Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ibiza 6k 1998 głośniki w podszybie- jakie?

sq7hqi 09 Feb 2010 22:55 3651 18
    sq7hqi
    Level 12  
    Witam, mam pytanie, otóż w Ibizie z 1998roku są w podszybiu zamiast fabrycznych głośników (wydaje mi się, że powinny być 100mm)- "gwizdki". Zauważyłem, że jeden (lewy) "gra" b. cicho, w drzwiach są oryginalne głośniki, natomiast w tylnej półce są elipsy JBL GTO, dość pokaźne, dokładnego modelu nie pamiętam. Wg mojej oceny taki "zestaw" słychać zadowalająco- gdyby nie ten cichszy tweeter; moje pytanie jest następujące: Czy warto zamontować w podszybiu nowy, sprawny komplet tweeterów, czy może kupić jakieś firmowe głośniki 100mm?
  • Helpful post
    sanders156
    Level 35  
    Lepiej kupic tweetery bo jezeli masz woofery w drzwiach i tweetery na podszybiu to zmoncilbys scene pakujac 100mm
    sq7hqi
    Level 12  
    Rozumiem, dziękuję. W takim razie mógłbym prosić o podpowiedź typu marka, model jakie tweetery kupić? i Kolejne pytanie- zauważyłem, że przy większym poziomie głośności głośniki w drzwiach jakby "nie wyrabiają się" tzn mimo że nie jest aż tak głośno, (powiedzmy poziom głośności na 15-17) radio Clarion DXZ 388R USB, za to poziom basu podniesiony, to słychać, że głośniki osiągają już swoje max wychylenie i jakby "słychać membranę". Czy aby to zmienić należałoby po prostu zmienić głośniki w drzwiach? Dodam, że w poprzednim aucie po wygłuszeniu drzwi matami założyłem HERTZ DSK165 na dystansach z MDF i objaw był podobny.
  • Helpful post
    kamil907
    Level 28  
    Tak się dzieje bo po prostu radio jest za słabe. Radio dysponuje mocą mniej więcej do 20W RMS więc jeśli głośniki typu DSK mają jakieś 60-70W RMS to oczywiście takie będą objawy przy mocniejszym podgłośnieniu.
    Jeśli chodzi o tweetery to jaką kwotą dysponujesz na ten cel??
    sq7hqi
    Level 12  
    Powiedzmy że chciałbym wydać max 150-180 zł na tweetery, czy za taka kwotę znajdę coś sensownego? Jeśli da się taniej a przyzwoicie to też proszę o podpowiedź.
    kamil907
    Level 28  
    Sinuslive Neo25 grają przyjemnie. Rzecz jasna jest to kwestia gustu ale mnie się spodobały. Nowe są za 115zł 908691041, trochę drożej są neo28 ale nie wiem jaka jest różnica bo nie słyszałem. W tej cenie są jeszcze INFINITY REF 1031t i Hertz ET20
    wit007
    Level 24  
    Nie chodzi o moc radia, a zniekształcenia, jakie ma wbudowany wzmacniacz przy maksymalnej mocy. A są one olbrzymie. No i podbijanie basów niestety dodatkowo pogarsza sprawę. Zanim coś kupisz sprawdź dokładnie co się dzieje z tym cichszym tweeterem. Np. zamień je miejscami.
    Jarosx9
    Level 35  
    wit007 wrote:
    Nie chodzi o moc radia, a zniekształcenia, jakie ma wbudowany wzmacniacz przy maksymalnej mocy. A są one olbrzymie. No i podbijanie basów niestety dodatkowo pogarsza sprawę. Zanim coś kupisz sprawdź dokładnie co się dzieje z tym cichszym tweeterem. Np. zamień je miejscami.

