Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konfiguracja routera (z RJ11) w sieci Multimedia

12 Lut 2010 15:23 4586 17
  • Poziom 13  
    WITAM.
    postanowiłem nie zakładać nowego tematu, więc napisze tutaj.

    od trzech dni staram sie skonfigurować router TP-LINK TD-W8901G
    w sieci Multimedia Polska SA. 1MB

    Do tej pory łączyłem się z internetem przez modem (SpeedTouch)
    (RJ11 wchodził do modemu i kabelkiem USB do komputera)

    Postanowiłem zakupić wyżej wymieniony router i rozdzielić internet kablowo na dwa komputery stacjonarne. Dotychczas internet na drugim kompie miałem przez kabel RJ45 (pierwszy komp musiał być włączony, aby na drugim był net)
    Szukałem na necie konfiguracji do Multimedii ale bez skutku
    Nie mam zbytnio doświadczenia w tych sprawach więc proszę o w miarę proste wskazówki jak rozwiązać mój problem
  • Poziom 24  
    Proszę jakich ciekawych rzeczy sie dowiaduję :)

    MM siedzi na kablach tpsa ? No no :)

    Kolego, o ile nic nie pozmieniali, konfiguruj jak pod TP-sa.
  • Poziom 24  
    Test nic to nie kosztuje :) Sprawdz też dane podane przez jp9a kilka linijek wyżej.
  • Poziom 13  
    zrobiłem tak jak w poradniku, skonfigurowałem pod Neostradę, nie ma żadnego postępu.
    Widocznie w MM trzeba skonfigurować inaczej. Prosiłbym o jakieś screeny ustawień routera lub podpowiedzi co wpisać w VPI , VCI.
  • Poziom 21  
    Z tego co pamiętam dla połączenia z internetem w sieci Multimedia parametry wyglądają tak:
    PPPoE
    VPI 0
    VCI 33
  • Poziom 13  
    Kolego DriverMSG w linku jest rozwiązanie dla ludzi którzy mają internet od MM po kablu RJ45, ja mam RJ11.
    Konfigurowałem w sposób jaki podał as-max, nie działa ponieważ lampka ADSL na routerze ciągle mryga a nie powinna, jaka może być tego przyczyna?
  • Admin grupy komputery
    W linku który podałem jest router WAG354G z modemem ADSL więc RJ11.
  • Poziom 13  
    zgadza się.
    podałem
    VPI 0
    VCI 33
    Connection Type PPPoE LCC

    najwyraźniej zrywa mi połączenie lampka na chwilę przestaje mrygać a po chwili mruga ;/
    dlaczego tak sie dzieje?
  • Admin grupy komputery
    Pokaż screen z zakładki Status routera, gdy ten się zsynchronizuje z linią.
  • Poziom 13  
    gdy dioda ADSL na routerze świeci się:

    Konfiguracja routera (z RJ11) w sieci Multimedia

    gdy dioda ADSL na routerze zaczyna mrugać:

    Konfiguracja routera (z RJ11) w sieci Multimedia


    dioda świeci przez krótki czas, potem mruga i tak w koło :|
    co może tego powodem :?:
  • Admin grupy komputery
    Jakość linii telefonicznej pozostawia wiele do życzenia, ale być może jest to wina słabego zasilacza routera - jak masz możliwość to sprawdź na innym.
  • Poziom 13  
    na innym zasilaczu czy routerze :?:
  • Admin grupy komputery
    Miałem na myśli zasilacz, ale jak masz inny router, to też warto sprawdzić.
  • Poziom 13  
    czyli zasilacz może mieć za mała wydajność prądową?
    jestem stosunkowo daleko od centrali.
  • Admin grupy komputery
    Pisałeś że poprzednio miałeś modem, więc jeśli na nim nie było problemów, to tym samym, sugerowałem ewentualną awarię zasilacza - niedobór prądu, może powodować takie objawy.
    Jeśli jednak ten jest sprawny, zmiana routera nie pomaga, to wina jest po stronie dostawcy internetu, co przedstawia się na parametrach ze screenów.

    Możesz też jeszcze sprawdzić zachowanie routera przy innej modulacji - obecnie masz ustawione G.DMT - sprawdź na innych.
  • Poziom 13  
    przed chwilą sprawdziłem zachowanie routera pod innym zasilaniem,
    router pobierał przy 9V 0.4A i wydzielało się 3.6 - 3.8W oporność routera wynosiła 22Ω

    dodam iż kolega, który mieszka dwa domy obok ma router cerberus i działa bez problemów.
    jutro sprawdzę pod innym routerem.