Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 7 - problem z dzwiekiem

sebek3 14 Lut 2010 11:03 9537 23
  • #1 14 Lut 2010 11:03
    sebek3
    Poziom 27  

    Witam. Przesiadłem się z systemu win xp na win 7 64bit.
    Mam mały problem. Posiadam kartę dźwiękową Realtek HD Audio [zintegrowana]. Mogę z niej uzyskać dźwięk 5.1. Do wyjścia na głośniki mam podpięte głośniki komputerowe 2.1, do drugiego wyjścia wzmacniacz stereo. W windowsie xp jak włączyłem muzykę w winampie to leciała ona przez wszystkie głośniki, tak samo było w grach. W "7" nie mogę tego poprawnie skonfigurować. Udało m się uzyskać dźwięk ze wszystkich głośników, jednak z tylnej pary [wzmacniacz] głoś jest zniekształcony oraz bez tonów niskich. Problem leży na 100% po stronie softu, ponieważ w win xp wszystko działa jak należy. Dodam że na obu systemtach mam tą samą wersję sterowników z tej samej płytki. Proszę o porady, co z tym fantem zrobić. Pozdrawiam.

    0 23
  • Pomocny post
    #2 14 Lut 2010 11:29
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Zmienić sterowniki pewnie wypada spróbować ( jest szansa, iż są nowsze).
    Do tego może warto byś podał na jakiej płycie rzecz ma miejsce - jest szansa, iż wtedy łatwiej będzie coś wydumać (choćby na podstawie dokładniejszych informacji o układzie dźwiękowym).

    1
  • #3 14 Lut 2010 11:33
    sebek3
    Poziom 27  

    Płyta to Asrock G31M-S.
    Dzięki za poradę, sprawdzę na nowszych sterownikach.

    Edit: Na najnowszych sterownikas pobranych ze strony producenta problem nadal występuje.
    Uklad dźwiękowy to : ALC662

    0
  • #4 18 Lut 2010 09:14
    bblank1
    Poziom 8  

    Witam mam podobny problem z tą samą kartą dźwiękową kolego tyle że mam głośnieki logitech X-540 nie wiem co jest grane bo na viście mi wszystko chodziło jak strzała. Odziwo w grach też sprzęt chodzi jak talala.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Acha mogę dodać, że te sterowniki które ściagneliśmy ze strony producenta są niby na winde 7 ale naprawdę to nic innego niż stery na viste64. Będę obserwował ten temat aby rozwiązać także swój problem.

    0
  • #5 18 Lut 2010 09:30
    sebek3
    Poziom 27  

    Czyli wychodzi na to ze to dosc popularny problem.. U mnie również w grach wszystko dziala.

    0
  • #6 25 Lut 2010 21:22
    sebek3
    Poziom 27  

    Odświeżam.

    0
  • #7 25 Lut 2010 23:24
    tzok
    Moderator Samochody

    W/g mnie zachowanie karty jest... poprawne 5.1 to 5.1 a nie 2.0 + 2.1. Jak masz dwa zestawy stereo to ustawiasz tryb pracy stereo, i obydwa zestawy podłączasz do wyjścia na głośniki przednie przez rozdzielacz.

    P.S.
    Nie każdy zestaw 2 głośników + subwoofer wymaga pracy karty w trybie 2.1, w trybach 2.1, 4.1, 5.1 na głośniki średnio-wysoko tonowe (FL, FR, RL, RR) nie "idą" basy, subwoofer jest podłączony do osobnego wyjścia na który "idą" tylko basy.

    0
  • #8 25 Lut 2010 23:30
    sebek3
    Poziom 27  

    tzok niby masz racje, ale.....
    Dlaczego pod windowsem xp wszystko działa jak należy ?
    Do jednego wyjścia mam podłączone kablem mini-jack stereo głośniki 2.1, do drugiego zestaw stereo [wzmacniacz + kolumny], a do wejścia na mikrofon mam wpięty mikrofon, i wszystko działa jak powinno.
    Niestety na "siódemce" już nie.
    Stąd wynika, że problem leży tylko i wyłącznie po stronie softu.

