Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vw Passat 1.9TDI b5fl 2005r.-tempomat nie działa i błąd 1826

Grzesiek_Slosarczyk 07 Feb 2010 22:10 16534 4
Optex
    Grzesiek_Slosarczyk
    Level 20  
    Witam wszystkich, jak w temacie wczoraj podczas jazdy przestał mi działać tempomat. W domu podpiąłem VAG-a i sprawdziłem poprawność działania przełączników od tempomatu i okazało się że nie odpowiada na ruchy sprzęgła( pokazuje że jest cały czas wciśnięte). I związku z tym chciałbym się dowiedzieć gdzie znajduję się czujnik który sygnalizuję położenie sprzęgła.
    Druga sprawa to błąd(18263 - Powertrain Data Bus: Software Version Monitoring P1855 - 35-00 ) wiem co on oznacza ale wszystkie informacje które znalazłem tyczyły się aut z skrzynią automatyczną a ja mam manualną 5 biegową i proszę o pomoc co z tym zrobić.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc
  • Optex
  • Helpful post
    kuczera15
    Level 19  
    Czujnik sprzęgła masz bezpośrednio nad pedałem sprzęgła:
    Vw Passat 1.9TDI b5fl 2005r.-tempomat nie działa i błąd 1826

Uważaj przy wyciąganiu (przekręcaniu), bardzo łatwo go uszkodzić.
    Pozdrawiam
  • Optex
    Grzesiek_Slosarczyk
    Level 20  
    To jest zwykły podobny do tego od hamulców czy ma on jakieś układy w sobie, chodzi mi czy mogę tymczasowo zewrzeć styki lub zostawić rozwarte?
  • Helpful post
    Sztomel
    Level 35  
    Majstrowanie przy stykach przełącznika nic Ci nie da bo pewnie platynki będą przyjarane, rozbierz ten czujnik, nie ma w nim żadnej filozofii, różni się tylko od przełącznika pedału hamulca tym, że ma o jedną parę styków mniej.
    Tu masz pokazane na przykładzie przełącznika pedału hamulca :
    Vw Passat 1.9TDI b5fl 2005r.-tempomat nie działa i błąd 1826Vw Passat 1.9TDI b5fl 2005r.-tempomat nie działa i błąd 1826Vw Passat 1.9TDI b5fl 2005r.-tempomat nie działa i błąd 1826
    Grzesiek_Slosarczyk
    Level 20  
    Dzięki wszystkim za pomoc,okazało się że styk się złamał i muszę kupić nowy czujnik :( A czy ktoś może się wypowiedzieć co zrobić z błędem (18263 - Powertrain Data Bus: Software Version Monitoring P1855 - 35-00) jak go interpretować przy skrzyni manualnej