A podasz schemat przetwornicy?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereZGG wrote:Nie niestety tylko bardzo dobrze. Ten licznik sie bardzo dobrze nadaje do precyzyjnego pomiaru promieniowania o niskim natezeniu, wiec dokladnie tego potrzebujesz. Jednak nie wydaje mi sie, abys byl w stanie wykryc cokolwiek zwiazanego z Fukushima.Niestety ja mam tenpkcb104 i nic mi sie nie zmienia.
ZGG wrote:Te ustawienia mają niewielkie znaczenie. To są progi alarmu i kilka innych ustawień, w gruncie rzeczy jak chcesz normalnie mierzyć to musisz tylko znaleźć takie ustawienia żeby licznik w ogóle działał i będzie OK. To jest jeden z najczulszych liczników które są ogólnie dostępne u nas, więc nie masz na co narzekać. Tak, on liczy impulsy które powstają w wyniku jonizacji gazu przez promieniowanie przelatujące przez detektor. Co do tego okapu i wody, to ile wzrasta wynik pomiaru? Kładąc licznik na różnych kamieniach (kafelki w kiblu, granit na schodach) możesz wykryć nawet ponad dwukrotny wzrost promieniowania w stosunku do pomiarów w wolnej przestrzeni. Tak więc nawet jeśli znajdziesz gdzieś zwiększony poziom promieniowania to nie będzie tak prosto stwierdzić czy przyczyną jest wypadek w Fukushimie.Widzisz on ma z tyłu wiele ustawień.
gregrzesiek wrote:Alfa jest zupełnie nieszkodliwe, to nawet przez obudowę licznika nie przejdzie.
Najbardziej przenikliwe jest gamma i to ono jest najbardziej niebezpieczne.
Liquidator88 wrote:Nie mylisz sie.Albo pierwiastek uzywany w czujnikach dymowych bodajże Ameryk (jesli się mylę to proszę poprawić).
Liquidator88 wrote:Ja bym powiedzial, ze szkodliwosc promieniowania alfa (wlasciwie to strumien czastek alfa) jest niewielka, ale szkodliwosc izotopow emitujacych alfa jest bardzo wysoka. Dopuki taki izotop nie dostanie nie do organizmu to samo wystepowanie czastek alfa w otoczeniu jest stosunkowo niegrozne.Osobiście śmiem Twierdzić, że promieniowanie Alfa jest gorsze niż beta czy gamma mimo, że te dwa ostatnie są bardziej przenikliwe a to dlatego że bardzo łatwo je wykryć dozymetrami...
c4r0 wrote:Liquidator88 wrote:Nie mylisz sie.Albo pierwiastek uzywany w czujnikach dymowych bodajże Ameryk (jesli się mylę to proszę poprawić).
Liquidator88 wrote:Ja bym powiedzial, ze szkodliwosc promieniowania alfa (wlasciwie to strumien czastek alfa) jest niewielka, ale szkodliwosc izotopow emitujacych alfa jest bardzo wysoka. Dopóki taki izotop nie dostanie nie do organizmu to samo wystepowanie czastek alfa w otoczeniu jest stosunkowo niegrozne.Osobiście śmiem Twierdzić, że promieniowanie Alfa jest gorsze niż beta czy gamma mimo, że te dwa ostatnie są bardziej przenikliwe a to dlatego że bardzo łatwo je wykryć dozymetrami...
telbod wrote:Mocno skomplikowałeś przetwornice.Kondensatory C1, C2 zbędne. Pobór prądu przy zasilaniu bateryjnym ......ogromny. 99,9% pobieranej energii pochłania sama przetwornica. Tubie wystarcza te 0,1%. Tylko przy zasilaniu sieciowym, ewentualnie z portu USB przetwornica ma sens.
And! wrote:Pozostaje dodanie przerzutnika monostabilnego.
Dla eksperymentu możesz spróbować dodać kondensator na bazę Q5 do masy,
ciekawe jaki efekt uzyskasz.