Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Step7 Lite - zadania z licznikami

coobra123 10 Feb 2010 18:47 3760 6
SterControl
    coobra123
    Level 10  
    Witam. Mam problem ze świeceniem diod (wyjścia Q0.0 do Q0.3). Program ma na tych wyjściach pokazać wynik sumowania/mnożenia 2 stanów liczników liczących do 3 w zależności od stanu wejścia I0.2.
    Napisałem wszystko w ladderze, ale pod koniec gdy porównuje liczbę uzyskaną z dodawania/ mnożenia nie świeci odpowiednich wyjść, mimo że w symulatorze jest na nich logiczna jedynka. Z tego co zauważyłem to działają tylko 2 ostatnie linie dotyczące zapalania odpowiednich wyjść. Przy wszystkich poprzednich niezależnie czy warunek jest czy nie jest spełniony, nie świecą. Mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć czemu tak się dzieje i co jest nie tak? Jak to naprawić?

Regulamin pkt. 11.1 - temat poprawiłem
    [sq9jjh]
  • SterControl
  • Helpful post
    bhtom
    Level 38  
    Witam,
    Nie możesz tego samego wyjścia wystawiać w programie w kilku networkach bowiem sterownik na fizyczne wyjście wystawi tylko stan z ostatniego wywołania danego wyjścia, czyli u Ciebie, jeśli w networku 11 będą wyjścia wystawione na 1 to na fizycznych będzie 1, a jeśli będzie 0 to na fizycznych też będzie 0 pomimo, że w networkach wcześniejszych ustawisz te wyjścia na 1.
    Użyj w porównaniach różnych merkerów i na końcu programu ustaw wyjścia w zależności od merkerów.
    Pozdrawiam.
  • SterControl
    coobra123
    Level 10  
    Dziękuję bardzo za pomoc. Właśnie będę poprawiał ten błąd z wielokrotnym użyciem wyjść.
    Czy jak zostawię network 4 taki jak jest, bez zmiany na zbocze narastające to będzie źle liczył coś za którymś cyklem czy to po prostu jest zbędne obciążenie sterownika?
    piotr_krak
    Level 25  
    Wykorzystujesz bity z pamięci np: M0.4, M0.5, M1.0, M1.5 jak i słowa MW0, MW2, MW4. Czy sobie nie nadpisujesz czasem w słowie MW0 wartości? Może tak to ma być? Ja bym liczniki zapisywał tak jak robisz a zrobił jeden bajt pomocniczy i wysterowywał flagi którymi wysterowuję pozostałe funkcje.
    piotr_krak
    Level 25  
    :) a to juz co innego sory mój błąd i niedopatrzenie ;)