Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AirLive G.Duo - konfiguracja

deniszalewski 16 Mar 2013 12:02 179700 535
Nazwa.pl
  • Nazwa.pl
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Stanley_P
    Level 27  
    Witam

Też zauważyłem kilka dni temu, że na stronach Airlive przepadł wszelaki słuch o G.DUO. Jak kamień w wodę. Nawet napisałem do nich maila (10.03 bm) z zapytaniem co się stało ze wszelkim supportem (manuale, firmware, faq, etc.). Oto odpowiedź ( z 11.03):
    Quote:
    Good day, Stanley,

Thanks for choosing AirLive product. Due to website maintenance, the webpage of G.DUO might be closed in a while. Would you please describe your issue completely. Our engineers would reply to you soon once we received your information.

Thanks & Regards,

AirLive Tech Support Team

Hm, nie wiem co o tym myśleć. Jeśli to zwiastun lub efekt zakończenia produkcji modelu - do czego producent przecież ma prawo, G.DUO nie jest przecież już routerem zbyt "młodym" - to natychmiastowe "zniknięcie" wszelkiego wsparcia dla wycofanego produktu uważam bardzo źle świadczyłoby o firmie. Przed chwilą sprawdziłem na ich stronie - G.DUO nadal nie istnieje...

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Żeby było śmieszniej (czy raczej smutniej :-( ), wpisanie 'g.duo' w wyszukiwarce na głównej stronie daje w odpowiedzi AirMax5 oraz WHA-5500CPE-NT i jeszcze parę innych linków... (:?:) Zaś już próba wyszukiwania w Supporcie->Firmware & Driver daje 0 trafień... :-(
    angel01944
    Level 12  
    Witam Panie Stanley. Mam problem i przypinam się do tematu. Gdy w g.duo (w trybie wisp+ap) łączę się z moją siecią i podaje klucz wep to wyskakuje komunikat że połączenie nieudane i żeby sprawdzić swoje ustawienia. Klucz jest na 100% wpisany dobrze. Jest jakaś przeszkoda aby połączyć się z siecią? W ustawieniach netiaspota z którym się łączę jest ustawiony taki sam wep i w tym samym okienku klucza (na pierwszym stanowisku). Korzystam z klucza wep a nie wpa ponieważ sygnał netiaspota zanim dotrze do g.duo powtarza inny ovislink (wl-5460ap v2) Kupiłem g.duo ponieważ wydaje się proste w obsłudze a ma ono robić za dodatkowe przedłużenie wifi. (W tym sensie żeby odebrać sygnał i tym samym zapoczątkować pracę jako dodatkowy router.)
    Stanley_P
    Level 27  
    angel01944: no cóż ja mogę wiele pomóc? Mogę napisać tylko tyle, że kiedyś łączyłem się do sieci szyfrowanej WEP i nie było żadnych problemów. Wpisałem na Radio1 klucz i tyle. Ale nigdy nie łączyłem się do (universal) repeatera, bo jak rozumiem w tym trybie pracuje ten wl-5460? Może tu jest pies pogrzebany? A próbowałeś, chociażby dla testu, podłączać g.DUO bezpośrednio do tego netiaspota, z pominięciem repeatera?
    Spróbuj też wgrać do G.DUO najnowsze firmware. Linki masz parę postów wyżej.
    Aha, jeszcze jedno: na tym forum sobie nie Panujemy ;-)

P.S. Przed chwilą spojrzałem na stronę airlive.com ... G.DUO nadal nie pojawia się w wynikach wyszukiwania :-( The end?
  • Nazwa.pl
    KK7PL
    Level 10  
    Co zrobić żeby urządzenie się nie zamrażało? Wystarczy nie korzystać z neta przez jakieś 30 minut i to badziewie się wiesza. Jest na to jakieś rozwiązanie?
    Stanley_P
    Level 27  
    KK7PL wrote:
    Co zrobić żeby urządzenie się nie zamrażało? Wystarczy nie korzystać z neta przez jakieś 30 minut i to badziewie się wiesza. Jest na to jakieś rozwiązanie?

