Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niezdecydowany-może pomożecie

miki750 07 Feb 2010 19:38 2385 7
    miki750
    Level 10  
    Witam i proszę o kilka rad gdyż od kilku tygodni szukam dobrego i odpowiedniego dla rodziny TV i już się
    w tym chaosie pogubiłem.
    Oto moje warunki domowe i preferencje:
    odległość od ekranu 3-3,5m
    jak słońce świeci w pokoju do godz 11.00
    Jak duży jest pokój ok 20m
    jaki masz obecnie telewizor26"Grundig xantia
    jakie programy najczęściej oglądasz film,teledyski,przyrodniczo-naukowe
    więcej oglądasz w dzień czy wieczorem wieczorem i w nocy (weekend rano)
    preferowana wielkość telewizora przypuszczam że 42"
    preferowana marka brak
    czego nie lubisz w telewizorach smużenia ,ostrego obrazu,przekłamanych kolorów(obraz naturalny),
    ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń 60% TV,30% DVD,10% inne
    jakimi złączami najlepszymi
    jaki masz sygnał SD(jeszcze)niedługo tuner cyfrowy "N"lub inny,żadnych konsol
    ile programów HD 0
    ma stać czy wisieć stać
    jaka klasa cenowa ok 3000Pln
    dźwięk:jakiś mały zestaw kina domowego

W obecnym Tv (100Hz)obraz ustawiony i preferowany jest:
    -kontrast-70%
    -ostrość-70%
    -balans bieli-20%
    -kolor-70%
    -jaskrawość-40%
    Raczej skłaniam się do miękkiego obrazu lecz dobrej jakości.
    Przeczytałem już z 70% materiałów dostępnych na Polskich stronach WWW dotyczących nowych technologji Tv w
    tym różnego rodzaje forum dotyczących tV.
    Byłem już zdecydowany na plazmę
    Panasonic TX-P42S10E
    Panasonic TX-P42G10E
    kumpel namawiał mnie na plazmę samsunga podobno lepszy obraz od Panasonica.
    ale kilka rzeczy mnie zmartwiło tj.pobór prądu w modelu Panasonic TX-P42S10E ok 150W w scenach ciemnych
    i ponad 300W w scenach jasnych,wypalone powidoki(nie wiem czy w w/w modelach ale napewno w starych),
    teraz podobno plazmy po kilkuset godz pracy tracą swą czerń(gdzieś ostatnio zaczytałem)
    A później próbowałem z technologią LCD i brałem pod uwagę:

Sony Bravia KDL-40W5500 (trochę mały raczej 42")
    Sharp Aquos LC-42DH77
    Toshiba Regza 42XV635
    Teraz jestem niezdecydowany jak na początku szukania TV i tu wielka prośba do Ciebie o pomoc
    w dokonaniu wyboru(chodzi ooptymalny wybór dla mnie i ograniczenie się do jednej technologii i kilku modeli tv)

Z poważaniem

Miki750
    Fikszyn
    Level 19  
    Plazma którą wymieniłeś ok. zresztą jakakolwiek obecnie w sprzedaży plazma niema konkurencji pod względem jakości wyświetlanego obrazu i niezawodności (wypalanie pikseli to przeszłość) Sredni czas pracy LCD to 50tyś H ,a plazmy 100 tyś H .Jedyny mankament to pobór mocy który jak zauważyłeś jest dynamiczny i zależny w dużej mierze od treści wyświetlanego obrazu .W plazmie podaje sie max pobór ,czyli wszystkie piksele świecą (biały ekran).W LCD pobór mocy jest praktycznie statyczny .
    Jeśli jednak przekładasz jakośc na ekonomię to polecam LCD z podświetlaniem dynamicznym LED .Firm nie będę reklamować ponieważ serwisuję ten sprzęt i każdy dobry który się nie psuje .
    Link
    Bardzo dobry artykuł w proline warto przeczytać:
    http://www.proline.pl/?n=led-tv-szum-marketingowy-czy-zwykle-oszustwo&grupa=art
    Nie wspomniałem o nowej technologi Organiczna dioda elektroluminescencyjna, OLED choć już są TV to cena !!!! zaporowa za 4 do 7 lat może będzie nas stać na nie.
    Link
    hojlo1
    Level 35  
    No i znowu "śmieszna" ankieta.