    0
  • #9 26 Lut 2010 01:49
    siwy17xD
    Poziom 10  

    Ściągnij sobie ralteka pod win 7

    0
  • #10 26 Lut 2010 10:55
    tzok
    Moderator Samochody

    Dlatego, że XP nie obsługiwał prawidłowo niczego poza 2.0?
    Tak jak pisałem, jeśli masz zestaw 2.1 podłączany jednym kablem z wtykiem mini-jack stereo (czyli z własnymi filtrami) to karta powinna pracować w trybie 2.0, bo tryby x.1 przekierowują basy na osobne wyjście i wycinają je z głównych kanałów.

    W sterowniku mojej karty mogę ręcznie określać charakterystykę filtra basów (Bass Management - Cutoff frequency), jak również zaznaczyć, że używam głośników szerokopasmowych (Full range speakers) i na których kanałach (front, side).

    0
  • #11 26 Lut 2010 11:10
    sebek3
    Poziom 27  

    Karta pracuje w trybie stereo, nie x.1, zarówno na XP jak i na "7" z tym, że na xp w trybie stereo działa również drugie wyjście głośnikowe, a na win7 już nie.
    Dopiero w trybie kwadrofonicznym bądź też 5.1 działa drugie wyjście, ale wtedy nie działa wejscie mikrofonowe, a dźwięk z tylnej pary jest zniekształcony.

    0
  • #12 26 Lut 2010 11:34
    tzok
    Moderator Samochody

    Trzeba było tak od razu... więc to sterownik XP jest "niedorobiony" bo w trybie stereo (2.0) tylne wyjście głośnikowe nie powinno działać.

    Ile Twoja karta ma wyjść? 3, 4, 5, 6?

    0
  • #13 26 Lut 2010 12:00
    sebek3
    Poziom 27  

    Karta ma 3 wyjścia.
    Jednak wprowadziłem w mały bład, sprawdziłem i się okazało że w XP mam ustawione na 4 głośniki, mogę jeszcze ustawić 6 ale wtedy wejście mikrofonowe zmienia się w wyjście głośnika centralnego i subwoofera.
    Gdy w "7" dam tryb kwadrofoniczny [4 głośniki] to tylna para gra bardzo cicho, w dodatku bez basów i zniekształca dźwięk.

    0
  • #15 26 Lut 2010 12:33
    sebek3
    Poziom 27  

    Faktycznie dźwięk jest lepszy, ale dalej słychać taki pogłos, lekkie zniekształcenie dźwieku, a niestety moje uszy są wrażliwe na coś takiego...

    0
  • #16 26 Lut 2010 12:43
    Unnamed65
    Poziom 11  

    Sproboj dac na "wyrownanie glosnosci" and w equalizere daj na rock.

    Wtedy dzwiek jest czystszy, ale mozliwe ze bedzie cichszy..

    Pozatym mozesz jeszcze sprobowac z "wirtualizacja" :)

    Pozdrawiam.

    0
  • #17 26 Lut 2010 13:02
    sebek3
    Poziom 27  

    Troche lepiej, jednak dalej nie ma czystego dźwięku, tak jak to bylo w xp.

    0
  • #18 26 Lut 2010 15:04
    Unnamed65
    Poziom 11  

    Sproboj jeszce w zakladce " domyslny format" przestawic na inna opcje.. najlepiej w jakosci DVD.

    Pozatym. gdy zamiast opcji "kwadrofoniczne" wybierzesz 5in1 ( 3 opcja)

    to mozesz sie bawic w "korekte parametrow pomieszczenia".

    Proboj z innymi srodowiskami zamiast " Pokoju" .

    Nic innego nie da rady zrobic, taki sterownik.. mozesz znalesc jakies dodatki ktore zamieniaja dzwiek z 2 wyjsc na dzwiek stereo.. albo poprostu kupic rozgaleznik stereo(koszt 4zl). Wciskasz go do srodkowego wejscia tam gdzie masz glosnik 2in1 podlaczone i masz 2 wyjscia stereo.