Na tak wyczerpujący opis problemu, konfiguracji routera, okoliczności występowania, np. czy dzieje się to od dawna/niedawna, czy próbowano (chociażby) ponownie wgrać firmware, itp., etc., podpowiedź nasuwa się właściwie tylko jedna: reklamować, o ile jest jeszcze na gwarancji.
    Bo zachowanie urządzenia normalne na pewno nie jest. Często gęsto nie korzystam przez kilka-kilkanaście godzin, tzn. router jest włączony, ale bez podłączonych klientów i przez ponad 3 lata użytkowania ze wznawianiem pracy sieci nie miałem żadnych problemów. Jęku zawodu od innych użytkowników w tej sprawie też jakoś nie było słychać... Chociaż zaraz, zaraz... Zdaje się w tym wątku był opisywany przypadek zawieszającego się G.DUO... W dodatku opisywany przez dwóch różnych użytkowników (nie w tym samym czasie ;-)), chociaż problem jak wydaje się dotyczył jednego, tego samego egzemplarza... Treść postów pierwszego użytkownika jakimś dziwnym trafem zniknęła... Może ten egzemplarz dalej krąży po znanym serwisie aukcyjnym? :?
    Anonymous
    Anonymous  
    pawcio4040
    Level 1  
    Witam

G.DUO którym zajmuję się w tym momencie ma wersje oprogramowania V20.3.0.3.3_b17a oraz pracuje Trybie Client + AP. (tak kiedyś został skonfigurowany przez firmę instalującą sieć).

Skonfigurowany on jest jako wzmocnienie sygnału połączenia wifi pomiędzy dwoma oddalonymi znacznie budynkami A i B. Budynek B i cała jego infrastruktura LAN znajduje się po stronie AP w G.DUO. Główny router, łącze internetowe w budynku A.

Urządzenie pracuje poprawnie i spełnia swoją funkcję. Problem polega na tym, że wszystkie urządzenia sieciowe w budynku B po stronie AP w G.DUO są widoczne z budynku AP z tym samym adresem MAC. Jest to adres MAC bezprzewodowego Interfejsu 2 G.DUO pracującego jako AP. Na liście urządzeń w głównym routerze w budynku A pracującym na oprogramowaniu Tomato wszystkie IP z budynku B mają MAC Interfejsu 2 AP G.DUO - brak możliwości przypisania statycznych IP po MAC.

Proszę o pomoc w ewentualnej rekonfiguracji G.DUO.
    wlodarek1
    Level 14  
    A jaq chciałem poprosić o poradę w takiej sprawie ;
    W opisie konfiguracji trybu CLIENT+AP przeczytałem że
    Quote:
    Ostatnią rzeczą żeby się przekonać czy G.DUO przepuszcza nadawanie / przydzielanie adresów IP z naszego routera to wyłączyć „sztywne IP”

Tymczasem u mnie gdy w komputerze zmienię ustawienie na automatyczną konfigurację IP i DNS-ów to zanika połączenie z netem .
    Dlaczego tak się dzieje , choć inni piszą że G DUO powinno przepuszczać przydzielone przez router IP i DNS-y - to u mnie tak się nie dzieje :?:
    I 2 sprawa ; jeśli wybiorę konfigurację WISP+AP to tam jest opcja
    STATYCZNY ROUTING ;
    Quote:
    Static Route

Enable Routing rules
    Host Name:
    Password:
    Management Port:

Static Route rule setup
    Destination Address: (xxx.xxx.xxx.xxx)
    Sub Mask: (xxx.xxx.xxx.xxx)
    Gateway: (xxx.xxx.xxx.xxx)

Static Route rules
    Destination Address Sub Mask Gateway Select

System Route rules
    Destination Address Gateway Sub Mask Flags Metric Ref USE Interface
    255.255.255.255 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 0 0 0 br0
    224.0.1.178 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 0 0 0 br0
    192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 br0
    192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0
    169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 0 0 0 br0
    0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 wlan0

