Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston Aqualtis AQXF109 - i blad F05

MarioM74 06 Feb 2010 20:32 64840 9
    MarioM74
    Level 2  
    Witam

Od niespełna 3 lat mam pralkę Ariston Aqualtis AQXF109. Od paru miesięcy niemal każde pranie przerywane jest błędem F-05, czyli problem ze spustem wody/pompą.
    Wezwany pierwszy technik z autoryzowanego serwisu stwierdził, że to być może programator; podłączył się PDA do pralki, powiedział, że w oprogramowaniu są błędy, więc wgrał nowy soft. Po jego wizycie pralka działała poprawnie ok.2 tygodnie, a potem znowu zaczął pojawiać się błąd - początkowo tylko wtedy kiedy był użyty konkretny program. Zaczęliśmy go omijać, ale po miesiącu każdy program dawał ten błąd.

Wezwaliśmy jeszcze raz technika, z tego samego serwisu, ale przyszedł inny. Popatrzył, popukał, sprawdził miernikiem osprzęt i powiedział, że wg niego jest OK, bo nic nie widać. Puszczane przez niego program "30minut" działał poprawnie. Sprawdził filtr pompy, węże spustowy i wlotowy - wszystko czyste. Po jego wizycie pralka działała poprawnie 4 razy.
    Powiedział na odchodne, że w tych pralkach padają moduły sterujące, ale w tym modelu są dwa moduły i nie wiadomo który padł. A każdy z nich to 700zł - czyli w najgorszym wypadku 1400zł - czyli nową pralkę mogę sobie kupić. I jego zdaniem nie opłaca się naprawiać.

Ale prać trzeba... Teraz każde pranie robimy na raty - pierwszy program kończy się w połowie, w momencie płukania, błędem F05. Potem włączamy samo płukanie, działa do momentu odblokowania drzwi (czyli do końca) i pokazuje błąd F05. Potem dajemy odwirowanie i ono bez problemu kończy całość prania.

Pytanie: co to może być? Nie mam nic w filtrze, w rurach; puszczona na pusto pralka wszystko robi poprawnie i bez błędu. A gdy idzie normalnie pranie sieje błędem.
    Nie widzi mi się wydanie w ciemno 1400zł, gdy może się okazać, że to wcale nie moduły, tylko jakaś mechaniczna usterka.

Z góry dzięki
    Mario
    grzegorzhel1
    Level 16  
    Witam czy jak pralka wyrzuci błąd to jest woda w pralce jeżeli jest to silnik pompy może się zacinać , jeżeli nie ma wody a pralka wyświetla błąd to może w komorze powietrznej hydrostatu nazbierało się syfu i się zapycha ,można wtedy przedmuchać wężyk który łączy hydrostat z komorą pozdrawiam .
    MarioM74
    Level 2  
    Pralka wyrzuca błąd po spuszczeniu wody i przed pobraniem świeżej. Oraz sporadycznie przed rozpoczęciem wirowania, też po spuszczeniu wody. Spytam, który to jest wężyk łączący hydrostat z komorą? Gdzie go znajdę? Specyficzne jest to, że gdy puszczę pralkę "na pusto" to daje radę zakończyć program bez błędu.

