Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel_pola kombi i auto sumowanie

blu99 07 Lut 2010 04:14 720 2
  • #1 07 Lut 2010 04:14
    blu99
    Poziom 10  

    Witam

    Jeżeli ktoś byłby mi w stanie pomóc to byłbym wdzięczny.
    Nie jestem "fanem" VB i chyba z tego tytułu wziął się mój problem:cry:

    A chodzi mi o to aby po wybraniu z listy rozwijanej odpowiednich parametrów
    i podaniu kwoty ta kwota zsumowała się z aktualną kwotą w tabelkach.
    Chyba że ktoś ma inny pomysł i ewentualnie podrzuci jak sobie z tym problemem poradzić. Ot taka mała kontrola wydatków, a przy okazji może człowiek się czegoś nowego nauczy.
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie.
    W załączniku mój plik, z tym jak ja sobie to wyobrażam, jednak wydaje mi się że bez VB się nie obejdzie a ja niestety jestem w tej kwestii początkujący.
    A może po prostu nie mam pomysłu jak to zrobić nie używając VB.

    0 2
    Załączniki:
  • Pomocny post
    #2 07 Lut 2010 16:01
    paweliw
    Spec od komputerów

    Sposób przez Ciebie podany ma wadę, gdyż nie masz żadnej kontroli (ewidencji) nad tym co już zaliczyłeś do kosztów. Prędzej czy później wpiszesz tę samą kwotę po raz drugi i w żadn sposób nie będziesz mógł tego zweryfikować.
    Oczywiście nie ma żadnego problemu dodanie do Twojego przykładu przycisku np. "Dodaj kwotę", który wywoła makro przenoszące kwotę w odpowiednie pole (niestety makra nie stworzę bo nie jestem w tym biegły).

    Twój problem jednak rozwiązałbym nieco inaczej.
    Jako człowiek leniwy (nigdy nie chciało mi się zgłębiać VBA) od dawna używam "czystego" Excela a w szczególności formuł tablicowych. Nie jest to może najbardziej eleganckie ale skuteczne i proste.
    Ponadto masz pełną ewidencję tego co wpisałeś i do jakiego pojazdu, konta i miesiąca się odnosi.
    W arkuszu 3 pliku masz przykład. Jak czegoś nie zrozumiesz chętnie wytłumaczę.

    0
  • #3 07 Lut 2010 18:18
    blu99
    Poziom 10  

    Dziękuję za podpowiedź.
    Szczerze to bardzo rzadko wykorzystuję formuły tablicowe, więc nie przyszedł mi taki pomysł do głowy, ale mi się spodobał.

    Na pewno skorzystam.

    Ale dla porównania pobawię się jeszcze z polami Combi
    i zobaczymy co z tego wyjdzie. Może jeszcze ktoś między czasie coś podpowie!!

    0