do tego restartnąć kompa.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Cytat:
    I zobacz jak głośność nagrywania się ścisza, to czy da się z podgłośnić wtedy w ustawieniach.


    Jeśli dobrze zrozumiałem to podczas gdy podłączone są zarówno słuchawki i mikrofon (czyli nagrywanie jest bardzo ciche) to da się normalnie manipulować ustawieniami głośności. Tak jak i w każdym innym wypadku.
  • Poziom 31  
    Cytat:
    da się normalnie manipulować ustawieniami głośności

    Głośności nagrywania mikrofonu mam na myśli. I co wtedy?, jak podgłośnisz nagrywanie, i też nic?
    A jak poziom głośności nagrywania widzi komputer w Audio Creation Mode
    Mikrofon podłączony ze słuchawkami nagrywa bardzo cicho

    Cytat:
    jak odróżnić kabel hd audio od ac97

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1129874.html
  • Poziom 9  
    Cytat:
    Głośności nagrywania mikrofonu mam na myśli. I co wtedy?, jak podgłośnisz nagrywanie, i też nic?

    Tak jak pisałem przez cały czas głośność nagrywania mam na maksa. Paskiem mogę manipulować - ściszyć i znów zgłośnić ale po co skoro zaczynając nagrywanie jest na maksa i takim pozostaje w trakcie nagrywania.
    Cytat:
    A jak poziom głośności nagrywania widzi komputer w Audio Creation Mode

    Wydaje mi się że Ty masz jakiegoś lepszego X-Fi (Gamer?) Ja mam najtańczy model i w lewym dolnym rogu nie mam mode switchera. Wydaje mi się, że w mojej wersji sterownika nie mogę się przełączać do Game Mode i Audio Creation Mode. Mam najnowszy sterownik dla mojej karty ze strony creativa i nigdy w żadnej wersji sterownika nie miałem na dole przycisku do przełączania trybów (mode switchera). Nigdzie nie jest to jasno powiedziane, ale wydaje mi się, że dla tej karty tych trybów nie ma. Zresztą nazwa X-Fi w przypadku tej karty to marketing, tak naprawdę to jest Audigy. Dopiero droższe X-Fi to naprawdę nowe karty.
  • Poziom 9  
    Ściągnąłem tego helpa, przecież linka dałeś wcześniej.

    No i wycinek z helpa, mówi że wspierany jest standard hd audio.
    Pytanie jaki ja mam kabel. Ale wydaje mi się, że ktoś tutaj na pewno wie jakie są objawy gdy kabel ac97 podłączysz do karty wspierającej hd audio. Wtedy można by potwierdzić albo wykluczyć, że mam zły kabel.

    To jest wycinek z helpa karty dźwiękowej

    Dodano po 1 [minuty]:

    Front Panel Header
    Connection compatiblity
    Intel HD Front Panel Audio standard only
    Notes
    Not compatible with AC97 or Intel-compatible HD Front Panel Audio.
    Microphone limitation
    Rear microphones are automatically disabled when both front and rear microphones are connected
    Pin configuration

    Pin Signal Name Description
    1 PORT 1L Analog Port 1 - left channel (Microphone)
    2 GND Ground
    3 PORT 1R Analog Port 1 - right channel (Microphone)
    4 PRESENCE# Active low signal that signals BIOS that an Intel HD Audio dongle is connected to the analog header. PRESENCE# = 0 when an Intel HD Audio dongle is connected
    5 PORT 2R Analog Port 2 - right channel (Headphone)
    6 SENSE1_RETURN Jack detection return for front panel (JACK1)
    7 SENSE_SEND Jack detection sense line from the Intel HD Audio CODEC jack detection resistor network
    8 KEY Connector Key
    9 PORT 2L Analog Port 2 - left channel (Headphone)
    10 SENSE2_RETURN Jack detection return for front panel (JACK2)

    Dodano po 8 [minuty]:

    Tutaj znalazłem czym się różnią piny w standardzie ac97 od intel hd audio.
    http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-015851.htm

    Podejrzewam, że na obudowie jest ac97 ale nie mogę znaleźć nigdzie tej informacji na 100%.

