Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ginie sygnał z satelity, a jak jest to ma małą siłę sygnału

michaelash 06 Lut 2010 20:50 4634 14
  • #1 06 Lut 2010 20:50
    michaelash
    Poziom 9  

    Witam
    Mam problem, a mianowicie zaginął mi sygnał z satelity. ustawiam parę godzin i nic, już mi ręce zdrętwiały. podczas najlepszej jakości sygnału jest on taki że siła zgrubienia ma 55 a siła sygnału precyzyjnie ma max 23 i nic więcej. Próbowałem zmienić konwerter, inny przewód i nic, wystarczy że wyjde z menu "znajdź satelitę" i nawet ten niewielki sygnał ginie. Dodam jeszcze że posiadam stary model Philips 3010 ale już wcześniej takie rzeczy miewałem. Jakoś sie naprawiało, tym razem jak się zabrałem do znalezienia przyczyny to już kompletna klapa.
    POMOCY bo żona musi oglądać seriale !!!!

    0 14
  • #2 06 Lut 2010 20:58
    matzg
    Poziom 35  

    Witam, podaj wielkość czaszy i lokalizację oraz czy nic nie zasłania sygnału z HB.
    Sprawdź dekoder pod inną instalacją antenową.
    Pozdr

    0
  • #3 06 Lut 2010 21:42
    dzac4
    Warunkowo odblokowany

    Jakie jest oprogramowanie?
    Masz C+ czy coś innego?

    0
  • #4 07 Lut 2010 10:51
    tepsiarz1992
    Poziom 20  

    Nie masz przysypanego śniegiem konwentera lub anteny ?

    0
  • #5 07 Lut 2010 11:02
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    tepsiarz1992 napisał:
    Nie masz przysypanego śniegiem konwentera lub anteny ?


    Chyba pług wirnikowy mu zasypał. Czytać nie umiesz, kilka godzin ustawiania.

    0
  • #6 07 Lut 2010 15:41
    michaelash
    Poziom 9  

    Mam C+, czasza 80 cm, dzisiaj zmieniłem na nową wraz z nowym konwerterem bo miałem drugą w domu, podłączyłem od wuja dekoder Telewizji N i sygnał ustawiłem nawet na 100 % a jakości nie znalazłem nawet 1 %. Zarobiłem nowe końcówki, zmieniłem przewód na kilka metrów, i tuner miałem przed sobą gdy szukałem jakości. I nic nawet na drugim tunerze więc to nie wina tunera, ani konwertera, przewodu, nic nie zasłania satelity, nie wiem jaka jest przyczyna. Dzisiaj wieczorem pójdę jeszcze zobaczyć i podłączyć sie do ustawionej już anteny, na której chodzi N. Ale jak już wcześniej pisałem tuner jest raczej OK.

    0
  • #7 07 Lut 2010 15:44
    marcin1171
    Poziom 17  

    Kolego jeśli siłę masz na 100% i zero jakości to ustawiasz czaszę na innego satelitę niż HotBird. Lub masz uszkodzony kabel.

    0
  • #8 07 Lut 2010 16:14
    michaelash
    Poziom 9  

    Przewód mam puszczony w podłodze i na początku myślałem że coś jest z nim nie tak, zmieniłem na krótki, położyłem sobie dekoder obok anteny i szukałem, a celuję w HB bo naznaczyłem sobie kierunek starego jeszcze dobrego ustawienia, które przez 3 lata było idealne nawet podczas wiatrów itp. Nie było możliwości aby jakiś większy kawałek lodu albo śniegu przestawił mi antenę. Zobaczę wieczorem czy tuner jest w 100% sprawny.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Jedyną rzeczą której nie wymieniłem są końcówki na przewodzie, ale nie są chyba złe bo nie było by takiej siły sygnału, tak myślę.

    0
  • #9 07 Lut 2010 16:18
    dzac4
    Warunkowo odblokowany

    Ustaw poprawnie antenę na Hotbirda i nie wymieniaj przewodu ponownie bo nie jego wina.

    0
  • #10 07 Lut 2010 16:19
    marcin1171
    Poziom 17  

    Różnica w ustawieniu anteny na hotbirda a Astrę jest naprawdę niewielka.
    Więc jeśli zmieniłeś antenę z konwerterem, podłączyłeś drugi kabel a masz na dekoderze N 100 % siły i 0 % jakości to na 99% ustawiłeś antenę na Astrę.
    Musisz też pamiętać że w przypadku N-ki bardzo ważny jest skręt konwertera.
    Czasami pomaga zbliżenie bądź oddalenie go od anteny.

    0
  • #11 07 Lut 2010 16:27
    michaelash
    Poziom 9  

    A jeśli ustawiłem na Astrę to nie powinno pokazywać jakości ?

    0
  • #12 07 Lut 2010 16:33
    inverto
    Poziom 12  

    Tak.Jeżeli łapiesz inna satelitę to moc będzie jakości nie.

    0
  • #13 07 Lut 2010 16:43
    1098678
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 07 Lut 2010 17:28
    marcin1171
    Poziom 17  

    Kolego rzeczywiście jest tak jak mówisz że pewien poziom siły/mocy będzie przy poprawnym podłączeniu anteny nawet jak skieruję ją w podłogę.
    Jednak jeśli ustawia antenę i ma 100% siły/mocy a 0% jakości to ma antenę ustawioną na innego satelitę. Najprawdopodobniej Astrę.

    0
  • #15 07 Lut 2010 22:51
    michaelash
    Poziom 9  

    po kolejnych godzinach ustawień wkońcu udało się, miałem ustawioną antenę na Astrę, dziękuję za podpowiedzi, bardzo pomogły

    0