Właśnie że chodzi o moc, która to jest za mała żeby wydobyć tyle dźwięku ile autor by sobie życzył. Każdy "typowy" wzmacniacz ma taki moment w którym wraz ze wzrostem poziomu sygnału wejściowego - moc już nie wzrasta (albo wzrasta minimalnie), za to wzrastają zniekształcenia. Przy maksymalnej mocy każdy wzmacniacz ma maksymalne zniekształcenia.
    wit007
    Level 24  
    Niestety się mylisz, ale widzę że nie docierają do Ciebie argumenty. Zniekształcenia we wzmacniaczach wbudowanych w radio przy maksymalnej mocy sięgają czasem 30 i więcej procent!! Wzmacniacze w mostku mają rzadko blisko około 1 proc., na kanał z reguły 0,1 proc. lub mniej. Może liczby do Ciebie przemówią.
    sanders156
    Level 35  
    Ja ci zaproponuje tansza opcje mianowicie tweetery od Helix DB (numer 895680894) z prostej przyczyny dopuki nie wymienisz wooferow nie potrzebujesz krzykaczy na gorze ktore zapanuja w aucie , a te tweetery sa dosc spokojne i zupelnie moim zdaniem by wystarczyly , rownie dobrze moglbys np. kupic sobie zestaw GMS 1602 zamiast samych tweeterow , zmiescilbys sie w swoim budzecie nawet z przesylka a mialbys nowe woofery w drzwiach i tweetery nie gorsze od tych helixa , wiec przemysl czy czasami nie warto
    Jarosx9
    Level 35  
    wit007 wrote:
    Niestety się mylisz, ale widzę że nie docierają do Ciebie argumenty. Zniekształcenia we wzmacniaczach wbudowanych w radio przy maksymalnej mocy sięgają czasem 30 i więcej procent!! Wzmacniacze w mostku mają rzadko blisko około 1 proc., na kanał z reguły 0,1 proc. lub mniej. Może liczby do Ciebie przemówią.

Co to za bełkot? Jakie argumenty? Może przeczytaj coś napisał i zrozum coś z tego bo ja niestety nie rozumiem. Przecież w takich radioodbiornikach są z reguły wzmacniacze mostkowe. Poza tym zniekształcenia <1% to są do osiągnięcia chyba w każdym wzmacniaczu. Wszystko zależy przy jakiej mocy jest mierzone - dla jednego przy 20W będzie THD=10% ale przy 10W THD=0,5%, a dla innego o większej mocy przy 20W będzie tylko THD=0,5% itd.
    wit007
    Level 24  
    Widzę że trzeba pisać drukowanymi. Mówiąc o 1 proc. czy 0,1 miałem na myśli wzmacniacze nieco poważniejsze niż te wbudowane w radio, z przetwornicą itd. Te w radiu też mogą mieć 1 proc. i mniej, ale przy dość małej mocy. Przy mocy zbliżonej do maksymalnej (to cytat z autora - przy większym poziomie głośności głośniki w drzwiach jakby "nie wyrabiają się") zniekształcenia sięgają często nawet 30 proc. Widziałeś jakieś testy, że piszesz o 1 proc.? W teście kilku odtwarzaczy (fakt, z niezbyt wysokiej półki) najlepsze radia miały trochę poniżej 10 proc. zniekształceń przy maks. mocy. I to jest powodem "nie wyrabiania się" głośników.
    Konkluzja jest taka, że dopiero dodanie zewnętrznego wzmacniacza (oczywiście markowego, nie chińszczyzny z napisem 800W) rozwiąże problem. Myślę, że z tym się zgodzisz?
    Jarosx9
    Level 35  
    Problem rozwiąże, owszem. Tyle że wzmacniacz tak jak piszesz "markowy" też ma przy jakiejś mocy (raczej wiekszej) swój poziom zniekształceń 10% i 30% i nawet więcej.
    Człowieku czy ty nie rozumiesz, że wzmacniacz to wzmacniacz. Czy w radiu, czy w osobnym pudełku czy w postaci scalonej, ma taką samą budowę i rządzi się tymi samymi prawami. To że producent radia podaje moc przy THD=10% to nie znaczy że nie można podać przy THD=0,5%. Czyli ten sam wzmacniacz (np. w radioodtwarzaczu) przy mocach wyjściowych rzędu 0 - 10W może mieć minimalne zniekształcenia. Kurdę, czy to tak trudno zrozumieć - przejrzyj pdf'y jakichś scalonych wzmacniaczy czy coś, tam jest mnóstwo wykresów to obrazujących.
    Zachodzi jeszcze pytanie co to jest moc maksymalna? Dlatego zazwyczaj w parze z podawaniem mocy podaje się przy jakich zniekształceniach jest ta moc - do tego jeszcze dochodzi zakres częstotliwości (dla danej min. mocy i max. zniekształceń) ale w to na razie nie wnikajmy.
    Weźmy na przykład najbardziej gównianą samochodową końcówkę mocy TDA2005. W mostku przy zniekształceniach poniżej 0,3% to spokojnie do jakichś 12W wyciąga (1kHz, obciążenie 4 omy, zasilanie 14.4V). Przy zniekształceniach 10% to będzie ze 20W, a przy większych moc jeszcze ciut większa.
    Ale przecież ta sama kostka przy krytycznym zasilaniu 18V, da już ze 20W przy THD=0,3% i ze 30W przy THD=10%.
    Widać że chyba nie za bardzo się orientujesz w tej tematyce. Lepiej nadrób zaległości bo wstyd.

