Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

szwankujące ABS i immo w Lagunie phI

krywoj 18 Feb 2010 17:36 3389 29
    krywoj
    Level 13  
    Witam kolegów, wybaczenia proszę jeśli podobne tematy na tem forum się pojawić w przeszłości miały, ale ilość postów przerazić może więc kto uważniejszy z Kolegów, odpowiedzieć raczy.
    Otóż zapala się zwłaszcza przy wilgotniejszej pogodzie kontrolka barwy pomarańczowej oznaczająca uszkodzenie ABS wraz ze stosownym napisem SERV (jakbym miał w tenisa grać). Podobnież zdarza się gdy auto na jakiejś nierówności większej podskoczy radośnie - co na naszych drogach normą się staje. Jak sprawdzić można któryż to czujnik ABSu paść raczył?
    Druga rzecz - immo w Ladzi się buntuje - co spowodowane jest jak żem się domyślił uszkodzeniem szyberdachu który to wilgoć poprzez jakoweś niedomknięcie wpuszczać raczy, zanim szyberdach naprawię chciałbym wyłączyć o ile to możliwe to diabelskie nasienie na czas jakiś - może koncept któremuś z Kolegów do głowy wpadł??
    Renia Ladzia ph I 1994 A.D. 90KM, 1,8 / 8V
    A jakby ktoś z kompani miał książkę w PDF etc.o naprawach traktującą tejże Reni to bym za wysłanie na maila wdzięcznym był.
    P.S. Tytułem żartu - od 20 miesięcy nie mogłem zapalić halogenów w zderzaku nic nie działało - naprawiło się z chwilą pogorszenia immo - SAMO
  • Helpful post
    romoo
    User under supervision
    Co do abs to sie nie obędzie bez oględzin- diagnozy.
    Co do immo to wymontuj je z podsufitki i zobacz czy wiosna nadeszła dla niego i się zazieleniło.
    Co do szyberdachu to masz odpływy- nalej wody przy odsuniętym i sprawdź czy odpływy sa drożne- lecz to raczej bez wpływy na immo.
  • Helpful post
    tocka
    Level 24  
    Szanowny panie, co do ABS-u to mój przedmówca ma rację, a jeśli nie masz na tyle monet to możesz swe czujniki sprawdzić, miernikiem.

Co do immo to masz je zapisane w takiej aluminiowej skrzyneczce, po lewej stronie swojego pojazdu ( stojąc twarzą do silnika) najprawdopodobniej jest umieszczona w plastikowej obudowie na nadkolu.

Oto pamiątkowa fotografia.

szwankujące ABS i immo w Lagunie phI

A jeśli cie najdzie na otwarcie tej strasznej puszki pandory, to na pewno ukaże sie twoim oczom LAS Elementów elektronicznych ( aby nie powiedzieć krzyży).
    krywoj
    Level 13  
    Radość rozpaliła me serce wielce gdym tylko zobaczył iże ktoś raczył odpowiedzieć na me wołania niczem na puszczy... Jednakże smutek jednocześnie mnie ogarnął gdyż jako humanista z powołania i ciężkiej pracy z niezwykle trudną młodzieżą, niewielem zrozumiał zatem dziękując Waszmościom Kolegom obiecuje jednocześnie iż dokładnie przeanalizuję moją aktualną sytuacje... I Po pewnym nocnym nie ukrywam namyślę zauważyłem co następuję - ze sterownika pewną ilość wody wylałem która tam w jakowyś cudowny sposób się dostała. Zieleni nie stwierdziłem ale sterownik osuszenia wymagał z pewnością, natomiast dłonią swą sięgając w kierunku przewodów rozmaitych zauważyłem lekka wilgoć. A moje doświadczenie podpowiada ( z Clio i 19ką tak miałem) ze może pod anteną podciekać, muszę zatem ją uszczelnić na wszelki wypadek, wymienię również silniczek szyberka. Aha i oczywiście obejrzę na zdjęciu pięknie zaprezentowaną skrzynkę Pana Dora, ktokolwiek to był, nie wiem czy obejrzenie pomoże ale spróbuję.
    Dziękuję wielce.
    Anonymous
    Anonymous  
    janusz2008
    Level 33  
    Brrrrrrr, jak ja nie cierpię humanistów. Za te obowiązkowe lektury, dyktanda i wiersze. I jeszcze inne rzeczy.
    tocka
    Level 24  
    No to już wiem skąd taki piękny język pisany :D

