Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Programator nie działa - co mam zrobić?

henryxxl 10 Lut 2010 17:34 4550 61
  • #31 10 Lut 2010 17:34
    atom1477
    Poziom 43  

    mirekk36 napisał:
    Dlaczego ciekawa teoria ?

    Jeśli nie podłączysz procka do USBASP albo zamienisz np MOSI z MISO lub podobny błąd to wyskoczy ci w AVRDUDE błąd o treści "target doesn't answer"


    Bo jak nie podłączysz procka do USBASP to to nie będzie dobre połączenie. Jak podłączysz źle to też nie będzie to dobre połączenie tylko złe.
    Przeczytaj się uważnie to zrozumiesz ;)
    Ułatwię Ci to:
    „przy dobrym połączeniu będzie błąd przy złym połączeniu”.

  • #32 10 Lut 2010 17:52
    henryxxl
    Poziom 26  

    Wiem ze zadaję głupie pytanie ale nie wiem jak wybrać folder z programem.
    Opłaca sie zrobić programator równoległy hv , jak tak to jaki schemat.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Dodam jeszcze ze usunąć pamięć to się da bo właśnie diody mrugały a jak wsadziłem do programatora i wziąłem usuń to już nie migają

  • #35 10 Lut 2010 18:24
    atom1477
    Poziom 43  

    Ale to są proramatory ISP. A tutaj trzeba HV.
    W ogóle to są dwa programatory?

  • #37 10 Lut 2010 18:45
    atom1477
    Poziom 43  

    No to dlaczego napisałeś że masz dwa?
    Chyba nie chodziło Ci o zdjęcia że masz dwa?

    Dodano po 2 [minuty]:

    A może dwa zablokowane procesory masz?
    No to rób programator HV. A najlepiej równoległo-wysokonapięciowy od razu.

  • #39 10 Lut 2010 18:48
    atom1477
    Poziom 43  

    8 to jest generator RC.
    Jeżeli chcesz wykorzystać rezonator kwarcowy to musisz wybrać External Xtal czy coś takiego.
    Tylko nie External Clock!
    A jeżeli chcesz wykorzystać generator kwarcowy to wtedy właśnie trzeba wybrać External Clock.

  • #40 10 Lut 2010 18:54
    henryxxl
    Poziom 26  

    Nie zrozumieliśmy się :) mam jeden programator a dwie zablokowane atmegi mogę prosić o schemat programatora równoległego wysokonapięciowego.
    A zarazem co oznacz wysokonapięciowy do tych układów?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Już rozwiązałem problem z kwarcem:)

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nie wiem czy dobrze myślę ale mkAVRCalculator jest tylko do ustawiania fusebitów.

  • #41 10 Lut 2010 18:54
    atom1477
    Poziom 43  

    Do ATMegi trzeba równoległy. Wysokonapięciowy to do ATTiny.
    To są dwa różne rodzaje programatorów.
    Ale są też takie które mogą pracować i jako równoległe i jako wysokonapięciowe i ja taki bym Ci polecał.

  • #44 10 Lut 2010 19:44
    mirekk36
    Poziom 42  

    henryxxl napisał:

    Nie wiem czy dobrze myślę ale mkAVRCalculator jest tylko do ustawiania fusebitów.


    Tak dobrze zrozumiałeś ;) ale także można nim oczywiście programować procki.

    ------------------------------------

    Odnośnie programatora HV to rozważ to ;) tzn jego budowę - bo jak rzucisz okiem na schemat to sam zobaczysz, że koszt jego budowy i uruchamiania bardzo mocno przekroczy nie tylko twoje 2 zablokowane procki ;) ..... Wiem , wiem na początku każdy się obawia, że takie zablokowania mogą się zdarzać jeszcze w przyszłości więc może warto go zbudować. Jednak życie pokazuje, że po 2-3 zablokowanych prockach dalej to już każdy na prawdę dobrze się zapozna z fusebitami i nie popełnia wciąż takich błędów.

    Co nie oznacza, że taki programator jest całkowicie nieprzydatny czy niepotrzebny. Ale jeśli przyświeca ci tylko cel odzyskania tylko tych 2 ATmeg to ja bym się mocno zastanowił i poczekaj przynajmniej z jego budową aż nabiorę większej praktyki.