Co należy w poszczególne rubryki wpisać jeśli statyczny routing ma się odbywać pomiedzy liveboxem a G DUO ?
    Czy po stronie liveboxa trzeba też coś ustawić by taki statyczny routing był możliwy :?:
    fabians
    Level 14  
    To moja sieć domowa, zrobiona na zabezpieczeniu - mac adresie kart. Sieć dobrze funkcjonuje pomiędzy budynkami. Miałem problem z ustawieniem dwa gduo. W jednym zmieniłem IP z 192.168.1.254 na 192.168.1.253 w obu ustawione DHCP jako klient. Wszystko pracuje w trybie Klient-AP. System działa, ludzie zadowoleni.....

fabians
    Level 14  
    Pomaga czasami wyłączenie z sieci ale nie na chwilę tylko na 10-15 minut. Kolega mi coś takiego mówił więc warto spróbować.
    ArthurGreen
    Level 12  
    fabians wrote:
    Pomaga czasami wyłączenie z sieci ale nie na chwilę tylko na 10-15 minut. Kolega mi coś takiego mówił więc warto spróbować.

Niby w czym może to pomóc?? Konfiguracja pozostaje ta sama, jedynie mając tryb AP+wisp urządzenia w sieci dostaną inne adresy z DHCP.. No i jeszcze przez to 15 min, Duo ma szansę "przestygnąć" ;)
    Stanley_P
    Level 27  
    ArthurGreen wrote:
    @Stanley, pytanko. Pracowałem teraz na Ap client-Wisp, ale podłączyłem dysk sieciowy do Dou g. no i chcąc mieć dostęp z warsztatu jak i z domu do zasobów dysku, przełączyłem na Client AP- AP. Niestety z pośpiechu zapomniałem w compie ustawić sztywne IP. Wszystko zadziałało bez zająknięcia, bez szukania sieci i ogólnie. Wszystko ładnie w jednej sieci śmiga, dostęp do dysku z każdego miejsca. Jedynie brak dostępu do panelu airlive. Ratuje mnie jedynie restart, czy jest jakiś sposób na to ?Z góry dziękuję.

Witam.
    Podstawą jest aby adres zarządzania G.DUO (LAN IP) należał do tej samej podsieci jakiej u siebie używamy, był z tego samego zakresu. Oraz oczywista oczywistość nie wchodził w konflikt z adresami IP innych urządzeń.

Przykład#1: nasza domowa (pod)sieć pracuje w zakresie adresów 192.168.1.x (maska 255.255.255.0). W sieci mamy główny router (GR) łączący nas z dostawcą internetu, oraz G.DUO w trybie Client+AP, "przedłużający" sygnał wifi z GR. GR ma adres zarządzania 192.168.1.254. Widać od razu, że w G.DUO trzeba zmienić adres na inny, gdyż fabrycznie, domyślnie też ma 192.168.1.254. Wystarczy wpisać np. 192.168.1.253 i już konfliktu z GR nie będzie. Oczywiście można też odwrotnie: pozostawić adres w G.DUO, a zmienić w GR. W rezultacie będzie można z łatwością dostawać się do zarządzania jednym i drugim routerem, podając tylko właściwe adresy.

Przykład #2. Konfiguracja sprzętu taka sama, lecz w swojej posieci używamy inny zakres, np. 192.168.0.x (wiele routerów GR domyślnie pracuje właśnie w tym zakresie). Jeżeli w G.DUO nie zmienimy fabrycznego adresu LAN IP na jakiś z puli 192.168.0.x, np. 192.168.0.254, to potem z urządzeń pracujących w tej podsieci nie będzie można dostać się do zarządzania G.DUO.
    Co zatem zrobić jeśli zapomnimy w G.DUO zmienić adresu fabrycznego i wpisać należącego do właściwej podsieci? Wystarczy w jakimś kompie podłączonym do G.DUO na chwile wpisać "na sztywno" jakiś adres z zakresu 192.168.1.x, np. 192.168.1.99 (maska 255.255.255.0). Następnie dostać się do panelu zarządzania, przestawić adres na właściwą podsieć, zrestartować G.DUO.

