Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP Pavilion tx1000 Tablet - komplikacje z rozruchem

zacny30 09 Feb 2010 20:38 4745 10
    zacny30
    Level 10  
    Witam
    przejrzalem juz tysiace postow na podobne tematy, wkoncu zdecydowalem sie na opisanie mojego problemu i ew. pomoc.

Komputer to tx1000 tablet.
    Mam go ponad 2 lata od nowosci. Jakis czas temu zostla podlaczona zla ladowarka co spowodowalo spalenie ukladu ladowania (dzialal na baterii lecz nieladowal). Po naprawie wszystko dziala elegancko przez pol roku...do czasu...komputer nieladowal biosu, co jakis czas (czesto) udwalo sie to, wiec zbagatelizowalem sytuacj. Po pewnym czasie ponownie problemy z zasilaniem tym razem uszkodzone gniazdo, znowu serwis i komputer wrocil w pelni sił. Dziala oklo 3 tyg bez problemowo po czym znowu to samo. Tak przelezal jakies 2 tys, probowalem go wlaczac kilka razy dziennie i nic.
    dzis znalazlem chwile rozkrecil go, posprawdzalem zlacza, docisk(lekko docisnolem Karte graficzna) itd, po pierwszych 40 odpaleniach wszystko bylo wpozadku (startowal odrazu), zmienilem mu dysk na inny i niestety problem powrocil.Dodam ze podczs tych pierwszych 40 statow komputer niebyl ruszany, natomiast jak zmienialem dysk oczywsice go odwrocielm.

*zauwazylem, ze gdy kilkarazy odmowi, docisne miejsce gdzie jst karta graficzna odpala
    (czy jest to mozliwe)
    *jak juz system wystartuje to dziala idealnie, nawet przyduzym obciazenu
    *probowalem wlanczac na zasilaniu i na baterii,
    *dodam ze mam dwa takie same kompy, wiec ladowarki zmienialem, procesory i ramy.

jakies sugestie...zgory thx

Tytuł ja poprawiłem, Ty popraw błędy w swoim poście. Nie zjadaj liter! mat_ed
    ksiezyc11
    Level 25  
    Hej
    To HP w końcu ja bym obstawiał; mostek albo grafika.
    zacny30
    Level 10  
    mostek??
    jakas rade czy da sie to sprawdzic ew. naprawic
    ksiezyc11
    Level 25  
    mostek i grafika mają wspólny heat pipe dociskając jedno łączy drugie. Częściej uszkadzają się połączenia pod chipset'em graficznym. Co do naprawy jeżeli nie dysponujesz sprzętem do reballingu wiedzy z zakresu lutowania tego typu układów to nie wiele zdziałasz, w zasadzie pozostaje tylko porządny serwis.
    zacny30
    Level 10  
    ale czy nie powinno sie cos dziac podczas pracy z systemem win.?? dlaczego tylko przy rozruchu. mam mozliwosc po kosztach naprawienia tego (tzn naprawy gorącym powietrzem), ale chcialbym miec pewnosc co to jest, bo jak sie okaze ze plyta glowna to niewidze sensu ruszania tego kompa. poleccie jkas czynnosc bad programdo przetestowania usteri
    lordlu
    Level 12  
    Ogólnie to procesor karty graficznej jak i mostek znajdują się na płycie głównej wiec tak czy tak trzeba rozkręcić i może uda się wygżać gorącym powietrzem ale karta graficzna w tym modelu jest klejona dodatkowo więc jeśli ktoś nie wie co robi to może gorącym powietrzem pogorszyć sprawe gdyż kulki wypłyną . Prosze mnie poprawić jeśli się myle. Moim znadniem to raczej mostek który odkleił się pod wpływem wysokiej temperatury najprawdopodobniej przez zatkany kurzem radiator lub używanie laptopa na poduszcze łóżku itp. Więc zalecał bym serwis. W necie są ogłoszenia odnośnie naprawy dokładnie tej usterki. Ale tanio nie jest bo z tego co znalazłem to ok 300 zł
    pozdrawiam
    Łukasz
    zacny30
    Level 10  
    ale co to jest ten mostek. dlatego ze oddam to doroboty ale do serwisu tel, wiec musze im pokazac dokladnie o co chodzi
    ksiezyc11
    Level 25  
    Ostatnio robiłem HP DV-kę efekt był podobny jak już wystartowała za którymś razem to chodziła, po przelutowaniu mostka problem znikł. Samym hotairem możesz pogorszyć sprawę albo zażegnać problem czasowo, jedyną efektowną naprawą jest reballing.
    przekrent
    Level 32  
    zacny30 wrote:
    ale co to jest ten mostek. dlatego ze oddam to doroboty ale do serwisu tel, wiec musze im pokazac dokladnie o co chodzi

Oddaj do serwisu telefonów komórkowych i kolejny TX1000 pójdzie do śmieci. Układ w najlepszym wypadku wymaga reballingu, w najgorszym wymiany, a te czynności wymagają odpowiedniego sprzętu którego serwisy telefonów nie posiadają bo nie potrzebują.
    zacny30
    Level 10  
    przelutowanie tego mosta, jaki szacownay koszt tego moze byc.
    ksiezyc11
    Level 25  
    W zależności od serwisu, miasta itd. 150-350 zł