Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mio c250 nie uruchamia się. Skasowany flash

kamill22 07 Cze 2010 12:22 26094 51
  • #31
    triptrop
    Poziom 1  
    pokazało mi się V2.00.0000 . Wyskakuje mi że chce się połączyć z komputerem i karta pamięci w komputerze . Jak wgrać nowy system ??? Może ktoś podpowiedzieć ???
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • #32
    koala106
    Poziom 39  
    Za pomocą programu MioMoreDesktop do C250 - do pobrania np tutaj: http://chomikuj.pl/koala106/mio+aktualizacja/MioMoreDesktop.rar
    po zainstalowaniu wybierasz w menu zainstaluj ponownie oprogramowanie na mio i cierpliwie czekasz. Aktualizacja nie zawiera map - tylko soft - więc dwa wyjścia - odblokowanie i używanie alternatywnego oprogramowania lub zakup map na karcie SD od MIO.
  • #33
    Pontikos
    Poziom 38  
    Zasada jest bardzo podobna, jak na win Mobile - wystarczy myslec, a nie klikac "po malpowemu" ;)
    "jakis soft" sciagniesz tutaj: Link
    Wybierasz WINCE by SD/MMC o czekasz ;)
    Jesli juz masz v2.xxx, a nic Ci sie nie pokazuje sensownego na ekranie, to skorzystaj z tego: Link
    Dalej, to juz napisal Koala ; odblokowujesz system i uzywasz igo, Automapy itp. albo kupujesz mapy u Mio.
  • #34
    arbobo
    Poziom 15  
    Nie wiem czy temat jeszcze aktualny , ale jeżeli tak to właśnie naprawiłem taką navi i mogę się podzielić jak to zrobić.
  • #35
    Pontikos
    Poziom 38  
    Dobre rady zawsze w cenie - zamiast sie pytac, po prostu podziel sie wiedza! :)
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • #36
    arbobo
    Poziom 15  
    Więc potrzebny jest program o nazwie DNW , sterownik USB Secdriver oraz winceimg.bin.Wszystko dostępne na moim chomiku http://chomikuj.pl/arbobo.
    Teraz należy podłączyć nasze C250 do komputera.(pomimo , że żaden z programów do mio nie widzi urządzenia).W panelu sterowania sprawdzic czy pojawilo się nieznane urządzenie , jeżeli tak zainstalowac po dnie sterownik secdriver.Teraz odpalamy program DNW.Odpalamy navi z włożoną kartą trzymając ok 6-8sec przycisk On.Powinien pojawic się niebieski ekran i wybieramy pozycje 0=flashrom upgrade naciskamy dwa razy on.Wybieramy pozycje wince by USB i naciskamy dwa razy on.Pojawi się komunikat o istalacjii USB.Można przepisac downaddr z navi do configuration option download adress w programie DNW.teraz w DNW klikamy USB Transmit i zaznaczamy plikwinceimg.bin , powinno rozpocząć sie kopiowanie do urządzenia.Na koniec reset i wszystko juz dziala , urządzenie poprawnie widoczne w systemie i brak białego ekranu.......
  • #37
    slaw39
    Poziom 12  
    Podepnę się do tematu. A co jeśli jak u triptrop-a pokazało mi się V2.00.0000 i nic ? :( żadnej komunikacji z usb. Ciemny ekran z napisem wersji romu. Czyżby błędem był twardy reset po upgrade ? bo sama aktualizacja odbyła się bezproblemowo zakończona okienkiem o ponownym resecie. Może ktoś mi pomóc , bede winny duuuże pifo ;)
  • #38
    picia22
    Poziom 27  
    no musisz teraz wgrać z karty sd roma , proste wybierz odpowiednia funkcje i poczekaj
  • #39
    slaw39
    Poziom 12  
    picia22 napisał:
    no musisz teraz wgrać z karty sd roma , proste wybierz odpowiednia funkcje i poczekaj

    roma?? jeszcze raz?? Żeby była jasne.... miałem R3 coś tam, aktualizowałem na rom v2 tylko ze każdy pisze ze pokazuje im się komunikacja z usb. U mnie tego brak i MioMore deskopt nie widzi sprzętu by dalej działać z softem.
  • #41
    slaw39
    Poziom 12  
    arbobo napisał:
    Potrzebny ci program DNW

    Wracamy do punktu wyjścia, przecież DNW też potrzebuje transmisji przez usb, a na moim Mio nie mam żadnego blu screena czy innego badziewia umożliwiającego wejście w opcje wyboru transmisji Wszelkie próby wejścia w Image Upgrade Tools za pomocą karty SD spełzły na niczym. Ciągle ta czarna plansza z napisem w rogu V.2.00.0000 i żadnych innych reakcji
  • #42
    picia22
    Poziom 27  
    moim zdaniem jeśli nie idzie dalej zły rom wgrałeś albo źle się wgrał, powtórz wgranie romu albo ściągnij inny .
  • #43
    slaw39
    Poziom 12  
    picia22 napisał:
    moim zdaniem jeśli nie idzie dalej zły rom wgrałeś albo źle się wgrał, powtórz wgranie romu albo ściągnij inny .