Panowie (i Panie, jeśli czytają ten topic ;-)) : nie wiem, może ja mam jakiegoś trefnego G.DUO, ale przez ponad 3 lata użytkowania NIGDY nie miałem problemów z dostawaniem się do panelu zarządzania. Pod warunkiem, że adresy obu urządzeń, tzn. komputera, z którego miałem zamiar się łączyć oraz routera należały do tej samej podsieci.
    Hint: przy wszelkich rekonfiguracjach, testach, itp. bardzo pomocna jest komenda ping. Jeżeli "pingowanie" na LAN IP nie odpowiada, nawet nie ma co próbować łączyć się przez przeglądarkę czy telnetem.

Pozdrawiam.
    ArthurGreen
    Level 12  
    Stanley_P wrote:
    Przykład #2. Konfiguracja sprzętu taka sama, lecz w swojej posieci używamy inny zakres, np. 192.168.0.x (wiele routerów GR domyślnie pracuje właśnie w tym zakresie). Jeżeli w G.DUO nie zmienimy fabrycznego adresu LAN IP na jakiś z puli 192.168.0.x, np. 192.168.0.254, to potem z urządzeń pracujących w tej podsieci nie będzie można dostać się do zarządzania G.DUO.
    Co zatem zrobić jeśli zapomnimy w G.DUO zmienić adresu fabrycznego i wpisać należącego do właściwej podsieci? Wystarczy w jakimś kompie podłączonym do G.DUO na chwile wpisać "na sztywno" jakiś adres z zakresu 192.168.1.x, np. 192.168.1.99 (maska 255.255.255.0). Następnie dostać się do panelu zarządzania, przestawić adres na właściwą podsieć, zrestartować G.DUO.

Właśnie o to mi chodziło. Akurat u mnie po zmianie na DSL i TP'sowską 608, adres jest z puli 10.0.0.XX, myślałem że "ip config" lub używane przeze mnie unixowy monitor sieci, wykryje IP duo.. Nie przeszkadzało mi to w niczym, bo poza brakiem panelu wszystko hula doskonale.. Dzięki za radę, bo raczej topic wałkowałem od dawna dość wnikliwie i przynajmniej wiedziałem co zrobiłem źle ;)

ArthurGreen wrote:
    Panowie (i Panie, jeśli czytają ten topic ) : nie wiem, może ja mam jakiegoś trefnego G.DUO, ale przez ponad 3 lata użytkowania NIGDY nie miałem problemów z dostawaniem się do panelu zarządzania. Pod warunkiem, że adresy obu urządzeń, tzn. komputera, z którego miałem zamiar się łączyć oraz routera należały do tej samej podsieci.
    Hint: przy wszelkich rekonfiguracjach, testach, itp. bardzo pomocna jest komenda ping. Jeżeli "pingowanie" na LAN IP nie odpowiada, nawet nie ma co próbować łączyć się przez przeglądarkę czy telnetem.

No jaj czytając ten topic, to sądziłem, że jesteś producentem :D Pomimo aktualnego braku suportu z strony OVI, to i tak ich FAQ/Tips&Tricks to pikuś do tego tematu..

Duo jest kapryśny i pomimo dobrych ustawień, również i ja nawet po lanie nie miewałem dostępu. Plusem jest, że uczy podstaw i zasad działania sieci wifi, jaki i szeroko pojętego internetu.

W tej chwili większość w firmie mamy "puszczone" po lan, (wifi w speedtouch 608 wyłączone), a jako AP wstawiony dość mocny Bullet2 z 30db.. Testowałem i uzyskuję prawie takie same prędkości będąc podłączonym do DUO jak i do Bulleta..Szukając rozwiązania (słaby sygnał wifi w domu), proponowano przejście na 5ghz, ale podejrzewam, że nic by to nie zmieniło, a skomplikowało z kompatybilnością sprzętu (używamy starszych lapków serwisowych)..

