Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford mondeo sedan 1.8TD 94r. Zanik, brak ogrzewania

Emil Kołodziejczyk 09 Feb 2010 17:20 4595 6
  • #1
    Emil Kołodziejczyk
    Level 10  
    Witam wszystkich tych, którzy pomagają i tych którzy szukają rozwiązania swojego problemu.
    Otóż posiadam samochód, jak w temacie, Mondeo 94r. 1.8TD sedan, kupiłem go 2 lata temu, gdy nadeszła zima auto "grzało" jeśli tak to można nazwać, kiepsko. Pokrętło od sterowania temperaturą nawiewu w zimę zawsze ustawione na maxa, na czerwonym polu. Powietrze pomimo tego było raczej ciepłe niż gorące. Minął rok, nadeszła ta zima, którą teraz mamy, stwierdziłem ze coś trzeba z tym zrobić, bo po przejechaniu 100km miałem zimne nogi:/ Tak więc, pojechałem do znajomego mechanika, co to jest od wszystkiego i od niczego, no ale znajomy, to pewnie pomoże, stwierdził ze to termostat.
    Termostat wymieniłem, z nadzieją ze gdy odpalę auto będzie piekiełko a tu d...a
    Ogrzewania praktycznie całkiem zniknęło, auto rozgrzewa się dobrze, bo wskazówka jest prawie na "12" pomiędzy O a R ,,NORMAL" Termostat puszcza płyn na chłodnicę, nigdzie nie ma przecieków, w środku nie śmierdzi płynem, wszystkie klapki, siłowniki sterowania itp są w 100% sprawne. Zdziwiony faktem stwierdziłem ze założę stary termostat, tak wiec zabrałem się do roboty, wymieniłem na stary, zalałem płynem i co? Ogrzewania padło całkowicie. W momencie, gdy jest rozgrzany silnik, włączę nawiew np. na przód i nogi (ten gdzie jest biała kropka, środkowe pokrętło) poleci przez 3 sekundy cieple powietrze a dalej leci zimne.



    Dodam ze przy spuszczaniu płynu (wyleciało około 4 litry) by wymienić termostat (nie wiem czy dobrze zrobiłem czy nie) zdjąłem wąż z króćca, tego co położony jest w najniższym punkcie, z lewej strony samochodu (głęboko, mniej więcej na brzegu chłodnicy) Stojąc oczywiście przodem do maski. Podobno układ odpowietrza się sam, bo właśnie to brałem pod uwagę, jako główny problem braku ogrzewania, po wymianie termostatu.

    Wiec powiedzcie co może być problemem braku ogrzewania, wykluczając to o czym pisałem?
    Nagrzewnica? Pomóżcie bo na zewnątrz zimno jak diabli a nie ma jak jeździć.
    PS.
    Dla tych co zaraz napiszą "uzyj szukaj" Gdybym tego nie używał, nie pisałbym na forum:)
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    szumrak
    Level 17  
    kolego to będzie zdecydowanie nagrzewnica (jest pozatykana i ma minimalny przepływ) tak jak pisałeś po włączeniu nawiewu przez 2-3 sekundy leci ciepłe a później nagrzewnica się wystudzi przez przepływ zimnego powietrza i nie nadąża się nagrzać.
    Podczas spuszczania płynu zatkała się całkowicie. Na upartego możesz spróbować ją przepłukać ;) weź szlaufa podłącz do strony powrotu i niech ktoś odkręci wodę później możesz w drugi wężyk i tak kilka razy na zmianę - ale z reguły gó..o to daje !!!
  • #3
    Emil Kołodziejczyk
    Level 10  
    No właśnie co do płukania to już się naczytałem ze to tak naprawdę to mało co pomoże:/ może któryś z kolegów ma jakieś zdjęcia, moze ktoś wymieniał ową nagrzewnice? z tego co pytalem koszt jej to okolo 70zl ale wymiana krzycza tu w w-wie okolo 400zl !!! jesli ktorys z forumowiczow ma zdjecia i chcialby przeslac bede wdzieczny
  • #4
    szumrak
    Level 17  
    Kolego tu masz coś:

    http://www.mondeoklubpolska.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=235

    znalazłem też na innym forum coś takiego:
    "Witaj kolego też miałem kiedyś taki problem niby wszystko ok a w kabinie zimno. Mam nadzieję że Ci pomoge sprawdziło się to juz kilku moim kolegom i mi osobiscie . Przyczyna jest błacha kup nowy korek do zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego. Koledzy sie ze mnie śmiali do czasu wymiany myślę że Ci pomogłem powodzenia"

    http://autofoto.pl/forums/thread/50381.aspx

    ??? Może warto sprawdzić korek ma chyba jakiś upust ciśnienia albo coś ???
  • #5
    Emil Kołodziejczyk
    Level 10  
    Ten artykuł dotyczący wymiany nagrzewnicy mam nawet wydrukowalem:) pytałem bo moze ma ktos zdjecia z wymiany.
    Jesli chodzi o korek no rzeczywiscie ciekawe, choc:
    po1 nie wydaje mi sie zeby to korek byl przyczyna naglego braku ogrzewania
    po 2 gdy zalalem uklad plynem, co jakis czas odkrecalem korek na rozgrzanym silniku i nie slyszalem zeby cos syczalo co mialoby byc powodem cisnienia w ukladzie, wiec zadne powietrze sie nie wydostawalo.

    Obawiam sie ze to nagrzewnica:/
  • #6
    Emil Kołodziejczyk
    Level 10  
    Może ktoś podpowie cos jeszcze?? jakies zdjecia z naprawy co gdzie odkrecici i jak?
    nie wiem czy sie za to zabierac samodzielnie, chcialbym dzisiaj, dodam ze warunki ku temu mam, ale nie wiem czy cierpliwosci wystarczy:)
  • #7
    Emil Kołodziejczyk
    Level 10  
    Panowie udało sie:) obawiałem się czy sobie poradze ponieważ jestem muzykiem a nie mechanikiem:] i ku zaskoczeniu moim znajomym mechanikom ktorzy mowili ,,powodzenia"
    Zrobilem! wyeliminowalem przyczyne braki ogrzewania otoz byla to zdecydowanie nagrzewnica ktora sam wymienilem nie ukrywam ze skorzystałem z pomocy jednego kolegi z forum ktory to wszystko pieknie opisal w taki sposob, ze zgaddzal sie opis co do jednej śrubki:)
    No coż fakt zajelo mi to pełne 2 dni roboty ale robilem to sam, w zimnym garazu, bez kanału (nie byl konieczny wystarczy miec dobry lewarek)
    a teraz? teraz mam piekielko w moim mondeo:D az chce sie jezdzic!!! nie stety do wiadomosci innych zdjec podczas demontazu nie robilem bo mialem rece czarne, ale gdyby ktos mial jakies pytania służe z pomocą!