logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V8 - dlaczego ładowarka awaryjna nie ładuje baterii?

marcinglk 13 Lut 2010 17:56 4246 7
  • #1 7688936
    marcinglk
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Posiadam Motorole V8 i awaryjna ładowarkę np. http://olimp.sklep.pl/zdjecia/14120,1,duzy,4w...-ladowarka-do-telefonow-gsm-na-baterie-aa.jpg

Żaden producent nie daje w zestawie wtyczki USB (a taka ma właśnie ten telefon), więc zakupiłem ją. Po podłączeniu (częściowo metodą prób i błędów) telefon sygnalizuje, że jest ładowany, lecz nawet po godzinnym podłączeniu stan baterii się nie zmienia.

Standardowo, ładowarką sieciową zajmuje w 100% naładowanie ok. 40-45min.

W czym może tkwić problem?
  • #3 7693313
    marcinglk
    Poziom 10  
    widziałem tą stronę wcześniej...

Podłączając jak na schemacie do mini USB AB telefon nie sygnalizuje ładowania, a wręcz przeciwnie - grzeje się dolna jego część.

Uprzedzę pytania. Tak, dobrze podłączyłem. VCC do (+), GND do (-). Sprawdziłem kolory kabli uprzednio namierzając poprawne omomierzem.

Ładowarka strzela z jednego paluszka napięciem ~5,4V
  • #4 7694343
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    To dziwne bo miałem w rękach nieoryginalną ładowarkę do Motoroli i w niej było wykonane to połączenie pomiędzy pinem X a GND poprzez rezystor 200k i całość działała.
  • #5 7695102
    marcinglk
    Poziom 10  
    Nie wiem dlaczego, ale nie jest to takie proste.

Z ciekawości zobaczyłem na seryjną ładowarkę (oryginalną), niestety nie rozbieralną bez niszczenia. Wtyczka zawiera również 5pinów (micro USB AB), a kabel z zewnątrz wygląda jakby miał tylko dwa cienkie przewody. Może trzeba jakieś zworki wprowadzić?
    Oczywiście nie chciałbym zniszczyć telefonu.

Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #6 7750420
    Yellow Tigra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Aleś mój temat odkopał z tą ładowarką :)
    Kabel ori ma 2 kable- rezystor jest we wtyczce. Bez niego nie ruszy ładowanie. Zwykłym kablem mini/USB możesz doładować z kompa mając sterowniki np. MPT. Ale jak bateria całkiem padnie to już ład. z kompa nie ruszy. Kupiłem ten szajs (wtyk dostałem z ładowarką). Sprawdza się ale nie z Motką. Problemem jest (w uproszczeniu) zbyt mała wydajność prądowa. W efekcie da się z tego awaryjnie ruszyć i zagadać ale nigdy nie naładujesz jej do końca. Nawet z alkalicznej R20. Możesz spróbować dać duuuży C na wyjściu ale wtedy idea traci sens (gabaryty). Poza tym tak naprawdę to daje ok. 8V- ogranicza ją do 5,5 zab. telefonu - pytanie jak długo.
  • #7 7750937
    marcinglk
    Poziom 10  
    Problem tkwi w tym, iż ładowanie w ogóle nie rusza. "Rozebrałem" wtyczkę od V3 i nie widziałem tam żadnego rezystora. To jak to jest?

Nie potrzebuje naładować baterii na full. Często wyjeżdżam w teren (gdzie nie mam prądu) więc dodatkowe, "tanie" zasilanie by mi się przydało.

Jak rozwiązałeś kwestię podłączenia? Jakiś schemat? Jak widzisz kombinowałem na różne sposoby i nic...
  • #8 7751083
    Yellow Tigra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Ja do swojej najpierw dostałem omyłkowo kabel do SE. Później kabel do motki fabrycznie nowy urwany (sic). Poskładałem z 2 jeden kabel który szybko i tak się rozleciał. W środku był 200kom (nie pamiętam między którymi końcówkami). To załatwia temat. Rozbiera się kobiety a wtyczkę się mierzy ;) Może jest gdzieś zalany lub zatopiony. Będę miał chwilę to sprawdzę. Mimo wszystko polecam samochodową oryg. np. VC 700 lub kieszeń na 4 paluszki. Są też ładowarki Vellemana bodaj z aku w srodku i ogniwem słonecznym. P.S. I nie wal tyle enterów bo dostaniesz po uszach od moda.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający telefon Motorola V8 napotkał problem z ładowaniem baterii za pomocą awaryjnej ładowarki. Mimo że telefon sygnalizuje ładowanie, stan baterii nie zmienia się po godzinie podłączenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z braku odpowiedniego rezystora w połączeniu ładowarki, co jest kluczowe dla prawidłowego ładowania. Wskazano również, że oryginalne ładowarki Motoroli mają dodatkowe elementy, które mogą być niezbędne do działania. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi kablami i ładowarkami, sugerując, że niska wydajność prądowa awaryjnej ładowarki może być przyczyną problemu. Wskazano na możliwość użycia oryginalnych akcesoriów lub ładowarek samochodowych jako alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA