Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai 2000mk2 nie startuje, włącza się w trybie standby

triakw 14 Feb 2010 09:49 1783 2
    triakw
    Level 17  
    Wypalony rezystor R130.Wymieniłem układ STK73410II i wszystkie elektrolity w przetwornicy oprócz 150µF/400V i telewizor zastartował. Obraz wygląda na prawidłowy. Napięcie Ub113V mierzone na diodzie D36. Układ STK jakby się nadmiernie nagrzewał, a dioda D36 nie nagrzewa się. Nie wiem czy przyczyną tego jest C150µ/400V - napięcie na nim jest ok.295V. Układ stabilizatora IC5 posiada radiator, który jest zimny(jakby nie był obciążony), napięcia na nim są prawidłowe. Nie świeci się dioda sygnalizujaca pracę. Nie wiem dlaczego?
    Nie mam pilota i nie wiem czy działa z pilota. Po poprzednich naprawach nie chodził zbyt długo.
    Proszę o radę ( czy napięcie +B 113V nie jest zaniżone, bo wydaje mi się, że powinno być 120V i uważam,że przy długiej pracy znów może uszkodzić układ STK).

Nie rozumiem tytułu, skoro dalej jest napisane, że obraz jest prawidłowy? Proszę poprawić. Przed założeniem nowego tematu należało poczytać, co do tej pory napisano na Forum o tych Funaiach i STK73410 (STK7348). Regulamin, p. 14, 16. [bogred]
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    Dioda w czasie pracy nie świeci!.Tam nie ma chyba reg. +B.
    bogred
    Moderator of TV
    stanislaw piechucki wrote:
    Tam nie ma chyba reg. +B.

Oczywiście,że nie ma!
    Napięcie 113V jest jak najbardziej prawidłowe, a STK73410 "ma prawo się grzać".
    Jeśli TV działa prawidłowo, to w czym problem?