Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór przekroju przewodu a dobór bezpiecznika w instalacji.

anntek 14 Feb 2010 05:02 31343 7
    anntek
    Level 20  
    Witam. Mam taki problem nie jestem pewien jaki bezpiecznik zastosowac i jaki przekrój przewodu zastosować do podgrzewacza elektrycznego wody który pobiera 12kW (3 grałki 5kW+5kW+2kW) i jest zasilany 400V. Ja bym dał przekrój 5x4 i zabezpieczenie B 20A.

Kolejny problem to jaki przekrój dobrać przewodu jako WLZ (odcinek 40cm). Klient ma zabezpieczenie przed licznikowe 32A co pozwala na pobór 20kW? Ja bym dał z zapasem 5x10.
    pavulon
    Level 21  
    Proponuję zastosować przewód i zabezpieczenie takie jak sugeruje producent urządzenia, powinno być w instrukcji.
    Ale myślę, że B16 wystarczy.

WLZ proponuję tak jak napisałeś 10mm
    marcofree
    Level 13  
    Tak jak kolega pavulon zaproponował należy zastosować
    zabezpieczenie i przekrój przewodu podany przez producenta.
    Natomiast jeśli nie posiadasz wartości zabezpieczeń podanych przez producenta to
    wyłącznik nadprądowy B20 iż prąd obciążenia w twoim przypadku wynosi dokladnie 18,06A.
    Wyłącznik nadprądowy oczywiście po wyłączniku różnicowo-prądowym. Przekrój przewodu WLZ
    tak jak napisałeś 5x4mm2 przy niedużej odległości od tablicy rozdzielczej ale nie sugerował bym się tym zbytnio tylko zrobił dokładne obliczenia.
    anntek
    Level 20  
    odcinek do podgrzewacza to nie cale 26m. Ten pogrzewacz jest z 93r i nie ma w instrukcji jaki przewod i jakie zabezpieczenie powinno byc. Tak jak ktos tu napisal mi wyszlo z obliczen ze kazda grzalka (5kW) pobiera ciągłego prądu podczasz pracy ponad 18A a dlugotrwala obciążalność przewodu 2.5 to chyba 17A a przeowdu 4 to 24A. Dlatego dał bym 5x4. Co do zabezpieczenia B 16A obawiałem cię że będzie wyskakiwał z powodu przeciążenia
    pitnit
    Level 15  
    16 A to za mało będzie się wyłączał poza tym powinien być spełniony warunek IB<_In<_Iz Ja przy takiej odległości dałbym przewód 4mm zabezpieczenie 20A
    anntek
    Level 20  
    No też tak mi z wyliczeń wyszło bo tak jak pisze pitnit podstawiłem do tego założenia co podał i warunek jest spełniony jak będzie 5x4 i B20A