Generalnie najlepsza plazma (z taniego wyboru, ale "street legends" robi swoje).

LOCOLOCO - już podał swój typ (coś ostatnio ankiety różnie wypełnione a TV ten sam na finał)
    Może faktycznie to dobry model (tylko po co wtedy "śmieszna" ankieta)?

----------------
    Sprostuję (a właściwie zadam pytania retoryczne) wypowiedź poprzednika.

Wszystkie trzy namiary dotyczą Panasonica a podsumowanie jest ogólnie o plazmach, więc pytania:
    1. Czy Samsung/LG/Pioneer w PDP tez ma pękające obudowy?
    (w LCD nie?)
    2. LOCOLOCO - czy wg. Ciebie powidok to to samo , co utrwalenie obrazu na stałe (i uwaga - ja prawidłową odpowiedź znam)?
    3. Czytałeś całość 3go namiaru?
    miki750
    Level 10  
    Dzięki bardzo za wasze opinie,bardzo pomogły.Po przeczytaniu linku o utracie czerni uświadomiłem sobie że to trochę kit gdyż w ciemnych(czarnych)elementach obrazu matryca jest całkowicie wygaszana więc nie ma mowy o utraty czerni(1:0 dla plazmy).
    Co do kosztów za prąd to wolę wydać więcej na prąd a cieszyć się fajnym TV z rewelacyjnym obrazem.Wątpliwości co do wyboru wzbudził u mnie Sony W5500 który widziałem (w dzień)u kumpla podpięty pod tuner "N",gdzie obraz całkiem całkiem ,kąty boczne nie najgorsze tylko po włączeniu meczu obraz trochę się zacinał(nie mam pojęcia czy to wina "N" czy TV).Może i poszedłbym tropem LCD ale mam monitor Samsunga i wszystkie parametry ustawione na "0" a i daje po oczach jak wariat(czy wszystkie LCD tak mają?).Jeśli wszystkie TV LCD tak palą to (2:0 dla plazmy)skłonny byłbym wybrać plazmę tylko którą ?Najbardziej cenne będą opinie forumowiczów którzy oglądali obrazy z plazmy w dzień i w zaciemnionym pomieszczeniu.Trochę to chaotycznie napisałem.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    hojlo1
    Level 35  
    miki750 - prawda jest taka że nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
    Jednak często informacje są mylne.

Np. o PDP:
    - matryca w Panasonicu nie jest do końca wygaszona
    - matryca w Samsungu ma wygaszanie, ale wtedy narzekają na efekt przy wzbudzaniu.
    ..i tak można dalej.....

---------
    Sony W5500 - to też dobry wybór, ale....

Jak widać z problemem i tak zostaniesz Ty, bo zawsze jakiś mankament i tylko Ty musisz zdecydować, co zaakceptujesz a co nie.:cry:

Ten namiar nadal przyzwoite informacje podaje (wbrew temu , co chcą inni sugerować) i do tego ma ścisły związek z firmą PANASONIC:
    http://www.centrumdobregoobrazu.pl/
    Anonymous
    Level 1  
    hojlo1
    Level 35  
    LOCOLOCO wrote:
    nigdy nie słyszałem o czymś podobnym jak wygaszanie matrycy lub nie wygaszanie matrycy w plazmach.
    (bez złośliwości) - to może zajrzyj kiedyś na fora techniczne np.konkurencji, czy nawet AVF (ale inne działy).
    ------------------------------------

Nie ma co dyskutować, bo w gruncie rzeczy i tak kupujący (co było oczywiste) z identycznym dylematem co na początku został.

Życzę dobrego wyboru.

Ps - LOCOLOCO, byśmy się zrozumieli, tu nie ma nic z ataku (temat nie ma rozwiązania... i już), a dodam Ci ze prostując bzdurne wiadomości na znanym forum HiFi/Video określony zostałem jako wysłannik Twojego forum i do tego reklamujący to forum.
    Tak to się plecie...(i mnie to wcale nie obraża) . :D