Co za pytanie? Odcinając ją na przykład w wiązce drzwiowej. Idzie razem z przewodami sterującymi pomarańczowo/czarnym i zielono/czarnym, które też możesz ciachnąć w przypadku świrowania switcha i będzie spokój.
Nie zakładam nowego tematu bo być może to ten sam problem z mikroprzelacznikami, mianowicie naprawdopodobniej winowajcą jest silownik centrala, raz zrobil myk ze sam się zamknol przy odsniezaniu ( wieksze mrozy ) ale ostatnio niedomagaja tylko swiatla inforumujace o zamknieciu/uzbrojeniu auta przy otwarciu/rozbrojeniu swiatla normalnie sygnalizuja, szukalem schemató do Focusa mk2 ale niego dorwac kompletnych, który przewod odpowiada za kierunkowskazy, i ktore do tych switch'y ( kolory ) to od podania masy ze zamek sam sie zamyka bądź otwiera ?
Witam / Miałem problemy z centralnym zamkiem więc odłączyłem masę od switcha w drzwiach kierowcy.
Moje pytanie czy switch odpowiada tylko za sygnał otwierania, zamykania zamka? Po odłączeniu masy switcha drzwi kierowcy po otworzeniu tylko drzwi kierowcy z pilota jednym kliknięciem alarm się nie rozbraja po otworzeniu wszystkich drzwi alarm = 0 Kto podpowie od czego są przewody BK/BU - BK/WH ? Może trzeba tylko odciąć BK/GN - BK/OG czyli sterowanie a masę zostawić
Przewody Bk /Bu i Bk/Wh , to sygnał Z/O z zamka.dla alarmu czy sygnał dla innych zamków ?? Co trzeba ciachnąć w tej instalacji by pozbyć się wadliwych swtchy ? Wszędzie piszą że masę odcinamy tak jak ja to uczyniłem na schemacie powyżej ale ta masa coś musi mieć wspólnego z alarmem ponieważ alarm nie rozbraja się po otworzeniu drzwi / Coś mi się wydaje że przewód czarno - biały i czarno niebieski to sygnał do alarmu że drzwi zostały otworzone bądź zamknięte i rozbraja- uzbraja alarm Słabo niestety czytam schematy/ Switch w zamku wygląda chyba tak ale by go wyciągnąć z zamka trzeba go rozwalić
Z moich obserwacji // Odcięcie masy od swtchy badz przewodów ziel- czarny / pomar-czarny ma sens jak nie ma zsynchronizowanego alarmu z zamkami / inaczej alarm nie rozbroi się po otworzeniu zamka ten swtch steruje również alarmem - takie jest moje zdanie