Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Widmo sygnału stereo - max wysterowanie

yodkowski 09 Feb 2010 11:57 2766 1
    yodkowski
    Level 1  
    Jakiś już czas szukam odpowiedzi, jak wygląda widmo częstotliwościowe przy modulacji FM pojedynczym tonem prostym w jednym kanale, przy częstotliwości mod. 3kHz i maksymalnym wysterowaniu.
    Właśnie pogrubione kwestie mnie gubią. Zakładam 3 możliwości:

Widmo nr 1: Widmo sygnału stereo - max wysterowanie

Widmo nr 2: Widmo sygnału stereo - max wysterowanie

Widmo nr 3: Widmo sygnału stereo - max wysterowanie

Z tego co wiem, widmo 2 występuje, jeśli w kanałach płyną dwa takie same sygnały co do amplitudy i fazy, więc znika sygnał różnicy (L-R)/2=0 bo L=R. Zostaje sygnał sumy (L+R)/2.

Widmo 3 występuje dla (L+R)/2=0, czyli dla L=-R. W kanałach płyną sygnały o równej amplitudzie i przeciwnych fazach.

Więc chyba widmo 1 jest odpowiedzią, bo znika sygnał L albo R - pozostaje tylko jeden kanał.
    Proszę o wyjaśnienie tego zagadnienia i odpowiedź.

Pozdrawiam
    irekr
    Moderator
    Gdzieś mam książkę od systemach modulacji ale za wiele jest tam danych i wzorów zależności matematycznych. To skrypt Instytutu Łączności z lat siedemdziesiątych. Wiem że na Politechnice Wrocławskiej a także na Politechnice Warszawskiej są takie pozycje w bibliotekach.
    Twoje wnioski są jak najbardziej właściwe i rozumowanie prawidłowe.
    Jeżlie jest to sygnał MPX i pilot podnośnej ma 10% to reszta sygnałów może zajmować 90% mocy widma.
    Dla wymodulowania sygnałęm 3 kHz będzie następujący układ widma:
    3 kHz z poziomem 45%
    19 kHz z poziomem 10% (jeżeli stosujemy odniesienie znormalizowane, nowe zalecenia to 8%)
    35 kHz z poziomem 22,5%
    41 kHz z poziomem 22,5%

To tak w ogólnym skrócie.