Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Delphi] Odtwarzacz muzyki - Playlista

matis95 17 Lut 2010 21:58 3368 5
  • #1 17 Lut 2010 21:58
    matis95
    Poziom 13  

    Witam. Zrobiłem prosty odtwarzacz muzyki MP3 (w załączniku)

    Code:
    unit mp3speedplayer;
    

    interface

    uses
      Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
      Dialogs, MPlayer, Menus;

    type
      TForm1 = class(TForm)
        Media: TMediaPlayer;
        Open: TOpenDialog;
        MainMenu1: TMainMenu;
        Plik1: TMenuItem;
        Otwrz1: TMenuItem;
        Zakocz1: TMenuItem;
        Pomoc1: TMenuItem;
        OProgramie1: TMenuItem;
        wrcy1: TMenuItem;
        procedure Zakocz1Click(Sender: TObject);
        procedure Otwrz1Click(Sender: TObject);
        procedure OProgramie1Click(Sender: TObject);
        procedure wrcy1Click(Sender: TObject);
      private
        { Private declarations }
      public
        { Public declarations }
      end;

    var
      Form1: TForm1;

    implementation

    {$R *.dfm}

    procedure TForm1.Zakocz1Click(Sender: TObject);
    begin
    close;
    end;

    procedure TForm1.Otwrz1Click(Sender: TObject);
    begin
      if(Open.Execute) then
      begin
        Media.FileName := Open.FileName;
        Media.Open;
      end;
    end;

    procedure TForm1.OProgramie1Click(Sender: TObject);
    begin
    Application.MessageBox('MP3 Speed Player ' + #10 + 'Wersja 0.1b', 'O Programie', MB_OK + MB_ICONInformation);
    end;

    procedure TForm1.wrcy1Click(Sender: TObject);
    begin
    Application.MessageBox('MP3 Speed Player by' + #10 + 'matis95', 'Twórcy', MB_OK + MB_ICONInformation);
    end;

    end.


    I teraz mam pytanie:
    1.Jak dorobić do niego playlistę, żebym nie musiał co piosenkę dawać plik otwórz?
    2. Jak zrobić, by pokazywało długość piosenki i można było suwakiem ją przewijać
    (to drugie niekoniecznie)
    Acha i jeszcze jedno. Gdy nacisnę O programie pisze info

    Code:
    MP3 Speed Player
    
    Wersja 0.1b


    a ja bym chciał, żeby to wersja było wyśrodkowane czyli tak:

    Code:

    MP3 Speed Player
       Wersja 0.1b

    0 5
  • #3 17 Lut 2010 22:10
    matis95
    Poziom 13  

    O co ci chodzi w punkcie nr. 1?

    0
  • #5 17 Lut 2010 22:28
    matis95
    Poziom 13  

    Tam wszystko jest po angielskiemu a ja się nie uczę tego języka (mam go w szkole ale jakoś mi nie wchodzi)

    Dodano po 3 [minuty]:

    Poradziłem sobie. Utworzyłem ListBox1 i użyłem komendy:

    Code:
    procedure TForm1.BTNPlayClick(Sender: TObject);
    
    begin
      if ListBox1.ItemIndex <> -1 then
    begin
      MediaPlayer1.FileName := ListBox1.Items.Strings[ListBox1.ItemIndex];
      MediaPlayer1.Open;
      MediaPlayer1.Play;
    end;

    0
  • #6 17 Lut 2010 22:33
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Bez znajomości ego technicznego, a wręcz programistycznego angielskiego po prostu nie ruszysz z programowaniem. Naucz się. To jest zero gramatyki, tylko słownictwo. A na początek - są translatory.

    Frames, Position, Tracks, Length... do wyboru do koloru. Plus to, co na Eventach.

    0