    Dodano po 2 [minuty]:

    atom1477 ---> odnośnie jeszcze tej mojej ciekawej teorii jak ją nazwałeś ;) ..... fakt napisałem długie zdanie , na szybko i niestety nie zastosowałem odpowiednich znaków interpunkcyjnych - przecinków. Stąd taki twój poniekąd i słuszny wniosek - chociaż chodziło mi troszkę o coś innego. Ale nie ważne - masz rację , przyznaję się bez bicia że po przeczytaniu takiego tekstu można być co najmniej mocno zdziwionym - sorki.

  • #45 10 Lut 2010 21:10
    atom1477
    Poziom 43  

    Nie no. Nie ma za co przepraszać. Co najwyżej za spożywanie: sam mówiłeś że na elektrodzie nie wolno ;)

    Co do programatora to ja jednak bym zbudował.
    Przecież nie musi on służyć tylko do ratowania zablokowanych procesorów.
    Mając taki programator będzie można w końcu zacząć korzystać z pinu Reset bo programator i po wyłączeniu pinu Reset będzie mógł zaprogramować procesor. To akurat mało wygodne bo będzie wymagało przekładnia procesora do programatora, ale zawsze to coś.

  • #46 10 Lut 2010 21:21
    mirekk36
    Poziom 42  

    atom1477 ---> przepraszałem bo sam nie lubię jak ludzie tak piszą a tu i mi się trafiło ;) .... ale dzisiaj miałem strasznie zakręcony dzień i może nawet coś spożyłem.

    A odnośnie programatorka HV to jak pisałem - nie jestem jakimś przeciwnikiem budowania czegoś takiego. Tyle, że pamiętam swoje początki i z opowieści innych o początkach - zwykle tak to bywa, że każdy po pierwszej "wpadce" z prockiem - pierwsze co robi to usilnie poszukuje metod odblokowania, schematów programatorów HV - a później emocje opadają i okazuje się najczęściej, że do tego tylko problemu mało się opłaca go robić. A z pinem RESET i jego przeprogramowywaniem hmmmm od takich rzeczy też się nie zaczyna przygody z prockami - do tego trzeba dojść żeby świadomie to robić, umieć zaplanować i przetestować wszystko. Ja np gdy potrzebowałem wykorzystać pin RESET w ATtiny13 to najpierw funkcję tego pinu sprawdzałem na innym pinie (wyłączając na testy jeszcze inną funkcję) i tym sposobem dało się spokojnie obejść brak programatorka HV. No ale jakby mi ktoś go "dał" to na pewno cieszył bym się bardzo ;)

  • #47 10 Lut 2010 22:01
    henryxxl
    Poziom 26  

    mirekk36 mogę prosić żebyś mi wyjaśnił jak w mkAVRCalculator zaprogramować procek bo wiem jak fusebity ale nie wiem jak sam kod źródłowy.

    Dodano po 13 [minuty]:

    Nie wiem dla czego nie da się u mnie wybrać to co zaznaczone?
    Programator nie działa - co mam zrobić?

  • #48 10 Lut 2010 22:06
    mirekk36
    Poziom 42  

    Najpierw odnośnie tego obrazka. Nie możesz wybrać pliku do wgrania do procka pomimo to, że prawidłowo zaptaszkowałeś operację ZAPIS - ale za to z prawej strony masz zaznaczonego ptaszka Fuse bity więc klawisz do wybrania wsadu jest dlatego niedostępny.

    Wyłącza ptaszka przy Fusebitach a postaw przy pamięci FLASH bo to do niej wgrywa się wsad w postaci pliku np *.HEX

    Po prostu po prawej wybierasz to co chcesz zaprogramować w procku. Najlepiej nie rób na początku wszystkiego naraz. Albo zapisuj Flash albo EEPROM albo Fusebity itp

    Ten program oczywiście służy tylko do wgrywania gotowego wsadu, który został skompilowany przez jakiś program typu np: Bascom, AVR GCC czy np AVR Studio itp.

    Zawsze po takiej kompilacji otrzymujesz plik *.HEX czyli właśnie wsad do procka, który już można tym programem do niego wrzucić spokojnie.