Reasumując - nie jest to na bank sprzęt plug&play, ale chyba jedynie z modemami hdspa na dongla usb ne ma problemu z konfiguracją (chociaż znam persony potrafiące i to powikłać)
    wlodarek1
    Level 14  
    A u mnie dziś sytuacja jest taka jak na dołączonym obrazku ;
    Brama [livebox2] przydzieliła prawdłowo IP dla komputera - 192.168.1.12.
    Ale połączenia z netem nie ma co widać po przekreślonej kresce .
    Z komputera mogę pingować gduo ale bramę - już nie .
    W kompie konfiguracja sieci - automatyczna .
    Wystarczy jednak zmienić konfigurację na ręczną i czerwona kreska przekreślająca dostęp do neta - znika . Łączy jak należy .
    Czego tu może brakować w tym ustawieniu że choć IP przydzielone z bramy doszło do kompa, to w odwrotną stronę - ping z kompa idzie tylko do gduo.
    Dalej już nie - dlaczego :!: :?:
    wlodarek1
    Level 14  
    Wydałem przed chwilą w wierszu poleceń 2-krotnie polecenie IPCONFIG /ALL
    Pierwszy raz przy automatycznej konfiguracji sieci w kompie podłączonym do g duo[brak neta] a drugi raz dałem to polecenie przy ręcznej konfiguracji sieci i prawidłowym działaniu neta ;
    Quote:
    C:\Users\siodemka>ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : siodemka-PC
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ wêz³a . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP w³¹czony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy w³¹czony. . . . : Nie
    Lista przeszukiwania sufiksów DNS : home

Karta Ethernet Bluetooth Network Connection:

Stan noœnika . . . . . . . . . . .: Noœnik od³¹czony
    Sufiks DNS konkretnego po³¹czenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-15-83-15-2E-11
    DHCP w³¹czone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja w³¹czona . . . . : Tak

Karta Ethernet Local Area Connection:

Sufiks DNS konkretnego po³¹czenia : home
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-26-2D-97-46-2D

Karta bezprzewodowej sieci LAN Wireless Network Connection:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5B93 Wireless Network Adapter
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 90-4C-E5-10-B0-08
    Adres IPv6 po³¹czenia lokalnego . : fe80::38de:1470:53ff:1d5c%10(Preferowane)

Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.11(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Dzier¿awa uzyskana. . . . . . . . : 24 kwietnia 2013 15:30:56
    Dzier¿awa wygasa. . . . . . . . . : 25 kwietnia 2013 15:35:22
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 177229029
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-18-D8-92-6E-00-26-2D-97-46-2D

Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    192.168.1.1
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : W³¹czony

Karta tunelowa isatap.{E23E6AD3-92E0-4F50-852F-E842589ADAC0}:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP w³¹czone . . . . . . . . . . : Nie

Karta tunelowa isatap.home:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #2

Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface

C:\Users\siodemka>ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : siodemka-PC
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ wêz³a . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP w³¹czony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy w³¹czony. . . . : Nie

Karta Ethernet Bluetooth Network Connection:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-15-83-15-2E-11

Karta Ethernet Local Area Connection:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-26-2D-97-46-2D

Karta bezprzewodowej sieci LAN Wireless Network Connection:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5B93 Wireless Network Adapter
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 90-4C-E5-10-B0-08
    Adres IPv6 po³¹czenia lokalnego . : fe80::38de:1470:53ff:1d5c%10(Preferowane)

Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.144(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 177229029
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-18-D8-92-6E-00-26-2D-97-46-2D

Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    194.204.152.34
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : W³¹czony

Karta tunelowa isatap.{E23E6AD3-92E0-4F50-852F-E842589ADAC0}:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP

Karta tunelowa isatap.home:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #2

Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2001:0:4137:9e76:2ca5:392e:ace4:8ecc(Pref
    erowane)
    Adres IPv6 po³¹czenia lokalnego . : fe80::2ca5:392e:ace4:8ecc%15(Preferowane)

Brama domyœlna. . . . . . . . . . : ::
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wy³¹czony

Karta tunelowa isatap.{68F608C6-AAFF-4095-8810-0EABD889E711}:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3

C:\Users\siodemka>
    Karta wifi to ten Atheros AR5B93.
    Może ktoś mądrzejszy potrafi przeanalizować różnice pomiędzy pierwszym a drugim wynikiem polecenia i podpowiedzieć mi dlaczego za pierwszym razem nie ma neta a za drugim razem jest ?
    Stanley_P
    Level 27  
    Jak dla mnie różnica jest w adresach IP (zrozumiałe)
    automat: 192.168.1.11
    ręcznie: 192.168.1.144

oraz w DNS-ach (może tu tkwi tzw. "wic"?):
    automat: Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    192.168.1.1
    ręcznie: Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    194.204.152.34

