Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie w klubie - Jakie bezpieczniki to wytrzymają ?

pve 07 Feb 2010 16:23 5140 46
Wago
    pve
    Level 10  
    Witam. Mam taki problem, ponieważ w przyszłym tygodniu mam grać na imprezie w klubie/pubie z własnym systemem nagłośnieniowym i oświetleniowym. Problem tkwi w tym że nie wiem czy bezpieczniki wytrzymają moc.

Zabieram ze sobą:

2 x Kolumny o mocy 800 watt RMS
    2 x Kolumny basowe moc: 1800 watt RMS

1 x końcówka mocy: Moc RMS (4 Ohm) stereo: 2 x 1800 Watt
    1 x Końcówka mocy: Moc RMS (4 Ohm) stereo: 2 x 1100 Watt

I do tego oświetlenie czyli gdzieś moc około 700 watt.

Mój problem polega na tym, iż nie mam pojęcia czy typowe bezpieczniki dadzą radę to udźwignąć, i czy nie wywali mi korków. Z tego co się orientuję to jest tam gniazdo siłowe więc istnieje możliwość zastosowania ROZDZIELNI TRÓJFAZOWEJ

Czy mam stosować takową? W jakich przypadkach? I czy korzystać z pionów? Przepraszam z góry za takowe pytania ale jestem w elektryce laikiem i nie mam pojęcia czy to wytrzyma. Prawdopodobnie bezpieczniki są 16 A lub 32 A.

Pomożecie?
  • Wago
  • Helpful post
    chrzanek20
    Level 2  
    Z tego co napisales wynika ze oswietlenie ze sprzetem audio bedzie pobieralo maksymalnie 15,6 A.
  • Wago
    pve
    Level 10  
    No ok, ale stosować rozdzielnie? Piony? Czy po prostu wpiąć się w normalne kontakty ?
  • Helpful post
    chrzanek20
    Level 2  
    Radze sie podpiac pod gniazdo trojfazowe poniewaz w zwyklej instalacji trzeba doliczyc sprzet rtv,agd itp.
  • Helpful post
    Matuszm15
    Level 15  
    Jak jest możliwość to pod siłę się zawsze podłączaj :) najbezpieczniejsze rozwiązanie
    pve
    Level 10  
    Ok :) Czyli pójdzie rozdzielnia pod siłe :D Mam nadzieję że wytrzyma to :D Bo jak nie to będę miał problem xD Nie mam mniejszego nagłośnienia niż to xD

Czyli pod siłe rozdzielnia i dalej ciągnąć to zwykłymi przedłużaczami?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    pve
    Level 10  
    Po twojej wypowiedzi Motronic mogę wywnioskować że mógłbym ciągnąć to ze zwykłego kontaktu? Tyle że nie doliczyłem wytwornicy dymu dodatkowo a ta ma 1500 Watt.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    md
    Level 40  
    Tutaj mamy inny problem. Łączny pobór to 8KW, co przy napięciu 230v daje pobór ok. 35A. Jak sobie wyobrażacie taki pobór z jednego gniazdka sieciowego?
    Zwracam również uwagę, że autor nie podał konkretnych danych. Moce maksymalne wzmacniaczy - skąd pewność, że nie przesadził? MOże ma chińszczyznę, która pobiera 500W z gniazdka, a na wyjściu, według instrukcji, oddaje 2x1500W? A może to niedoszacowana moc, bo przecież pobór prądu przez wzmacniacz jest większy od jego sumarycznej mocy wyjściowej - czyżbyśmy zapominali o stratach?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    md
    Level 40  
    Czy coś to zmienia? Znamy schemat instalacji elektrycznej? Skąd pewność, że w tej gałęzi zasilania nie ma jeszcze jednego lub kilku gniazdek, do których ktoś może włączyć dowolne urządzenie? A może oświetlenie jest na tej samej fazie i zabezpieczone tym samym bezpiecznikiem? Dlaczego pomijać pobór prądu przez inne urządzenia - mikser, odtwarzacze, oświetlenie itp? Czy wiemy coś o wzmacniaczach? Jeżeli nie mają softstartu, to już pierwsze załączenie może spowodować zadziałanie bezpiecznika. Niewiadomych jest bardzo dużo. Rozsądek nakazuje zasilić urządzenia z gniazda trójfazowego.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    md
    Level 40  
    pve wrote:

Mój problem polega na tym, iż nie mam pojęcia czy typowe bezpieczniki dadzą radę to udźwignąć, i czy nie wywali mi korków. Z tego co się orientuję to jest tam gniazdo siłowe więc istnieje możliwość zastosowania ROZDZIELNI TRÓJFAZOWEJ
    Czy mam stosować takową? W jakich przypadkach? I czy korzystać z pionów? P