Kolego ci poprostu odbił od tych wszystkich "kałamaży", proponuję zrobić tak:
    1. zakupić bilet do Paryża.
    2 przekimać kilka dni na ławce w pobliżu Placu Pigalle, oraz zwiedzić Lasek Boloński, to zaczniesz mówić i myśleć jak normalni ludzie:D

Może będą z ciebie jakieś ludzie :D
    krywoj
    Level 13  
    No chyba Was Koledzy Bóg opuścił wraz z matka z którego bądź kościoła... ja i żabojady? feeee....
    A humanista absolutnie nie ze względu na nauczanie języka skądinąd polskiego i pięknego, ale ze względów pedagogiczno - wychowawczo - resocjalizacyjnych, ale wobec tego prościej będzie chociaż postaram się zgodnie z zasadami.... :)

Tak obejrzałem sobie zdjęcie skrzyneczki czarów i wyszło mi, że może i numer immo tam jest, ale który, bo ich tam kilka jakby nie patrzeć.... :) Może jakaś pomoc??

A co do lektur - akysz akysz odejdźta szatany...

Kontynuując żarcik kolegi o Lasku Bolońskim - no ale żeby z kobietą i do tego jeszcze żywą... feee obrzydliwość... (ciekawe co na to żona i syn powiedzą) ;)
    tocka
    Level 24  
    Kolego KRYWOJ a tak na poważnie czy to auto po wysuszeniu daje jakieś oznaki chęci zapalenia ?

Bo w twoim wypadku to myślę, że najlepiej będzie kupić nowy komputer ( ponieważ miałem kilka takich po zalaniu i tylko jeden działał) i wyciąć z niego dopiero immo które jest zapisane w procku.
    Bez programatora się nie obejdzie no i jeszcze mały retusz z pinami aby mu sie nic nie namieszało.

Tak więc jak jak by coś to za małą odpłatnością mogę ci takie coś zdziałać ABY NAM SIĘ LEPIEJ ŻYŁO.
    krywoj
    Level 13  
    tocka wrote:
    Kolego KRYWOJ a tak na poważnie czy to auto po wysuszeniu daje jakieś oznaki chęci zapalenia ?

Bo w twoim wypadku to myślę, że najlepiej będzie kupić nowy komputer ( ponieważ miałem kilka takich po zalaniu i tylko jeden działał) i wyciąć z niego dopiero immo które jest zapisane w procku.
    Bez programatora się nie obejdzie no i jeszcze mały retusz z pinami aby mu sie nic nie namieszało.

Tak więc jak jak by coś to za małą odpłatnością mogę ci takie coś zdziałać ABY NAM SIĘ LEPIEJ ŻYŁO.

Ha! Już spieszę z wyjaśnieniami otóż jak tylko immo zadziała to pali bez najmniejszych problemów. Raz w czasie jazdy miałem taki przypadek że podskoczywszy na wyboju przerwało mi dopływ paliwa, ale więcej razy się to nie powtórzyło. Jechałem wtedy na gazie możliwe też że coś z gazem dało taki efekt. Teraz immo działa, ale czemu takie cudeńka się odprawiały? Nie wiem. No i pytanie ile likwidacja immo będzie kosztować, oraz w jaki sposób może być przeprowadzona. Pozdrawiam
  • Helpful post
    kamil II
    Level 18  
    Wyciągasz sterownik idziesz do elektronika samochodowego wyczyści Ci sterownik wracasz, ucinasz linie kodową ok 300zł
    krywoj
    Level 13  
    kamil II wrote:
    Wyciągasz sterownik idziesz do elektronika samochodowego wyczyści Ci sterownik wracasz, ucinasz linie kodową ok 300zł

Boniu jakie to proste :) jaki sterownik, jaką linie kodową a nade wszystko jaki elektronik chciałoby się powiedzieć... Hmmm dam rade mam tylko pytanie - czy centralny będzie działał?

