Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda Concerto nie działa centralny zamek.

DylU02 14 Feb 2010 20:41 2622 7
    DylU02
    Level 12  
    Witam, posiadam Hondę Concerto 1.5 rocznik 1991, problem taki jak w temacie nie działa centralny zamek, sporadycznie raz na kilkadziesiąt przypadków otworzy lub zamknie drzwi pasażera. Ostatnio rozbierałem drzwi kierowcy, zauważyłem że coś wcześniej było kombinowane, idzie wiązka pięcioprzewodowa, z czego 2 przewody ucięte, 3 idą do siłownika. Myślałem, że może zepsuty siłownik jednak podłączając do masy którykolwiek z przewodów nie ma żadnej reakcji, jedynie na jednym przewodzie słychać jakby załączał się jakiś przekaźniczek. Gdzie może znajdować się sterownik do zamka, ponieważ nie ma go w drzwiach. Podejrzewam że właśnie ten sterownik będzie uszkodzony i dlatego chciałem go pooglądać. Jeszcze małe pytanko: czy w drzwiach kierowcy siłownik jako master nie powinien być 5-przewodowy??
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    edward.iskra
    User under supervision
    Załóż polska centralkę niektóre są całkiem całkiem cenowo tez i spokój a stare to chyba wiesz co jest dobre.... jeśli sam zamontujesz koszt ok 100zl
    Anonymous
    Anonymous  
    DylU02
    Level 12  
    kostkę miałem odłączoną jak badałem zachowanie, a zapomniałem dodać że sprawdzałem właśnie działanie tego siłownika i nie zależnie czy przekręcam kluczyk w lewą, w prawą stronę czy w ogóle nic nie ruszam kluczykiem zawsze zwarte jest 2 z 3 przewodów. Nie zmienia to faktu że jeśli podłączam kable na krótko do masy pozostałe drzwi i tak nie reagują.
    Anonymous
    Anonymous  
    DylU02
    Level 12  
    zgadza się ten siłownik jest zepsuty, ale przewody naprawiałem, ponieważ ktoś pokombinował wcześniej ze 2 przewody były ucięte przy drzwiach, w ogóle łączone po kilka razy, tak więc zrobiłem nową wiązkę spod kierownicy do drzwi, ciągłość jest na 100%.
    Pasuje mi znaleźć ten sterownik do zamka to zbadałbym wtedy czy do sterownika dochodzą sygnały.
    Tak przy okazji ile taki switch może kosztować? Czy przypasi z Civica V?
    DylU02
    Level 12  
    Dziś rozebrałem drzwi od strony pasażera - tam znajduje się sterownik do zamka. Podłączając masę do przewodów sterujących zamykane są właśnie tylko te drzwi, żadne inne nie reagują. Podejrzewam uszkodzenie siłowników w pozostałych drzwiach lub uszkodzenie instalacji. Mam pytanko, czy będą pasować siłowniki z jakiejś innej hondy?? Te w drzwiach pasażera są dwuprzewodowe..
    Pozdrawiam