    0
  • #19 26 Lut 2010 15:34
    sebek3
    Poziom 27  

    Dzieki, chyba będe musiał jednak zakupić ten rozgałęźnik..
    Trochę szkoda, bo gdy oglądałem filmy, miałem coś w rodzaju dźwięku przestrzennego, a przez rozgałęźnik z tyłu i przodu poleci to samo, no ale cóż..
    Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły chętnie poczytam ;-)

    0
  • #20 05 Mar 2011 21:36
    pazielektroda
    Poziom 2  

    Rozgałęźnik nie potrzebny, w Realtek'u można na oby wyjściach ustawić "wyjście na głośniki przedni"

    Mam podobny problem na Realteku ACL889 który znajduje sie na MB EVGA P55, oraz zestawie głośników Creative 4.1 stary jak świat ale doskonale sie spisuje po wyrzuceniu 4 satelitek i zastąpieniu ich normalnymi kolumnami na grubych kablach.
    Zestaw Creative na dwa mini Jack'i zielony i czarny nie wiem dokładnie jak to jest rozwiązane ale prawdopodobnie para przedni + para tylna z subwooferem.

    Nowe sterowniki High Definition Audio Codecs R2.58 nie rozwiązują problemu tylnych głośników.

    na wcześniejszej maszynie DELL Precision 9200 z audio AC97 i Win7 x64 działało to bez problemu na 4 kolumnach dźwięk kwadrofoniczny.

    Jedynym rozwiązaniem jest ustawianie konfiguracji kwadrofonicznej + efekt dźwiękowy "Pokój" z tym że tylna para będzie grała ciszo i tylko na średnich tonach.

    Drugim rozwiązaniem jest podwójny klik na ANALOGOWE/Panel Tylny/ ikonka czarnego Jacka i przestawnie panel tylny na panel przedni, wtedy obie pary ida na panelu przednim, troche jest to kiepskie przy gierkach bo robi sie stereo i ginie dżwiek przestrzenny - robi sie 2x Stereo.


    Trzecim rozwiązaniem i chyba najlepszym, które sam osobiście zastosuje to kupno karty na PCI jakieś rozsądnej jnajlepiej Creative i w żadnym wypadku NIE REALTEK zawiodłem sie na tym sprzecie.

    0
  • #21 06 Mar 2011 19:32
    BrucieK
    Poziom 11  

    Po co ustawiać pokój? Wystarczy przecież zaznaczyć wypełnienie głośnika, fakt dźwięk z tylnich nie będzie kopią dźwięku z przednich, ale lepsze to niż nic. Po prostu na xp tak było, że jeżeli był sygnał stereo, to ten sygnał był także podawany na inne kanały(tylnie, czy subwoofer/centralny, boczne, to właśnie potrafi foobar). Jeśli włączyło się jakąś gierke(większość ma dźwięk przestrzenny) to wtedy mieliśmy dźwięk przestrzenny. Na w7(na viscie pewnie też) już tak nie jest, jeśli jest stereo to tylko przednie głośniki grają, trzeba zaznaczyć wypełnienie głośnika, ale niestety tak to jest głupio zrobione, że sterownik próbuje jakby zrobić dźwięk przestrzenny ze sygnału stereo, i za rewelacyjnie to nie wygląda. Jeśli ktoś ma zestaw 2.1 lub 5.1 to nawet przy sygnale stereo powinie także działać subwoofer.

    Jeszcze raz zamiast efektu Pokój polecam opcje Wypełnienie głośnika. Jeśli dla kogoś tylnie głośniki grają za cicho to na karcie korekta parametrów pomieszczenia można podgłośnić nawet o 10dB tylnie głośniki

    Innym rozwiązaniem może być dolby upmixing, Panel sterowania>dźwięk>głośniki>właściwości> i jeśli jest zakładka dolby to znaczy że płyta główna to obsługuje, trzeba zaznaczyć Dolby Prologic IIx albo coś w tym stylu.

    Można też spróbować programu 3D SoundBack Beta 0.1, ale jest on na viste, nie wiem jak będzie to działać na sevenie, postaram się sprawdzić.

