Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ca 10 mrugają diody 3, 4, 5, 6 na klawiaturze LED

Damian_ 12 Feb 2010 17:22 1074 2
Optex
    Damian_
    Level 25  
    Centrala podzielona na dwie strefy
    1 strefa - od 1 do 8 + ekspander 13, 14, 15, 16
    2 strefa - 1, 2, 8

Po załączeniu strefy drugiej mruga cały czas _ _ 3 4 5 6 _ _ zarówno na pierwszej jak i na drugiej klawiaturze?
    Co oznacza to mruganie i jak to wyłączyć?

dodam jeszcze...
    Do centrali podłączone są dwie klawiatury KLED-M (nie ma LCD), nie bardzo orientuję się w działaniu GOTO, ale zastanawia mnie ustawienie funkcji FS21 (goto dla drugiej strefy) zaznaczone 2 i 3. Czy nie powinno być również zaznaczone 1?
  • Optex
  • Helpful post
    pkhenr
    Level 32  
    a gdzie masz linie 9,10,11,12 wydałeś kase na ekspander który Ci nie jest potrzebny(taka sama ilość lini) a jakbyś tą kase dołożył do lcd to teraz głowa by nie bolała.Nie potrzebnie dzieliłeś bo druga str.zawiera się w pierwszej i wystrczyło zrobić by-pas a w opcjach odznaczyć hasła globalne .Twoje mruganie to linie które nie czuwają ,a pewnie więcej by mrugało ale nie odznaczyłeś lini wyświetlanych w strefach .GOTO to opcja która pozwala zazbroić strefe z manipulatora nie należącego do niej
    Damian_
    Level 25  
    Nie ja robiłem system alarmowy, wiec wpływu na to nie miałem. Również uważam że LCD powinno tu być, ale skoro już są dwie LED - to na razie zostaje.
    Wykorzystane jest niby 9 linii, ale nie widziałem dziewiątego czujnika (nic nie jest wpięte do klawiatury wiec na razie wyłączyłem). Ekspaner wykorzystany jest do czterokanałowego pilota (zał / wył / alarm cichy x2), był wcześniej monitoring. System był przygotowany pod rozbudowe
    Jak to mruganie wyłączyć? Chcę żeby klawiatura działała normalnie przy załączeniu strefy 2, tzn zaświecała diody w momencie naruszenia wejścia

... poradziłem sobie
    Włączone było Blok. przy braku wyjścia dla czujników 3, 4, 5, 6 co zauważyłem dopiero po podłączeniu się do centrali komputerem, wcześniej odczytywałem wszystko z klawiatury LED. Teraz wszystko działa jak należy.

dzięki za wyjaśnienie i oczywiście Pomógł
    temat zamykam