A czy po przydzieleniu adresu automatycznie (czyli gdy komp otrzymał 192.168.1.11) możesz pingować na:
    192.168.1.1 (livebox)
    oraz np. na:
    8.8.8.8 (jeden z DNS-ów Google)
    194.204.152.34 (DNS TP)
    213.180.141.140 (Onet)

Spróbuj też ręcznie wpisać w kompie wpisać 192.168.1.11 (wiem, domyślam się, jest to adres z puli przydzielanej przez DHCP w LB2, ale mimo wszystko spróbuj). Czy pingowanie/net wtedy działa tak jak dla 192.168.1.144?
    wlodarek1
    Level 14  
    Quote:
    A czy po przydzieleniu adresu automatycznie (czyli gdy komp otrzymał 192.168.1.11) możesz pingować na:
    192.168.1.1 (livebox)
    oraz np. na:
    8.8.8.8 (jeden z DNS-ów Google)
    194.204.152.34 (DNS TP)

Proszę - Stanley - oto wyniki tych prób ;
    Quote:
    C:\Users\siodemka>ping 192.168.1.1

Badanie 192.168.1.1 z 32 bajtami danych:
    Upłynął limit czasu żądania.

Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4
    (100% straty),

C:\Users\siodemka>ping 8.8.8.8

Badanie 8.8.8.8 z 32 bajtami danych:

Statystyka badania ping dla 8.8.8.8:
    (100% straty),

C:\Users\siodemka>ping 194.204.152.34

Badanie 194.204.152.34 z 32 bajtami danych:

Statystyka badania ping dla 194.204.152.34:
    (100% straty),

Quote:
    Spróbuj też ręcznie wpisać w kompie wpisać 192.168.1.11 (wiem, domyślam się, jest to adres z puli przydzielanej przez DHCP w LB2, ale mimo wszystko spróbuj). Czy pingowanie/net wtedy działa tak jak dla 192.168.1.144?

Proszę - oto wyniki pingowania po ręcznym przydzieleniu komputerowi takiego samego IP , jakie dostał z automatu ;

Quote:
    C:\Users\siodemka>ping 192.168.1.1

Badanie 192.168.1.1 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=9ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64

Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
    (0% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 2 ms, Maksimum = 9 ms, Czas średni = 4 ms

C:\Users\siodemka>ping 8.8.8.8

Badanie 8.8.8.8 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 8.8.8.8: bajtów=32 czas=125ms TTL=48
    Odpowiedź z 8.8.8.8: bajtów=32 czas=43ms TTL=48
    Odpowiedź z 8.8.8.8: bajtów=32 czas=98ms TTL=48
    Odpowiedź z 8.8.8.8: bajtów=32 czas=45ms TTL=48

Statystyka badania ping dla 8.8.8.8:
    (0% straty),
    Minimum = 43 ms, Maksimum = 125 ms, Czas średni = 77 ms

C:\Users\siodemka>ping 194.204.152.34

Badanie 194.204.152.34 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 194.204.152.34: bajtów=32 czas=26ms TTL=251
    Odpowiedź z 194.204.152.34: bajtów=32 czas=25ms TTL=251
    Odpowiedź z 194.204.152.34: bajtów=32 czas=106ms TTL=251
    Odpowiedź z 194.204.152.34: bajtów=32 czas=24ms TTL=251

Statystyka badania ping dla 194.204.152.34:
    (0% straty),
    Minimum = 24 ms, Maksimum = 106 ms, Czas średni = 45 ms