    Polecam zajrzeć tutaj:klik , to są chyba jedyne rozwiązania dla kodeka realtek

    Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

    No i w końcu znalazłem rozwiązanie!!!! Myśle, że to każdego zadowoli ;)

    Trzeba pobrać program 3D Sound Back Beta0.1. Najlepiej uruchomić go w trybie zgodności z vista sp2 i w trybie administratora. Jeśli program dodał jakieś pozycje na liste, np. gry które mają dźwięk przestrzenny można je śmiało usunąć, ponieważ dźwięk jest prawidłowo odtwarzany z wszystkich głośników. Jeśli chcemy, żeby np. w winampie był dźwięk z przednich kopiowany na inne kanały to dodajemy folder z winampem, kilkamy Enable, OK, włączamy winampa i dźwięk powinien lecieć z wszystkich głośników. Co więcej, jeśli w tym samym winampie odwtworzymy dźwięk surround, dźwięk nie będzie już w żaden sposób kopiowany, kazy kanał będzie osobno, czyli wszystko tak jak było na XP. Jeśli w filmach z dźwiękiem stereo chcemy mieć taki sam efekt, to dodajemy folder z odtwarzaczem do programu i też będzie działało, sprawdzałem na media player classic :D

    Jeśli w jakimś filmie lub przy pliku audio to nie działa, bardzo prawdopodobne, że program używa zewnętrznego kodeka, wtedy to w nim trzeba ustawić aby dźwięk był na wszystkich głośnikach, tak jest np. w ffdshow audio decoder, trzeba zaznaczyć expand to center i expand to surround

    0
  • #22 11 Mar 2011 00:07
    radSel
    Poziom 2  

    Odświeżam (choć wiem że bardzo stary temat)

    Czy w końcu problem z kwadrofoniką na 7 został już rozwiązany? Bo do niedawna miałem głośniki creative 2.1 podłączone do przedniego wejścia i do tylnego wieżę byłem zadowolony że działają 4 głośniczki i sobwoofer, jednak ostatnio zaciekawiła mnie opcja w sterowniku realteka, kiedy dowiedziałem się na czym polega ten bajer momentalnie zacząłem kombinować, szukać po forach itp, niestety do niczego nie doszedłem, polecony program 3d soundback nie wiem w jaki sposób ma pomagać, po zainstalowaniu dodałem wmp do niego i kliknąłem enable niestety bez efektu, tylne głośniki nadal grają z tragiczną jakością i w dodatku strasznie cicho, słyszałem że w xp nie było tego problemu bo w przypadku dźwięku stereo był on kopiowany, niestety na 7 coś takiego miejsca nie ma, czy zna ktoś jakiś program wtyczkę lub coś w tym stylu co pozwoli mi na używanie normalne głośników, nie zależnie czy to gra czy może Windows Media Player, po prostu w przypadku stereo następować powinna kopia a przy większych możliwościach automatyczne użycie kwadrofonii.

    Pozdrawiam serdecznie.

    0
  • #23 29 Mar 2011 21:01
    BrucieK
    Poziom 11  

    Tylko wypełnienie głośnika, program 3d sound back lub ustawić tylne głośniki jako przednie także. Nic nie poradzisz, takie sterowniki na siódemce(a może w systemie tkwi też jakiś problem, nie wiem, tylko na realtekach tak jest). Co do WMP, to na nim właśnie to nie działa, ale przecież możesz użyć innych programów zamiast tego(btw, ja go w ogóle nie używam, do muzyki winamp, a do filmów MPC). Jeśli chcesz mieć normalnie kopiowany dźwięk to najlepiej kupić jakąś karte dźwiękową, np. creative soundblaster. Jeśli jednak bardzo chcesz mieć dźwięk na wszystkich głośnikach w WMP, to zobacz tutaj, konieczne jest użycie ffdshow:Link A do winampa jest też plugin Vl sound, żeby zrobić dźwięk z wszystkich głośników

    0
  • #24 13 Kwi 2011 20:03
    sebek3
    Poziom 27  

    Rozwiązałem problem rozgałęźnikiem. Pozdrawiam.

    0