Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Sat. L40-13G - komplikacje z prawidłowym rozruchem

jacknn 09 Lut 2010 12:20 1950 2
  • #1 09 Lut 2010 12:20
    jacknn

    Poziom 21  

    Witam
    Proszę o pomoc w naprawie Toshiby Satellite L40-13G. Laptop jak do mnie trafił nie uruchamiał się, świeciła jedynie dioda ładowania. Po rozebraniu i resecie biosu przez zwarcie na baterii laptop po podpięciu zasilania uruchomił się sygnalizując przy tym niskie napięcie na baterii. Próba wyłączenie nie powiodła się, okazało się że laptop nie wyłącza się, nawet przytrzymanie guzika też nic nie daje. Wyłączyłem go odpinając zasilanie i wyjmując baterię, jednak nie dał się znowu włączyć. Znowu reset i włączył się bezpośrednio po podpięciu zasilania, jednak nie daje się wyłączyć. Wylutowałem baterię. Po jej wylutowaniu laptop włącza się ale tylko po podpięciu zasilania. Włącznik nie reaguje, po włączeniu nie da się wyłączyć. Poza problemem z wyłączaniem i włączaniem reszta funkcjonuje prawidłowo. Proszę o porady co sprawdzić, co może powodować zwarcie, bo przypuszczam że takowe istnieje.

    0 2
  • #2 09 Lut 2010 12:34
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    Najprawdopodobniej w samym wyłączniku. Sprawdź, czy się nie zaciął.

    0
  • #3 09 Lut 2010 13:31
    jacknn

    Poziom 21  

    Przełącznik sprawny. Sprawdzany miernikiem zwarcia nie ma, zachowuje się prawidłowo.

    0