pozdrawiam
    Mario
    grzegorzhel1
    Level 16  
    Witam trzeba zdjąć pokrywę górną i po prawej stronie jest okrągła puszka do której dochodzą przewody i wężyk który schodzi na dół trzeba go zdjąć i porządnie dmuchnąć kilka razy bo na dole w komorze powietrznej bardzo często się zapycha pozdrawiam .
    petrys-go
    Level 14  
    Witam
    Mam ten sam problem pojawia się F5 na wyświetlaczu. Pojawiła się skarpetkach w bębnie, zapchala wylot wody i tyle. Udrożniłem przepływ, a pompa sprawna bo wymeldowuję wodę, która wleje do pralki miska. Sprawdziłem droznosc wezyka od sprawdzania stanu wody. Cały układ wylotowy wody oczyszczony i sprawdzony
    Wlaczam pralkę pralka chce wypromować wodę chociaż nie ma ani kropli tak około 3 minut później zaczyna ruszać bęben, ale tak jakby szarpał nie pobiera wody i tak po około 10 minutach pralka wywala F5 i drzwi od pralki cały czas są zamknięte nie odblokowują się.
    Proszę o podpowiedzi.
    egon42
    Level 37  
    Trzeba odpływ wody odłączyć od odpływu i postawić tak aby szło obserwować jak woda wlatuje z odpływu do np. wanny czy miski wtedy włączamy pralkę normalnie i obserwujemy jak pracuje pralka szczególnie jak jest wypompowywana woda jak błąd wywala prawie zaraz po włączeniu pralki to można wcześniej nalać trochę wody do pralki i znowu obserwować wylewanie wody. Z sprawnej pompy woda musi wylatywać z wysokości 60cm całym wężem i praktycznie zaraz po włączeniu się pompy. Wylewnie wody nie wystarczy sprawdzić 1 raz trzeba sprawdzić co najmniej 5 razy bo często pompa źle działa za 4 czy 5 razem Tak samo jeżeli pompa działa a woda zaczyna lecieć z węża dopiero po 5 czy 10 sekundach to też oznacza złe działanie pompy.
    yanik44
    Level 10  
    Witam, miałem ten sam problem lecz już po nim! Wystarczyło zobaczyć jakim strumieniem leci wywirowana woda do kanalizacji (był on bardzo słaby) rozkręciłem szufladę i dostałem sie do pomki. Zdemontowałem ją, a następnie rurę spustową z bębna. W rurze jest plastikowa kula, a na kuli? Zgadniecie co było? Otóż leżała sobie pozwijana dziecięca skarpetka, która skutecznie zatykała odpływ wody! Ot i problem z głowy, teraz pralka hula jak nowa! Życzę powodzenia w naprawie.
    Ariston Aqualtis AQXF109 - i blad F05
    pzaucha
    Level 10  
    Witam,

Mimo, że temat stary to tylko dodam coś jeszcze z mojego domowego doświadczenia. Problem analizowałem zgodnie z wytycznymi z tego postu jak i innych dotyczących tego samego tematu. Bez poprawy bo problem znowu po 1-2 praniach znowu powracał. Wszystko czyste, bez zabrudzeń, skarpetek, etc. Przy kolejnym spuszeczniu wody przez pralkę zauważyłem, że błąd pojawiał się w momencie kiedy pralka wypompowywała wodę i bęben przestawał się obracać. Ponownie zdjąłem odpływ i okazało się, że na obwodzie bębna przesuwał się płatek z wkładki do biustonosza, który dopóki bęben się obracał krążył z nim po obwodzie i może jedynie na chwilę zatykał odpływ. W momencie zatrzymania bębna przy końcowym spuszczeniu wody płatek dostawał się na odpływ z wodą i go blokował co powodowało alarm. Wszystko działo się nieregularnie stąd problem ze znalezieniem winowajcy. Dodam, że wąż z odpływu był zdejmowany co najmniej 3 razy ale za każrym razem było tam czysto bo poruszenie bębnem przy demontażu powodowało, ze płatek znajdował się poza odpływem. Dopiero po kolejnym demontażu węża odpywowego z bębna i powolnym obracaniu bębnem udało się zlokalizować właściwą przyczynę i ją definitywnie wyeliminować. Wcześniej wymieniono hydrostat, wężyk i przymierzano się do pompki... Może komuś będzie mój opis przydatny.

Ps. Biustonosz nazywa się ponoć push -up.
    jarrad
    Level 10  
    Witam serdecznie,
    Bardzo dziękuję yanik44. Miałem ten sam problem, nerwów co nie miara. Pomysły już o kupnie nowej pralki. Parady fachowca ze sklepu z częściami i serwisu rewelacja. W końcu trafiłem na twój post. Było to samo, tylko zapewne skarpetka inna.
    Dziękuję pozdrawiam
    esk2
    Level 11  
    @yanik44

Dziękuję yanik44 dziś położyłem koleżankę grzecznie na boczku, odłączyłem czarny karbowany gruby wąż od bębna do pompki wyrzucającej wodę i co się okazało? Na wspomnianej plastikowej kuli były owinięte 3 chusteczki do prania oraz wewnątrz znajdowała się moneta 1zl, stara guma do żucia oraz malutki kamyk. Wszystko usunięte, wymyłem porządnie karbowany czarny wąż, zamontowałem i liczę na to, że urządzenie odżyje bo nie miało łatwo przeciskać wodę przez taka blokadę. Załączam zdjęcia swojej pralko-suszarki (potwierdzam produkcyjny bubel, jeśli takie rzeczy przedostają się przez bęben)

Hotpoint Ariston Aqualtis AQD1070D49
    Ariston Aqualtis AQXF109 - i blad F05IMG2021121...133006.jpg Download (4.2 MB) Ariston Aqualtis AQXF109 - i blad F05IMG2021121...133027.jpg Download (5.17 MB)
    Wesołych świąt