Jak widać net działa jak najbardziej prawidłowo :D
    Co ciekawe ; jeśli gduo będzie działać w trybie WISP+AP i DHCP będzie aktywne w obydwu urządzeniach wtedy komp będzie się prawidłowo łączył z netem .
    Nieszczęściem trybu WISP+AP jest jedynie to że komp łączący się z gduo nie widzi plików na dysku USB podpiętym do LB2 . Pisałem już o tym wcześniej i nie doczekałem się jak do tej pory rozwiązania ; jak kompy należące do odrębnej podsieci mają widzieć pliki na dysku USB podpiętym do routera .
    Ja tylko widzę , że w trybie WISP jest ustawienie PORT WAN - a tam ustawia się DNS-y . Takiej możliwości ustawień nie widać w trybie CLIENT+AP....
    A szkoda :cry:
    wlodarek1
    Level 14  
    Do tego wszystkiego co napisałem dorzucam jeszcze 3 screeny ze "szczegóły" połączenia;
    SCREEN 1 ; AirLive G.Duo - konfiguracja
    - konfiguracja sieci automatyczna , połączenia nie ma .
    SCREEN2 ; AirLive G.Duo - konfiguracja
    - konfiguracja sieci ręcvzna , połączenie jest .
    SCREEN 3 ; AirLive G.Duo - konfiguracja - połączenie kompa bezpośrednio z liveboxem , konfiguracja automatyczna , połączenie jest . Rozmawiałem dziś o tym z panem na infolinii neo+ i on powiedział mi że wg niego z tego co ja mówię wynika że accespoint ma problem z odczytywaniem i przekazywaniem dalej napisanych "na sztywno" DNS-ów w liveboxie .
    Zrobiłem dziś taką próbę ; wyłączyłem DHCP w LB2 a włączyłem je w G DUO i o dziwo w takim układzie połączenie jest prawidłowe .
    Czyżby więc pan z infolinii miał rację ?
    Stanley_P
    Level 27  
    @wlodarek1: tę różnicę w DNS-ach zauważyłem w Twoich screenach z ipconfig. Być może Pan z infolinii ma rację, nie przeczę. Jednak zdaniem moim miałoby to wpływ na niedziałanie (nierozwiązywanie) adresów tzw. "symbolicznych", np. www.onet.pl, google.pl, wp.pl, itp. Ale według tego co przedstawiłeś, w sytuacji gdy adres jest przypisany automatycznie (z DHCP w LB, oraz gdy "przejdzie" przez G.DUO w trybie Client+AP), nie działa z klienta pingowanie do adresów IP "numerycznych". np. 8.8.8.8, 194.204.152.34, a nawet już do samego LB 192.168.1.1. Przecież w takim przypadku konfiguracja DNS-ów nie ma znaczenia. Dlaczego tak u Ciebie jest, tzn. czym się różni 192.168.1.11 przypisany automatycznie od 192.168.1.11 przypisanego ręcznie - nie mam pojęcia. Dla mnie to magia zahaczająca o Copperfielda czy tam innego Dynamo. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, ale też nie zajmuję się sieciami zawodowo, nie mam takiej praktyki jak zapewne wielu forumowiczów odwiedzających ten dział. Oraz nigdy nie mówię nigdy ;-) Z ciekawości jednak zapytam: czy ten objaw dotyczy tylko tego jednego konkretnego komputera? Próbowałeś także na innym sprzęcie: np. innych laptopach, telefonach, tabletach, itp.?
    wlodarek1 wrote:
    Zrobiłem dziś taką próbę ; wyłączyłem DHCP w LB2 a włączyłem je w G DUO i o dziwo w takim układzie połączenie jest prawidłowe

Ale taką próbę zdaje się kiedyś już robiłeś i wtedy wszystko działało ok? Tylko, że o ile pamiętam chciałeś wyłączać z prądu G.DUO, podczas nie jest do niego podłączony żaden klient... Tym samym wyłączając DHCP dla całej swojej sieci, czyli także dla klientów podpiętych do LB... No cóż, wygląda na to, że albo rybki, albo akwarium...