Cytat z pierwszego postu.
    Osobiście nigdy nie ryzykowałem w takich sytuacjach. Dla mnie najważniejsze było solidne wywiązanie się z umowy i zadbanie o to, by nie zepsuć sobie opinii, a zleceniodawcom zabawy. Widziałem już tyle spapranych instalacji w przeróżnych lokalach, że potrafię sobie wyobrazić przeróżne sytuacje. Nigdy nie odstępuje od zasady, że muszę mieć spory zapas mocy podczas imprezy. Działanie na styk nie wchodzi w grę. Takie jest moje zdanie. Jak zachowa się autor tematu, jego wybór. Dla mnie w tym temacie powiedziano już wszystko i wszystko jest jasne, oprócz faktycznego zapotrzebowania na moc przez sprzęt autora tematu.
  • Helpful post
    Kosiarz44
    Level 17  
    Do autora:
    w Twoim przypadku podpiął bym się pod siłę, a żeby to zrobić potrzebujesz 3 przedłużaczy i wtyczki siłowej. Międzyfazowe napięcie w "sile" to 400V, a między fazą a zerem 230V. 1 przedłużacz podpinasz pod 1 fazę i zero, 2 przedłużacz pod 2 fazę i zero itd.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    Kosiarz44
    Level 17  
    Ale o co przypał motronic ?
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    Kosiarz44
    Level 17  
    Motronic wrote:
    O to że w zerze poleci cały prąd pobierany przez system, i dla instalacji to w zasadzie jest to samo, jak by połączył sprzęt jednofazowo. Może sobie nawyżej korka podwatować.
    Co innego gdyby poszczególne kloce były zasilane międzyfazowo.

haha. W sile masz zabezpieczenia żył fazowychnp. 3x16A i jeżeli każdą z faz obciążysz 16A to suma prądów płynących przez zero będzie wynosić

suma prądów płynących przez zero <48A, czyli jak najbardziej wporządku
    User removed account
    User removed account  
    md
    Level 40  
    Motronic wrote:
    No zgadza się. A drugie prawo kirchoffa odnosi się też do tego drugiego kabla.
    Więc podpinając jednofazowo czy tak jak radzisz w zerze poleci to samo. Kabel w scianie jednakowo dostanie w kość.

Kolego, niepotrzebnie brniesz. Przewody w typowej instalacji mają przekrój 2,5mm². Podłączanie do jednego gniazdka obciążenia 8KW to nie tylko ryzyko, to coś więcej.
    User removed account
    User removed account  
    Kosiarz44
    Level 17  
    Motronic wrote:
    No zgadza się. A drugie prawo kirchoffa odnosi się też do tego drugiego kabla.
    Więc podpinając jednofazowo czy tak jak radzisz w zerze poleci to samo. Kabel w scianie jednakowo dostanie w kość.

Przypominam Ci że tu masz fazy przesunięte o 120 stopni, więc musi to uwzględnić w obliczeniach. Nie chce mi się szukać wzorów (nie pamiętam go) ale jeżeli każdą żyłę fazową obciążysz 16 amperami to prąd w żyle zerowej będzie mniejszy od 48 A. Jeżeli nie byłoby przesunięcia fazowego to prąd w żyle zerowej zgodnie z prawem Kirchoffa byłby równy 48A.

Jeżeli dom/klub jest zasilany siłą to zasilanie gniazdek 230V jest podpinane pod inne fazy
    User removed account
    User removed account  
    md
    Level 40  
    Kolego motronic, dyskusja na takim poziomie nie ma najmniejszego sensu. Przypominam, że mowa o imprezie w lokalu użyteczności publicznej, a nie w stodole u sołtysa. Jest sporo przepisów regulujących kwestie, o których mowa. Proponuję poczytać to i owo. Upieranie się przy niepoważnej propozycji podłączania kilku kilowatowego obciążenia do jednego gniazdka nie ma sensu, wprowadza tylko niepotrzebny bałagan w temacie i sprowadza dyskusję do bezsensownych sporów.
    User removed account
    User removed account  
    Kosiarz44
    Level 17  
    Chodzi o to że jeżeli mieszkanie jest pod siłą to żaden pokój nie jest podłączony pod 1 fazę , a zero robocze i ochronne zawsze jest wspólne
    md
    Level 40  
    Dyskusja już dawno jest nie na temat. Co do baśni i bajań ludowych - ludzie z branży wiedzą co to jest przydział mocy i ile przeciętnie dostaje się dla gospodarstwa domowego. Dyskutowanie o dziesiątkach kilowatów w prywatnych domach obnaża tylko brak wiedzy.
    User removed account
    User removed account  
    Kosiarz44
    Level 17  
    No dobra, ale jeżeli jest to jakiś klub i ma siłę to wystarczy sprawdzić jakie zabezpieczenie ma siła. Minimalnie te 3x10A musi mieć, w takim wypadku 1 piec podłączas po 1 fazę 2 piec pod 2 fazę itd. Jeżeli kabe zerowy w tej sile będzie za cienki np. 5x1,5mm^2 dla 3x10A to zero bierzesz po prostu ze skrzynki bezpiecznikowej czyli podpinasz się pod listwę zera roboczego w skrzynce bezpiecznikowej gróbszym kablem. W ten sposób nic nie ma prawa się spalić