Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic CQ-DFX355 - Nieznany układ IC802

elec 12 Lut 2010 20:53 1442 6
  • #1 12 Lut 2010 20:53
    elec
    Poziom 16  

    Witam Serdecznie.

    Radio bez dźwięku, ponieważ uszkodzony układ IC802 smd o symbolach 218A 8311 i nie mogę znaleźć co to za układ a podejrzewam jakiś stabilizator lub coś temu podobnego. Nie jestem również pewny ale jeszcze na samym początku symbolu na układzie może być jeszcze cyfra 5 co by wyglądało wtedy tak 5218A...
    Aha układ 8 nóżkowy.

    Z góry dziękuję za jakieś sugestie i podpowiedzi.

    0 6
  • Pomocny post
    #2 12 Lut 2010 21:47
    rybeh
    Poziom 26  

    Za mało danych.
    Co świadczy o tym że układ uszkodzony?
    Jakie są napięcia i sygnały na jego końcówkach?
    Mam pewne przypuszczenia co do tego jaki to układ.

    0
  • #3 13 Lut 2010 15:14
    elec
    Poziom 16  

    Z niego ma wychodzić około 8V nas układ TDA który ma zasilić czyli procesor dźwięku. Po podaniu tych 8V normalnie radio funkcjonuje. Ciężko mi powiedzieć jakie mają być napięcia... bo nie wiem co to za układ w ogóle i przypuszczam właśnie że jakiś regulator bo w aplikacji układu TDA jest podane zasilania ok 9V a akurat ten układ prosto idzie na zasilanie tego TDA więc z tego wnioskuję...

    0
  • #4 13 Lut 2010 16:37
    rybeh
    Poziom 26  

    Mało
    Jeżeli chcesz Kolego żeby Ci pomóc, musisz podać wszystko co wiesz o tym układzie.
    Jakie to radio?
    Jaki procesor?
    Podaj z której nóżki idzie to zasilanie 8V
    Podaj na którą nogę przychodzi zasilanie i jakie
    Podaj które nogi są na masie
    Ilości modeli układów scalonych idą w miliony.
    Żeby znaleźć konkretny układ po niekompletnym oznakowaniu
    trzeba mieć jak najwięcej danych.

    0
  • Pomocny post
    #5 13 Lut 2010 17:53
    sowa92
    Poziom 12  

    Poszlaki wskazują, że może to być cs8311, ale jak napisał rybeh, sprawdź dokładnie pinologię.

    0
  • #6 13 Lut 2010 19:45
    elec
    Poziom 16  

    sowa92 napisał:
    Poszlaki wskazują, że może to być taki układ, ale jak napisał rybeh, sprawdź dokładnie pinologię.


    Super i wielkie brawa dla Ciebie kolego ;)
    Wszystko by się zgadzało, jeszcze dziś zerknąłem na te radio i to by było na tyle co do trafności układu ;) jednakże w sumie nie do końca to jest usterką za co wielkie dzięki koledze rybeh, który zmusił mnie do obadania jeszcze raz sytuacji i choć pomimo braku czasu postanowiłem zdjąć układ TEA6320T i co się okazuje, że pod nim idzie ścieżka zasilająca również w innym kierunku nie tylko do tego układu, którego poszukiwaliśmy, jednakże była ona pęknięta co nie pozwalało mi skutecznie odnaleźć innych punktów połączania po za układem... Idąc dalej po połączeniu ścieżki dochodzę do tranzystora symbolu dokładnie nie pamiętam ale było coś z 2SD który to ma zasilać ten układ TEA6320T a z niego dalej na ten układ mniejszy.
    I teraz tak... Pomierzyłem ten tranzystor, napięcie 8,2V czyli OK
    Ścieżkę połączyłem, TEA6320T wstawiłem na swoje miejsce i się okazuje że coś nie tak bo napięcie bliskie 1V... Odpiąłem zworę łączącą TEA z napięciem zasilającym i mam 8,2V i myślę sobie źle wlutowany, ale mierzę prąd i się okazuje że 20mA i napięcie 8,2V i radia gra... Zdziwiłem się... Przelutowałem dokładnie tranzystor i elementy pracujące przy tym 8,2V, zworę zlutowałem i radio ruszyło... Jak na razie grało 2 godziny i nic... Na dziś mam wolne więc w poniedziałek jeszcze raz je włączę i o efektach napiszę...

    Tymczasem pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i sugestię... Jeżeli macie jeszcze jakieś to chętnie wysłucham.

    Pozdrawiam

    0
  • #7 17 Lut 2010 21:04
    elec
    Poziom 16  

    I tak... radio grało po parę godzin kilka dni i bez żadnych dalszych usterek... więc można powiedzieć, że wszystko w porządku.
    Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi a temat chyba już wyczerpany.

    Pozdrawiam

    0