    Dodano po 4 [minuty]:

    To jest moja obudowa. Przynajmniej z wyglądu. Model nie zgadza się z tym który mam na kartonie ale jest to jedyna obudowa na stronie tracera, która wygląda jak moja. Zatem może dostałem inny karton. Informacji o standardzie przedniego panelu audio brak.
    http://www.tracer.eu/Produkt/TRAOBU19860/Obud_TRACER_XENO_TRO_790_450W_Seria_E+_LCD

    Dodano po 49 [minuty]:

    Pierwsze zdjęcie przedstawia kabel odczepiony od karty dźwiękowej. Niestety nie jest na nim napisane jaki to standard. Może ktoś umie to określić?
    Mikrofon podłączony ze słuchawkami nagrywa bardzo cicho
    Drugie zdjęcie przedstawia jak kabel (ciemnoszary) wchodzi za blaszaną ściankę przed którą nie mogę się dostać i nie umiem określić jak to tam jest popodłączane.
    Mikrofon podłączony ze słuchawkami nagrywa bardzo cicho

    Natomiast jeśli chodzi o kartę dźwiękową to złącze wygląda tak
    o o o x o
    o o o o o
    gdzie o oznacza pin, a x oznacza brak pinu.
    Jeśli chodzi o końcówkę kabla podłączoną do karty dźwiękowej to kolory kabli są następujące:
    czarny brak fioletowy brak niebieski
    żółty czerwony biały brak zielony

    Układ kolorów odwzorowałem tak jak jest przypięty do wyżej opisanych pinów.
    Czy ktoś na tej podstawie umiałby określić czy na pewno mam dobry kabel? I ewentualnie gdzie można kupić taki kabel, posurfowałem po paru sklepach internetowych i nic nie znalazłem. Mam nadzieję że nie przychodzą one tylko z obudową...

    Dodano po 6 [minuty]:

    Mój opis po porównaniu z tym ze strony intela mógłby wyglądać tak:
    2 4 6 8 10
    1 3 5 7 9

    Porównałem te piny i uwzględniając fakt że system nie wykrywa mi nigdy podłączonych słuchawek (mimo że odpowiednie checkboxy w sterowniku miałem zaznaczone) - mowa o pinach 4 i 7 - wnioskuję że mam kabel w standardzie ac97.
    Czy ktoś może to potwierdzić?
    Gdzie mogę kupić kabel w standardzie intel hd audio?
    Jak dostać się przed przedni panel w obudowie?
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Mikrofon podłączony ze słuchawkami nagrywa bardzo cicho
    AC'97 HD Audio
    AC97 HD Audio
    AC 97 HD Audio
  • Poziom 9  
    To zdjęcie potwierdza że mój to AC97
  • Poziom 9  
    Nie umiem nigdzie dostać takiego kabla. Byłem w sklepach komputerowych, audio, elektronicznych, internetowych.
    Czy ktoś ma kabel HDAUDIO na zbyciu albo umie go zrobić?
  • Poziom 9  
    dobra a wiec...
    szukam szukam i szukam rozwiazania juz dobre pare tygodni ale nic nie znalazlem...
    tu nie chodzi o zadne opcje
    tu chodzi o karte dzwiekowa ktora nie ma wystarczajacego (mocy) napiecia aby obsluzyc mikrofon ze sluchawkami. tyle moge powiedziec, nie znalazlem zadnego rozwiazania procz kupna nowych sluchawek.
    mam pytanie.
    przez taki krociutki kabelek masz podlaczona karte do przedniego wyjscia?
    aha i jak cos to JA MAM to podlaczone za pomoca hd audio kabelka wiec juz nie musisz szukac ;p nadal bedzie cicho nagrywac
  • Poziom 9  
    Kabel jest dosyć długi.