Natomiast wracając jeszcze na chwilę do pytań o tryb WISP+AP, routing statyczny, itp.: nie wnikając w szczegóły (w których zresztą nie jestem zbyt mocny): moim zdaniem, aby połączyć obie podsieci, tzn. aby klienci podpięci i do LB, i do G.DUO wzajemnie się "widzieli" (chodzi o np. dyski sieciowe, drukarki, itp.) należałoby po pierwsze primo w G.DUO wyłączyć NAT. A takiej opcji niestety na interfejsie WAN (ani w gdziekolwiek) nie ma. Ale najlepiej niech się może wypowiedzą forumowi guru, może jest na to jakiś trick.
    wlodarek1
    Level 14  
    No więc tak ; ja kilka już razy zamieniałem miejscami LB i G DUO , czyli w pokoju w którym stał LB2 - stawiałem g duo i odwrotnie . Tak że wszystko co u mnie w domu może łączyć się z netem łączyło się już poprzez obydwa urządzenia ;
    blaszak , laptop, tablet , drukarka wifi , telefon , tv , dekoder c+ - wszystkie one zachowują się identycznie . W trybie WISP otrzymują automatycznie IP z jednego lub drugiego urządzenia , konfiguracja sieci we wszystkich klientach jest automatyczna i net działa . Natomiast w trybie CLIENT - wszystko co podłączone do g duo i skonfigurowane automatycznie - wysyła ping tylko do g duo , dalej już nie .
    Dopiero po zmianie konfigu sieci na ręczny każde z tych wyliczonych wyżej urządzeń , ochoczo łączy się ze światem . LB2 mam od 7 stycznia tego roku ,
    do tego dnia używałem routerka tp-link 8901G .
    Dziś wyciągnąłem go z szafy aby sprawdzić jak on będzie współpracował z g duo .
    I o dziwo - 0 problemów ! Przy automatycznej konfiguracji sieci wszystko co łączyło się z g duo - bez problemu miało wyjście na świat .
    Zauważyłem że komp nie ma problemów z odczytaniem ustawień zapisanych w tp-linku i przepuszczonych przez g duo ;
    AirLive G.Duo - konfiguracja AirLive G.Duo - konfiguracja
    różnica między jednym a drugim screenem jest taka że DNS-y były w tp-linku ustawione ręcznie , bądź ustawione na "auto discovery .
    Nawet " najgłupsze" pod względem łączenia z netem ; tv i dekoder c+ - nie miały problemów z odczytaniem ustawień z tp-linka , choć są podłączone do g duo ; AirLive G.Duo - konfiguracja AirLive G.Duo - konfiguracja
    Czyli wniosek z tego ; livebox coś blokuje gdy g duo jest CLIENT a nie blokuje gdy g duo jest WISP . Zauważyłem że w ustawieniach g duo jest miejsce do wpisania DNS-ów , ale te 2 pola są aktywne tylko przy włączonym DHCP .
    Gdy w te miejsca wpiszę ; 192.168.1.1 i 194.204.152.34 - wtedy łączy .
    Przy wyłączonym dhcp miejsca do wpisania dns-ów są nieaktywne .
    Jak je w takiej sytuacji odblokować :!: :?:
    wlodarek1
    Level 14  
    Nie znalazłem rozwiązania problemu autokonfiguracji sieci w klientach G DUO współpracującego z liuveboxem w trybie client+ap , więc zdecydowałem się na radykalne rozwiązanie ; livebox2 poszedł do kąta a jego miejscu stanął router TP LI NK 3631 . Ma on 2 antenki WIFI , livebox ma tylko 1 - wewnętrzną , więc zasięg wifi tego tplink-a jest wystarczający na cały dom . AP-eka nie potrzeba .
    Ale tak z ciekawości skonfigurowałem G DUO do współpracy z tym tplinkiem 3631.
    I co widać ; żaqdnych problemów w trybie client+ap.
    Parametry połączenia wysyłanie przez router nadrzędny , przechodzą przez G DUO ,
    docierają do kompa który jest klientem AP-eka i w którym IP i DNS-y ustawione są na automatyczne pobieranie i połączenie z netem śmiga od razu . 0 problemów .
    gural413
    Level 2  
    Witam, podłączam się pod temat o g.duo. Problem wygląda tak. Skonfigurowałem airliva i wydawało się, że wszystko ok. Okazało się, że internet działa jedynie w utorrencie a przeglądarka czy steam nie mają połączenia. Reinstalowałem sterowniki karty sieciowej i teraz połączenia nie ma w ogóle. Proszę o pomoc. Załączam status urządzenia.
    wlodarek1
    Level 14  
    A w jakim trybie skonfigurowałeś G DUO ?
    WISP+AP czy CLIENT+AP ?