Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konfiguracja routera Hama Wireless LAN router 54Mbps.

11 Lut 2010 13:03 5827 6
  • Poziom 2  
    Witam, od dłużeszgo czasu nie potrafię sobie poradzić z konfiguracją routera. Internet niby działa, ale bardzo powoli oraz czesto się zawiesza i nie chce doczytać strony do końca; jeśli non stop bede klikał odśwież to w końcu strona się doczyta. Dzieje się to na każdym sprzęcie, na laptopie z wifi, konsoli z wifi oraz na pc stacjonarnym połączonym kablem z routerem. Internet kupuję w toya, modem to Scientific Atlanta (EPC2100R2) a router to Hama (44062724) Wireless LAN router 54 Mbps. Juz naprawde nie wiem co z tym zrobić, czy ktos mogłby mi poprowadzić krok po kroku jak należy ten router skonfigurować? Co powinienem wpisac w ustawieniach dla WAN, a co dla LAN, cyz to ma być statyczne IP, DHCP itd.. Z góry dziekuje.
  • Poziom 12  
    Po modemie można stwierdzić, że to jest internet z Telewizji kablowej. Z tego co wiem to kablówki bardzo rzadko przypisują IP do karty sieciowej. A czy po podłączeniu komputera bezpośrednio do modemu jest ok? Może w komputerach w protokołach TCPIP są wprowadzone jakieś adresy. Jeśli tak to trzeba przepisać adresy do zakładki WAN routera wybierając Statyczne ustawienia, a z komputera usunąć (automatycznie uzyskaj adres IP). Jeśli w komputerach jest wszystko automatycznie to w routerze po stronie WAN ustawić żeby było dynamicznie z DHCP. Po stronie LAN nie trzeba nic konfigurować. Jeszcze proszę sprawdzić czy w routerze jest włączone DHCP. Wolno otwierające strony mogą być też przyczyną serwerów DNS. Spróbuj wpisać inne w zakładce WAN np. dosyć szybkie Open DNS, to jest
    1 DNS: 208.67.222.222
    2 DNS: 208.67.220.220
  • Poziom 2  
    Połączenie kablem bezpośrednio z komputerem działa jak marzenie i tylko z tego obecnie korzystam. Wszystkie dane w protokole TCP/IP pobiera automatycznie jak dostawca nakazal. Opcja DHCP to jedyna z dostępnych która jeszcze jako tako działa, ale tak jak pisalem nic nie chce sie doczytac do końca. Po wpisaniu podanych przez ciebie adresów DNS jest chyba troszke lepiej, ale to tylko subiektywne odczucie, np. youtube grafika strony wczytala sie momentalnie, ale w dolnym rogu przeglądarki ciągle widniał napis, że trwa przzesyłanie danych z takiego a takiego adresu, w przypadku mniej popularnych stron nadal jest beznadziejnie. Ogolnie przy konfiguracji routera quick wizardem przetestowalem chyba wszystkie mozliwe kombinacje opcji. W konfigurowaniu ręcznym (general setup) jest znacznie wiecej opcji i moze ktoraś z nich ma jakies znacznie?
    Oto screeny z konfiguracji WAN i LAN:

    Konfiguracja routera Hama Wireless LAN router 54Mbps. Konfiguracja routera Hama Wireless LAN router 54Mbps.
  • Poziom 12  
    Na tych zrzutach jest niby wszystko ok. To jest dziwne. Nie znam za bardzo tego routera, ale mam jeszcze jedno pytanko: Czy taka sytuacja ma miejsce tylko po WIFI, czy po podłączeniu do routera po kablu jest dobrze?
  • Poziom 2  
    Problem istnieje przy wifi i po kablu też. Chyba po prostu kupie inny router...
  • Poziom 12  
    Spróbuj wymienić soft. Miałem D-linka 524 i one tak mają, że z czasem zachowują się identycznie. Po wymianie softu miałem spokój na następne pół roku. ściągnij ze strony producenta nowy soft i wgraj, jeśli nie pomoże to pewnie jest uszkodzony.
  • Poziom 1  
    W sumie to mam ten sam problem ale ostatnio się pogorszyło i mam ciężki orzech do zgryzienia, a mianowicie po powrocie ze szkoły za każdym razem, gdy włączę komputer odpali się tlen/gg, a strony stoją w miejscu i wczytać się nie chcą, trzeba resetować router ale połączenie nie jest to samo i następnie, żeby działało trzeba zresetować komputer.

    P.S. a u siostry śmiga po wi-fi, przed moim przyjściem.