    Wytłumacz mi dlaczego miałbym kupować nowe słuchawki wg Ciebie. Skoro karta prądowo nie udźwignie słuchawek z mikrofonem, które ja mam (uwierz mi wcale nie mają dużej mocy wyjściowej), to dlaczego miałaby udźwignąć inne (na pewno nie słabsze, bo jak miałbym kupić nowe to najpewniej nauszne).
    Uważam, że kupno nowych słuchawek z mikrofonem to zbędny wydatek bo również okaże się, że nic się nie zmieniło.

    Podłączyłem do przedniego panelu zupełnie inne słuchawki i zupełnie inny mikrofon dla testu (rozdzielne 2 urządzenia). Sytuacja jest identyczna.

    A i jeszcze mały update. W dokumentacji karty doczytałem się, że jak przedni panel jest podpięty, to tylne wyjście mikrofonowe zostaje odłączone (nie wiem jakie urojenia miał projektant, który uzasadnił i wdrożył taki pomysł). Po odłączeniu panelu i podłączeniu suchawek z mikrofonem z tyłu działają!!! Mało tego, sam mikrofon podłączony wraz z zestawem 2.1 również działa. Nie wyobrażam sobie żeby zestaw 2.1 był mniej wymagający prądowo niż słuchawki za 40 złotych. Zatem nie polecę po nowe słuchawki tylko po to żeby wyrzucić pieniądze w błoto i udowodnić wreszcie wszystkim dającym porady typu KUP NOWE X, że są one nic nie warte.
  • Poziom 9  
    badi1992 napisał:

    apropos tego wyciszenia chodzi Ci o to ze jezeli podlaczymy do przedniego wyjscia sluchawki to wycisza dzwiek z glosnikow? tak powinno byc ale mi to nie dziala...

    tak powinno być tylko jeśli masz kabel hdaudio. na kablu ac97 to nie działa (wg tego co wyczytałem pod jednym z załączonych linków). Sterownik słusznie przewiduje taką opcję ponieważ sound blaster wspiera standard hdaudio. Jeśli to jest Twój kabel to sądzę że tylko wydaje Ci się, że masz kabel hd audio (patrz niżej).
    badi1992 napisał:

    http://www.allegro.pl/item915797162_kabel_sound_blaster_x_fi_audigy_live_front_panel.html
    takim kabelkiem podlaczales przednie wejscie do karty dzwiekowej?


    Nie - wejście na front panel w tym kabelku jest ac97 czyli takie jak na większości obudów (7 pinów). Natomiast złącza na karte (10x1) widzę pierwszy raz. Moje złącze na karcie jest standardowych rozmiarów 5x2 z brakującym jednym pinem żeby było wiadomo którą stroną wsadzić wtyczkę.
    Podsumowując ja mam po obu stronach kabla taką wtyczkę ac97 jak ta czarna w kablu z linka. Natomiast powinienem mieć po jednej stronie ac97 a po drugiej hdaudio.
    Tak przynamniej mi się wydaje z tego co przeczytałem (nigdy nie miałem takiego kabla w ręku).

    Polecam linki w tym temacie - pozwolą Ci dowiedzieć się czym się różnią oba standardy
  • Poziom 9  
    hmm no mniejsza z tym ale mamy ten sam problem i mysle ze rozwiazanie rowniez jest te same tylko go nie znamy ;/
  • Poziom 9  
    Ja znam - potrzebny jest kabel hd audio, a Ty również go nie masz. Gdybyś miał hdaudio wykrywałoby Ci podłączenie słuchawek...
    Chyba że możesz pokazać że na 100% masz kabel hdaudio a wykrywanie również u Ciebie nie działa albo że kupiłeś nowe słuchawki i automagicznie wszystko zadziałało.
  • Poziom 9  
    no mam 2 kable jeden to rc'97 a drugi to hd audio i karte mam wlasnie pod ten drugi podlaczona ;/