Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vw mk4 1.9 tdi 90km 2000r

Kruszek9393 10 Lut 2010 09:12 5243 11
  • #1 10 Lut 2010 09:12
    Kruszek9393
    Poziom 10  

    witam mam problem z odpalaniem ... silnik kreci ale nie pali, sprawdzone zostało wszystko... mechanik powiedział ze to pompa paliwa nawalila... poprostu nie ciagnie paliwa... została ona podłaczona na krótko odrazu do karnistra z ropą (została ominieta cała droga od baku) pompa słabo ciągnie i paliwo które jest nie spalone powinno wracac wezem odprowadzającym spowrotem do baku a tu zaledwie kapnie kilka kropel... dodam ze silnik odpala tylko na samostart i gasnie odrazu gde sie na niego nie pryska... 2 lata temu samochód też nie odpalał i tez została postawiona diagnoza że to pompa paliwa, ale pompa paliwa była sprawna( miała niwelkie luzy na symeringu) ale była ok?? i mam pytanko czy to może byc wina pmpy bo zakup niej to spory wydatek czy poprostu coś innego odmówiło posłuszenstwa??

    0 11
  • #2 10 Lut 2010 09:30
    ptaszek1975
    Poziom 30  

    Daj do regeneracji,jak stwierdził twój mechanik,koszt 500zł.

    0
  • #3 10 Lut 2010 09:39
    Kruszek9393
    Poziom 10  

    no ale czy to napewno to bo 2 lata temu też niby pompa, a pompa sprawna była...

    0
  • #4 10 Lut 2010 09:59
    ptaszek1975
    Poziom 30  

    Ale sam piszesz,że powrotem słabo leci ropa,to jest albo się zapowietrza lub jest przytarte tłoczysko w pompie lub zrobiła się galareta(czyli ścięła ropa,zamarzła)a czy twój mechanik sprawdzał gumkę na elektrozaworze.

    0
  • #5 10 Lut 2010 10:45
    Sztomel
    Poziom 34  

    Kruszek9393, podaj kawałkiem kabelka zasilanie "na krótko" bezpośrednio z plusa akumulatora na elektrozawór N109 (ostrożnie by tym kabelkiem nie dotknąć do korpusu pompy wtryskowej lub korpusu N109) i wtedy spróbuj odpalić, tu masz umiejscowienie N109, kabelek przyłóż do tego, który jest oryginalnie przykręcony do tego elektrozaworu
    https://obrazki.elektroda.pl/46_1241880671.jpg jak silnik odpali to po odłączeniu kabelka silnik zgaśnie ale przy ponownej próbie jego uruchomienia (już bez podpinania N109 na krótko) sprawdź czy zapala się i gaśnie na szafie kontrolka świec żarowych - jeśli nie to masz już zlokalizowaną przyczynę - przekaźnik 109 - trzeba go zregenerować czyszcząc jego nóżki i poprawiając luty na płytce drukowanej wewnątrz (pod jego obudową).
    Trochę wybiło mnie z tropu, że piszesz o pompie paliwa ale mam nadzieję, że chodzi Ci właśnie o pompę wtryskową bo w TDI 90 KM nie ma pompy paliwa - no chyba, że masz silnik o oznaczeniu ANU na pompowtryskiwaczach, który też był wkładany do Golfa Mk4 ale był to tylko epizod (choć parę egzemplarzy Mk4 z tym silnikiem po kraju pewnie lata).

    0
  • #6 11 Lut 2010 16:38
    Kruszek9393
    Poziom 10  

    założona została nowa (uzywana ) pompa no i gofer zagadał...
    to mogło być pzyczyna, czy to tylko chwilowe rozwiązanie
    ??

    0
  • #7 12 Lut 2010 12:38
    Kruszek9393
    Poziom 10  

    koledzy a odrazu takie pytanko... po tej wymianie wyskoczyła mi na blacie kontrolka od poduszek i napis w komuterze airbag fehler... mechanik powiedział, ze to od etego ze wypinał czujnik podczas naprawy i wystarczy podpiać pod vaga i usunać błedy to prawda?

    0
  • #8 12 Lut 2010 16:05
    ptaszek1975
    Poziom 30  

    Kruszek9393 napisał:
    koledzy a odrazu takie pytanko... po tej wymianie wyskoczyła mi na blacie kontrolka od poduszek i napis w komuterze airbag fehler... mechanik powiedział, ze to od etego ze wypinał czujnik podczas naprawy i wystarczy podpiać pod vaga i usunać błedy to prawda?

    Tak wystarczy wykasować vagiem.

    0
  • #9 12 Lut 2010 17:34
    Kruszek9393
    Poziom 10  

    musze i tak jechac do elektryka zeby pompe dobrze zgrał... bo cos ma opoznienie jak sie na obroty wkreca

    0
  • #10 15 Lut 2010 14:57
    Kruszek9393
    Poziom 10  

    juz wszystk ok... autko ladnie chodzi... mam tylko takie pytanko jeszcze ...
    u kuzyna jest wada c. zamka poprostu sam się zamyka co może być przyczyna...
    nawet jak auto jest opalone i on wyjdzie z samochodu trzasnie mocniej dzwiami to auto sie samo zamyka

    0
  • #11 15 Lut 2010 19:02
    Sztomel
    Poziom 34  

    tylko i wyłącznie regeneracja zamka drzwi kierowcy pomoże, na forum golfa znajdziesz rozwiązanie w temacie założonym przez xisio w dziale FAQ.

    0
  • #12 15 Lut 2010 19:51
    Przemek63
    Poziom 9  

    Może wina mrozu. Mi w escorcie na mrozie c zamek szwankuje.

    0