Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora WS-442 - napięcie stałe 33V w końcówce mocy

none7 15 Lut 2010 21:25 2762 9
  • #1 15 Lut 2010 21:25
    none7
    Poziom 10  

    Witam, przeglądałem wiele wypowiedzi, tematów o wzmacniaczu WS-442 lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

    Problem jaki się pojawił:

    Stałe napięcie na lewym kanale. Wskaźnik mocy na maksa. Zwarcia nie było.
    Wymieniłem kondensator 2x4700uF, spalony rezystor r543 i nadpalony r544.
    Wymienione elektrolity w końcówce mocy oraz tranzystory mocy na z 2n6488 i 2n6491 na BD 911 i BD 912.
    Zwarcia nadal nie ma (zamiast bezpiecznika wstawiona żarówka 60W). Wskaźnik mocy przestał się świecić.

    Mój problem wygląda tak że mam ok 33V na wyjściu głośnikowym lewym. W większości końcówki na rezystorach, kondensatorach, tranzystorach mam napięcia od 30V do 37V.

    Przy wylutowanych tranzystorach mocy problem nadal jest. Baza, kolektor, emiter mają po ok +/-34V.

    Rezystor R545 mocno się grzeje.

    Czy ktoś mógłby pomóc mi dość jaki element jest winny zanim wymienię wszystkie elementy lewej końcówki mocy ? Rezystory po odlutowaniu jednej nogi - sprawne.

    0 9
  • TermoPasty.pl
  • TermoPasty.pl
  • #3 15 Lut 2010 21:42
    none7
    Poziom 10  

    Wg schematu w kanale widzę diodę D501. Gdy napięcie jest bliskie temu co być powinno to przed diodą mam ok 8V, podobnie w kanale prawym na diodzie D502.

    Są inne diody do sprawdzenia ?

    0
  • #4 15 Lut 2010 22:53
    slawussj
    Poziom 34  

    Witam. Sprawdziłeś 2N.... , czy dobre. Jeśli tak, to są o niebo lepsze od tych BD911 ... . Po co wymieniałeś elektrolity? Był któryś uszkodzony? Na 100 naprawianych urządzeń ( poza zasilaczami impulsowymi) w których było może 10000 elektrolitów, trafiłem na 1, może 2 uszkodzone. Ale jak masz dużo i lubisz wymieniać. Oporniki, o których piszesz, są w różnych kanałach. Czy nie działają obydwa kanały? Podaj napięcia na B, C, E tranzystorów T501, T502, ... , T512.

    0
  • #5 15 Lut 2010 23:02
    none7
    Poziom 10  

    2N.. wymieniłem bo się jeden omyłkowo spalił mi, z mojej winy. w sklepie mieli BD911,12. Elektrolity wymnienialem ponieważ nie miałem jak sprawdzić tych najwiekszych czy są dobre, a starałem się eliminować te najczęściej pojawające się problemy na forum. W dodatku C507, C508 miałem 4,7 uF zamiast 47 uF. Nie wiem czy tak fabrycznie czy nie, ale wolałem żeby było tak jak wg schematu.

    Co do oporników są w różnych kanałach. wydaje mi się że się grzeją ze względu na wysokie napięcie w obwodach. Ten lewego kanału grzeje się bardziej niż prawego.

    Pomiary wykonam jutro. pozdrawiam

    Prawy kanał DZIAŁA.

    0
  • #6 16 Lut 2010 01:28
    sosarek

    Poziom 43  

    Kondensatory do sprawdzenia w okolicach BD911/912,najlepiej cały tor,a także czy tranzystory nie mają zwarcia jeśli chodzi o ich przytwierdzenie do radiatora-powinny być pod nimi podkładki z materiału termoprzewądzącego,przy okazji jeśli w okolicy są jakieś BC307/327/414 również warto je sprawdzić

    0
  • #7 16 Lut 2010 16:57
    none7
    Poziom 10  

    sosarek:
    * Tranzystory dobrze przytwierdzone. Podkładki z miki i pasta termoprzewodząca.

    slawussj:

    Kanał lewy:
    T501
    B 0,92 V
    K 0,28 V
    E -34,6 V
    T503
    B 8,27 V
    K 0,91 V
    E -36,6 V
    T505
    B -34,8
    K 35
    E -36,8
    T507
    B 35
    K 35,2
    E 34,8
    T509
    B 34,6
    K 36
    E 34,8
    T511
    B 34,5
    K -36,6
    E 33,5
    T513
    B 34,1
    K 36,2
    E 33,4
    T515
    B 33,5
    K -36,6
    E 33,5

    Sprawdzać tranzystory T501, 503, 505?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Poprawiam się, napięcie nie rośnie już. Miernik źle wskazywał gdyż bateria się rozładowała.

    0
  • #8 16 Lut 2010 17:09
    elektryku5
    Poziom 38  

    ''Sprawdzać tranzystory T501, 503, 505?''
    Sprawdzić musisz , posprawdzaj jeszcze rezystory wokół nich.

    0
  • #9 16 Lut 2010 17:12
    sosarek

    Poziom 43  

    Sprawdź,najlepiej wymień te T501/503/505, z tego co pamiętam były one gdzieś między regulacją głośności a końcówkami mocy-nie określę dokładnego ich położenia gdyż nie mam schematu przed sobą

    0
  • #10 16 Lut 2010 17:34
    none7
    Poziom 10  

    wszystko się wyjaśniło właśnie. Zanim zobaczyłem że kondensator 2x 4700uF/40 V a dokładniej jeden z nich w środku jest uszkodzony, sprawdzałem wszystkie tranzystory w kanale. Postępując głupio bo wlutowyjąc podobnie jak w drugim kanale T505 (T506), nie patrzyłem na oznaczenia. okazuje się że tranzystory te są odwrotnie umieszczane na płycie. jeden ma bazę z lewej drugi z prawej. Zmyliło mnie to. po wymianie kondensatora głównego błąd nadal istniał. teraz jest wszystko w porządku. temat do zamknięcia.

    0