Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dvd pioneer dv-636d nie uruchamia się, nie zaskakuje

george666 16 Feb 2010 13:55 1625 4
Relpol
    george666
    Level 9  
    Niedawno zakupiłem odtwarzacz DVD Pioneer dv-636D i mam pewien problem. Przy uruchamianiu dvd nie reaguje na żadne polecenia pokazuje się LOADING a następnie STOP i miga niebieska dioda. Potrafi tak "myśleć" nawet 2 godziny, po czym wyda cichy dźwięk "klik" (jak przekaźnik we wzmacniaczach) i od tego momentu wszystko działa poprawnie. Jednak po wyłączeniu i próbie ponownego włączenia sytuacja się powtarza. nie słychać kliknięcia i dvd nie reaguje. Zdarza się to coraz częściej i stan bezczynności trwa coraz dłużej. Gdzie leży problem?
  • Relpol
  • Helpful post
    jedrek041994
    Level 15  
    Prawdopodobnie poszedł jakiś mikrokontroler, spróbuj rozkręcić dvd i zlokalizować ten przekaźnik, i zobaczyć do jakiego mikrokontrolera idzie. TYLKO OSTROŻNIE, Z 230V NIE MA ŻARTÓW.

Pozdrawiam
  • Relpol
    george666
    Level 9  
    ale dziwne jest to, że jak lekko klepnę w dvd lub nim potrząsnę :P przekaźnik zaskakuje i wszystko jest w porządku do czasu gdy nie wyłączę dvd...
  • Helpful post
    jedrek041994
    Level 15  
    Dlatego pewnie gdyż poprzez potrząsanie lub klepanie przekaźnik się załącza. Prawdopodobnie ten przekaźnik dostarcza prąd do jakiegoś kontrolera , bez którego dvd nie jest w stanie funkcjonować. Naprawa pewnie wyniesie groszowe sprawy.
    george666
    Level 9  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Sam zajrzę więc do dvd bo w serwisie pionieera zaśpiewali mi za naprawę 130zł nie widząc sprzętu.

Pozdrawiam