    Przecież cały czas pisze zero jakich innych objaw życia poza ciemnym ekranem z nr. wersji romu. Powiedz mi to jak mam zrobić to cię ozłocę.Nic innego bym nie robił gdyby się udało nawiązać jakaś komunikację. wszystko co mam to przez usb,a to co ściągam poprzez kartę SD nie wchodzi mi do niego. Ma ktoś coś pewnego na SD bym mógł w ogóle wejść w setup czego kolwiek.
  • #44
    koala106
    Poziom 39  
    Czy komputer w ogóle nie widzi urządzenia? - jak masz ROM v2.00 to powinien po podłączeniu pokazywać dwa dyski wymienne. Jeżeli tak jest to ściągnij program z pierwszego postu http://chomikuj.pl/koala106/mio+aktualizacja/MioMoreDesktop.rar rozpakuj go i znajdziesz w nim po rozpakowaniu w folderze:
    MioMoreDesktop\MioMoreDesktop\Packages\Oscar91A_EEU\0164
    plik Oscar91A_EEU.zip
    rozpakuj go i wgraj do pamięci folder Program Files oraz plik autorun.inf
    po wgraniu odłącz i masz sprawny sprzęt.
    Jeżeli zaś nie masz komunikacji po usb i urządzenie nie jest widziane przez komputer - mogę podjąć się naprawy.
  • #45
    spoon77
    Poziom 2  
    Witam. Ostatnio kolega poprosił mnie o odblokowanie MIO C250. Był to mój pierwszy kontakt z tą navi. Wcześniej odblokowywałem NAVIĘ i TomTomy. Oczywiście przed zabraniem się do pracy przewertowałem kilkanaści postów na różnych forach. Navi miała oprogramowanie R3... i nie mogłem jej połączyć z PC. Korzystając z rad forowiczów udało mi się pobrać sterowniki USB i przy pomocy MIO More Desktop zaktualizować oprogramowanie do R02.00.0000. Wszystko było pięknie do momentu kiedy próbowałem odblokować navi w celu zainstalowania AM. Po aktualizacji pojawiła się ona jako dodatkowe dwa dyski choć nie wiem dlaczego nie miałem dostępu do karty SD ani przez explorera ani prze MIO Transfer Hack. Na jednym z for wyczytałem, że jeżeli nie widzi karty należy pliki Oskar91 itd skopiować do pamięci flash do głónego katalogu. Tak też zrobiłem. I tu zaczęły się kłopoty. Po resecie navi zatrzymała się na pomarańczowym ekranie i nic już nie można było zrobić. Po podłączeniu do PC zero reakcji. Nie widać jej w menadżerze urządzeń mimo zainstalowanych sterowników. Przez ostatnie 2 tygodnie próbowałem wszelkich rad z for polskich i obcojęzycznych jak zrobić twardy reset bądź przywrócić ustawienia fabryczne. Ściągnąłem tony obrazów WIN CE. Niestety ani próba przywrócenia systemu z karty (próbowałe z SDHC i SD non HC) ani przez USB (program NDW nie widzi w żaden sposób navi) nie powiodły. Jestem już zrezygnowany dlatego proszę bardzo o pomoc. W jaki sposób ożywić C250. Z góry dziękuję z wszelkie rady.
  • #46
    marek216

    Poziom 43  
    Cytat:
    Wcześniej odblokowywałem NAVIĘ i TomTomy.


    Napisz jak odblokować TT - może jeszcze potrafisz automapę na nim zainstalować ?

    Cytat:
    proszę bardzo o pomoc. W jaki sposób ożywić C250. Z góry dziękuję z wszelkie rady.


    Jedną z metod jest wylutowanie kości i zaprogramowanie jej w programatorze.
  • #47
    spoon77
    Poziom 2  
    marek216 napisał:
    Cytat:
    Wcześniej odblokowywałem NAVIĘ i TomTomy.

    Napisz jak odblokować TT - może jeszcze potrafisz automapę na nim zainstalować ?
    .


    Pisałem w pośpiechu, jestem w pracy :(. Zapomniałem dodać "aktualizowałem" TomTomy. Chodziło mi o to, żeby na dzień dobry nikt, jak to często na forach bywa nie zarzucał na początek, że po co kombinujesz jak się nie znasz. Niestety wyszło innaczej...

    marek216 napisał:

    Jedną z metod jest wylutowanie kości i zaprogramowanie jej w programatorze
    .


    Jedną z metod... więc rozumiem, że są też inne. Czy istnieje jakaś bezinwazyjna metoda którą jestem w stanie zastosować sam???
  • #48
    Pontikos
    Poziom 38  
    Uruchomic mio w trybie serwisowym i wgrac od nowa firmware, np. r17.
  • #49
    spoon77
    Poziom 2  
    Pontikos napisał:
    Uruchomic mio w trybie serwisowym i wgrac od nowa firmware, np. r17.


    Tyle już wiem, tylko nigdzie nie znalazłem opisu jak uruchomić tryb serwisowy. Widziałem filmik na Youtube na którym koleś rozbebrał navi i zmasował jeden z pinów procesora włączając jednocześnie navi aby wejść do biosu (niebieski ekran) ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że trzeba cały sprzęt rozkręcać żeby do tego dojść.
  • #51
    Viperek027
    Poziom 9  
    Czy komuś udało się uruchomić tryb serwisowy na C250 ? Moja Mio ma skasowanego flasha i wogóle się nie włącza ani nie wykrywa jej windows.
  • #52
    arbobo
    Poziom 15  
    Tak poprzez jego twardy reset (zwarcie nóżki do masy). Jest o tym sporo w necie.

    Moderowany przez marek216:

    Z grzeczności nie powiem co możesz sobie zwierać :!: W tym modelu jest procedura wejścia w serwis.