Dodano po 2 [minuty]:

No i jeszcze jedno powiedzcie kamraci jakże to ma wyglądać z tym ABSem teraz - jak wyciągnąć czujnik, i jak sprawdzić które toto padło? Zapala się zwłaszcza przy wilgotnej pogodzie. Zimą na mrozie praktycznie problemu nie było
    Solo
    Level 21  
    krywoj wrote:

Raz w czasie jazdy miałem taki przypadek że podskoczywszy na wyboju przerwało mi dopływ paliwa, ale więcej razy się to nie powtórzyło.

Yo Ziom
    Immo nie zgasiło by Ci auta w czasie jazdy, czaisz nie? co do absu - sorry brachu,nie ma takiej opcji zebys sam sczekował co jest wrong z tym absem. Jedyna opcja to tester, czaisz nie?

central - jeśli teraz Ci nie frajerzy, to po usunięciu immo ze stera też będzię gi.

pozdro!

:D
    krywoj
    Level 13  
    Solo wrote:
    krywoj wrote:

Raz w czasie jazdy miałem taki przypadek że podskoczywszy na wyboju przerwało mi dopływ paliwa, ale więcej razy się to nie powtórzyło.

Yo Ziom
    Immo nie zgasiło by Ci auta w czasie jazdy, czaisz nie? co do absu - sorry brachu,nie ma takiej opcji zebys sam sczekował co jest wrong z tym absem. Jedyna opcja to tester, czaisz nie?

central - jeśli teraz Ci nie frajerzy, to po usunięciu immo ze stera też będzię gi.

pozdro!

Czyli jest opcja że tester pokaże który czujnik jest uszkodzony czy tez miły pani tuz po zgarnięciu iluś tam pln powie - "ABS jest uszkodzony" ...
    miły język posta, niemal jak u mnie w pracy jak nam świeżaków na grupy przywożą, ale dwa tygodnie na regulaminowym mundurku etc i język wraca do normy :)
    Immo może by nie zgasiło ale coś odcina zapłon? paliwo? hmmm....
    tocka
    Level 24  
    krywoj wrote:
    Solo wrote:
    krywoj wrote:

Yo Ziom

pozdro!

Czyli jest opcja że tester pokaże który czujnik jest uszkodzony czy tez miły pani tuz po zgarnięciu iluś tam pln powie - "ABS jest uszkodzony" ...
    miły język posta, niemal jak u mnie w pracy jak nam świeżaków na grupy przywożą, ale dwa tygodnie na regulaminowym mundurku etc i język wraca do normy :)
    Immo może by nie zgasiło ale coś odcina zapłon? paliwo? hmmm....

Język taki jak u wieśmaków :D
    Brak starego BMW i ruskich adidasów z 4 paskami :D

Krywoj jak chcesz to wyślij mi ten twój sterownik to ci go przygotuję, twoim zadaniem będzie tylko odłączyć od niego wtyczkę i jak spowrotem do ciebie wróci ponownie założyć do auta. Cenę ci powiem na pw.

ABS - Podnieś auto do góry aby było łatwiej, pozdejmuj koła, zawsze jest jeden czujnik na jedno koło. Wtyczki są albo przy podłużnicy albo schowane za plastikowym nadkolem ( ale po kablu sobie już dojdziesz).
    Weź do ręki jakiś środek do poprawy styków typu IZOLL lub coś innego ( jak będziesz miał z tym problem to idź do sklepu motoryzacyjnego i poproś o środek do czyszczenia styków tylko nie WD-40 OK) i po pryskaj piny w tych wtyczkach.
    Taką samą operację wykonaj na głównej wtyczce pompy ABS-u.
    Nie pytaj ile tym pryskać możesz lać aż będzie z tych styków ciekło bo to nie zaszkodzi.
    Solo
    Level 21  
    Dziękuje kolego tocka za uznanie mojej anty-polszczyzny :-)

Wracając do tematu - jeżeli masz jakiś zaprzyjaźniony tester do Renault, to w opisie zarejestrowanych błędów powinna znaleźć się informacja którego koła on dotyczy - lub którego elementu (np. samej pompy).
    Jeżeli samochód do tej pory zgasł Ci raz, na gazie, i było to dawno temu - zacznij się tym martwić jeżeli się powtórzy ... :)
    krywoj
    Level 13  
    Solo wrote:

