Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Polar PWA600 skacze po łazience

czaro_1990 16 Feb 2010 15:37 8520 8
    czaro_1990
    Level 10  
    Witam!
    Problem jak w temacie.
    Pralka polar PWA 600 przy nabraniu wiekszych obrotów bębna zaczyna skakać po łazience, przy czym strasznie coś w niej "wali" zwłaszcza przy obrotach podczas wirowania.
    Co jest przyczyną? Na pewno nie za mała zawartość bębna.
    Co mozna w niej wymienić?
    Jaki ewentualny koszt?
    Czy da radę to zrobić w domowych warunkach?
    Dodam, że pralka sie juz troche wysłużyła. Ma ok 8 lat i robi gdzieś ze 2-3 prania w tygodniu. 2x wymieniany byl pasek napędzający bęben.
    Poza tym skakaniem pralka spisuje się bez większych zastrzeżeń.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Na moje to amortyzatory bębna, kosztów nie znam...
    czaro_1990
    Level 10  
    A ile ich jest?? gdzie one sa?? jakas instrukcja jak je wymienic....
    sosarek

Level 43  
    Zobacz w jaki sposób bęben zamocowany jest w pralce i w jakim stanie są te mocowania-w mojej powodem "podskoków" była zerwana sprężyna między obudową a bębnem co sprawiało że podczas wirowania zachowywała się jak silnik wibracyjny np.w telefonie
    czaro_1990
    Level 10  
    Znalazlem cos takiego - patrz obrazek. Pralka Polar PWA600 skacze po łazience
    Ciekawi mnie czym są elementy zaznaczone na czerwono?? to są te amorki?? pewnie w nich tkwi problem?? nie wiem do czego ten amortyzator cierny??
    sosarek

Level 43  
    Tak, o te elementy chodzi - są to sprężyny mocowane pod kątem do obudowy pralki oraz bębna
    czaro_1990
    Level 10  
    A co z tym amortyzatorem ciernym??? tez jest do wymiany jak pralka skacze?
    sosarek

Level 43  
    Z tego co wiem powinien być prawie "na sztywno"-w przeciwnym wypadku bęben leżał by na ziemi gdyż same amortyzatory to za mało - nie potrafię określić niestety dokładnie jak wygląda to w tym modelu pralki,gdyż zawodowo zajmuje się elektroniką-może pojawi się ktoś kto ma większe doświadczenie i będzie potrafił odpowiedzieć na to pytanie-ja podałem jedynie przykład który spotkał mnie osobiście
    klucznikagd
    Level 2  
    Witam
    Zwróć uwagę na pracę koła pasowego czy obraca się w osi w tych modelach potrafi się uszkodzić piasta bębna co powoduje bicie bębna.częstym objawe jest również spadający pasek.