PS. Chyba że jest wyposażony w jakiś "distortion detector" itp. to można ograniczyć zniekształcenia ale zazwyczaj kosztem czegoś.
    wit007
    Level 24  
    Ale przy "normalnym" wzmacniaczu właściwie nigdy nie zbliżasz się do jego mocy maksymalnej, więc problem dużych zniekształceń można pominąć. Czyli w pewnym sensie jest tak jak napisałeś, że to moc jest za mała żeby słuchać głośno i czysto. Ale nadal istotniejszą rolę grają tu zniekształcenia. Problem jest taki, że ludzie wierzą w to co jest napisane na radiu (4x50, 4x60W) i potem się dziwią, że nie do końca tak to gra jak się spodziewali. I odkręcają znacznie powyżej akceptowalnych zniekształceń. No i podbijają wszystko co się da na maksa.
    Jarosx9
    Level 35  
    wit007 wrote:
    Ale przy "normalnym" wzmacniaczu właściwie nigdy nie zbliżasz się do jego mocy maksymalnej

Przykro mi ale nie wiem co to jest "normalny" wzmacniacz i ile ma mocy.
    Niektórym wystarcza 2 x 5W, innym braknie 2 x 200W.

PS. Nie wiem czemu miałbym się nie zbliżać do mocy maksymalnej. Skoro się kupuje jakiś wzmacniacz to chyba po to żeby go wykorzystywać w pełni (przynajmniej na tyle na ile pozwala końcówka mocy przy akceptowalnych zniekształceniach).
    wit007
    Level 24  
    "Normalny" wzmacniacz może mieć różną moc. Mam na myśli wzmacniacz zewnętrzny, a cudzysłów nie był przypadkowy. 2x5W - masz wyraźne tendencje do przesady. Inna sprawa, że do końca nie można wierzyć danym producenta. Jest sobie wzmacniacz o mocy 2x25W a ma wymiary 25x30 cm. Inny z kolei producent podaje 2x150W, a wzmak jest chyba nawet mniejszy niż ten "słabeusz" 2x25W.

Proponuję jednak wrócić do tematu.
    sanders156
    Level 35  
    Normalna moc to RMS bo jest wlasnie max moca przy znosnych znieksztalceniach ( 1%) wiec moc oznaczana jako max jest nie istotna chyba ze ktos uporczywie lubi sluchac na przesterowaniu i znieksztalceniach powyzej 10% dlatego moim zdaniem ta moc nie powinna byc brana pod uwage , zapominacie panowie tez o wspolczynniku DF ktory jest wazny rownie jak moc koncowki i jedno moze nadrabiac braki drugiego w przenosni ;)

Dodano po 1 [minuty]:

a ot jest nie potrzebny i temat raczej nadaje sie do zamkniecia badz chociaz interwencji admina zeby troche go uporzadkowac
    sq7hqi
    Level 12  
    Jako autor postu wtrącę się do tematu :) Primo- nie miałem na myśli b. głośnego słuchania, gdyż jestem raczej przeciwnikiem, a zwolennikiem ładnej kompozycji wszystkich dźwięków, a że głośniej czasem nie znaczy że max głośno- raczej max 20 na skali a jest w tym Clarionie bodaj 50 stopni na skali. Co do głośników w drzwiach- przed momentem wróciłem z garażu, sprawdziłem i oto co wyczytałem- JBL GT65.0c MkII. Tweetery zamieniłem miejscami i faktycznie- jeden "gra" dużo ciszej czyli trzeba go wymienić. Wracam więc do meritum sprawy- co zrobić by było dobrze- prosto mówiąc, co zastosować, dziękuję za dotychczasowe porady, dodam, że obecne "gwizdki" są małe- mają może max4cm średnicy. Dziękuję i pozdrawiam!
    sq7hqi
    Level 12  
    Skoro nie ma więcej propozycji pójdę za radą kolegi kamil907, dziękuję serdecznie i pozdrawiam. Wątek można zamknąć w takim razie.