  • #51 12 Lut 2010 15:26
    mirekk36
    Poziom 42  

    To z lewej to typowy kwar i tego typu kwarców używaj, a to z prawej wygląda na generator kwarcowy (chyba ma 4 nogi prawda?) ale go się inaczej podłącza i przy okazji jeśli coś zrobisz nie tak albo okaże się że ten generator nie działa i nie masz innego to zablokujesz proca po przestawieniu fusebitów na zewn generator.

  • #53 12 Lut 2010 15:46
    mirekk36
    Poziom 42  

    Zdecydowanie użyj tego z lewej ;)

    A na zegarkach binarnych się nie znam i nigdy czegoś tak dziwnego nie robiłem ;)

  • #55 12 Lut 2010 17:01
    mirekk36
    Poziom 42  

    Nie mam takiego programu - ale sam go sobie możesz napisać ;) --- to na prawdę jeden z najprostszych do napisania programów w Bascomie. Kilka linijek kodu

  • #56 12 Lut 2010 17:10
    henryxxl
    Poziom 26  

    Teoretycznie prosty ale jeszcze nie jeszcze nie umiem bascoma a ni innego języka dopiero będę zaczynał się uczyć.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Config PortB = &B11111111
    PortB = &B11111111
    Config PortD = &B1111111
    PortD = &B1111111
    Do
    PortB.3 = 0
    Waitms 90
    PortB.3 = 1
    PortB.2 = 0
    Waitms 90
    PortB.2 = 1
    PortB.1 = 0
    Waitms 90
    PortB.1 = 1
    PortD.6 = 0
    Waitms 90
    PortD.6 = 1
    PortB.0 = 0
    Waitms 90
    PortB.0 = 1
    PortD.5 = 0
    Waitms 90
    PortD.5 = 1
    PortD.4 = 0
    Waitms 90
    Portd.4 = 1
    PortD.3 = 0
    Waitms 90
    PortD.3 = 1
    PortD.2 = 0
    Waitms 90
    PortD.2 = 1
    PortD.1 = 0
    Waitms 90
    PortD.1 = 1
    PortD.0 = 0
    Waitms 90
    PortD.0 = 1
    PortB.4 = 0
    Waitms 90
    PortB.4 = 1
    PortB.3 = 0
    Waitms 90
    PortB.3 = 1
    Loop
    End


    Znalazłem taki ale jest według użytkowników nie dobrze zrobiony i nie mam kompilatora bascom. mkAVRCalculator jest bardzo fajnym i prostym programem dziękuję ze mi go podałeś trochę czytałem i jak się nie mylę to ty go piszesz:)

  • #57 12 Lut 2010 17:30
    mirekk36
    Poziom 42  

    Bascoma możesz przecież sobie zassać za free ze strony producenta. Wprawdzie wersja DEMO ma ograniczenie do ilości wygenerowanego kodu ale spokojnie to ci wystarczy do pierwszych programów.

    Powyższy kod jest najprostszym z możliwych i też zadziała tyle że większych i bardziej skomplikowanych programów tą metodą nie napiszesz.

    Tak ja jestem autorem mkAvrCalculator'a ;)

  • #59 12 Lut 2010 19:36
    mirekk36
    Poziom 42  

    To nie jest schemat tylko w zasadzie rysunek montażowy połączony z elementami schematu ;)

    .... Nie wiem gdzie ty widzisz nieczytelność ? - skoro masz jak byk pokazaną numerację nóg proca. Hmmm jeśli takiego prostego schematu nie potrafisz odczytać, to może jednak warto troszkę na ten temat poczytać, albo spróbować się nauczyć choćby początków rysowania schematów przy pomocy programu. Np darmowej wersji Eagle. Gdy załapiesz początki, to takie schematy jak powyżej w linku, będziesz "łykał" jak bułki z masłem ;)

  • #60 12 Lut 2010 21:46
    mirekk36
    Poziom 42  

    henryxxl napisał:

    Chcę powiedzieć ze zablokowana atmega8 którą nie czytał komputer kazałem dla komputera usunąć wszystko według komputera chciałem usunąć programator bez układu ale usunęło i zaczęło atmegę czytać dodam tylko że drugiej atmegi już nie dało się tak odblokować


    O Matko! ;) czegoś takiego to jeszcze nie czytałem ;)

    Weź sam to przeczytaj i spróbuj sobie odpowiedzieć czy coś z tego rozumiesz?