Jestem strasznie rozczarowany, już myślałem że to ewentualny pensjonariusz a tu takie udawane... :) z rad skorzystam
    Solo
    Level 21  
    krywoj wrote:
    [

Jestem strasznie rozczarowany, już myślałem że to ewentualny pensjonariusz a tu takie udawane... :) z rad skorzystam

To czym Ty się zajmujesz/gdzie zarabiasz ciężko na chleb? :-)
    tocka
    Level 24  
    "Język taki jak u wieśmaków
    Brak starego BMW i ruskich adidasów z 4 paskami "

Była to ironia na hasła typu "YO Ziom" - Nikt normalny tak się nie wyraża.

Kiedyś z ciekawości posłuchałem Liroja i tam kilku mu podobnych ewenementów i powiem że jednak wolę jak czasami na eterze lecą BOYS-i :D - faktem jest, że słucham metalu.
    krywoj
    Level 13  
    Solo wrote:
    krywoj wrote:
    [

To czym Ty się zajmujesz/gdzie zarabiasz ciężko na chleb? :-)

Wychowuje niewychowanych, naprawiam popsutych, resocjalizuję niezsocjalizowanych, walczę z wiatrakami, rodzicami, sądami, idiotycznymi przepisami a wszystko za zamknietymi drzwiami... ale z sukcesami....

Dodano po 7 [minuty]:

Solo wrote:

Wracając do tematu - jeżeli masz jakiś zaprzyjaźniony tester do Renault, to w opisie zarejestrowanych błędów powinna znaleźć się informacja którego koła on dotyczy - lub którego elementu (np. samej pompy).
    Jeżeli samochód do tej pory zgasł Ci raz, na gazie, i było to dawno temu - zacznij się tym martwić jeżeli się powtórzy ... :)

Zaprzyjaźnionego nie mam niestety, ale słyszałem już opinię że komp powie tylko ze ABS jest uszkodzony a nie powie który czujnik w którym kole, może być i pompa ABSu qrczaki bo jakoś dziwnie miękko pedał hamulca pracuje... niby hamuje ładnie itd ale jakiś mlaskająco miękki jest.
    Co do gaśnięcia powtórzyło się tym razem w wyhaczonych warunkach, o czym traktuje osobny watek... https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7725403#7725403 acha i w dodatku jeszcze jedna rzecz zauważyłem - po delikatnym wciśnięciu i puszczeniu twardnieje... jakby był zapowietrzony układ mimo że tak nie jest...może jakiś pomysł??
    krywoj
    Level 13  
    Co do immo

Chyba już w porządku - wyciągnąłem sterownik z podsufitki wyczyściłem płynem do elektrostyków, zdjąłem całe plastiki odkręciłem antenę pod nią była woda...być może właśnie ona była przyczyna zalewania sterownika - obecnie po uszczelnieniu kawałkiem dętki, błędy się nie powtarzają.

Uszczelnienie anteny dla laika -

1. zdejmujemy plastiki z podsufitki - światła, sterowanie szyberdachem, immo, ściągamy plastik w którym to wszystko siedzi - montowany na dwóch torxach i wsuwce w podsufitkę, ja wypiąłem jeszcze silnik szyberdachu, mam wielkie łapy a tam miejsca mało.

2. Wykręcamy śrubę anteny na nakrętce zdaje się 8-ka

3. Ściągamy antenę, oprócz śruby ma bolec stabilizujący na który też jest otwór w dachu, antena dzięki niemu się nie przesuwa.

4. Docinamy kawałek płaskiej gumy - ja z dętki zużytej do taczki, robimy otworki na śrubę i bolec, podłożeniu do mocowania anteny przycinamy na ok 1-2 mm więcej niż obrys mocowania.

5. Układamy antenę, śrubą i bolcem w otworach - pamiętając najpierw wyczyścić miejsce po antenie.

6. Zakładamy śrubę i dokręcamy.

7. Montujemy wszelkie silniczki, plastiki, światełka.

Dziękuję bractwu za wszelką pomoc w sprawie immo, nauczony doświadczeniem z Clio I i 19-ki II miałem wrażenie że może podkapywać po antenie i rzeczywiście pod mocowaniem stała woda.

komputer i immo na prawym nadkolu w przedziale silnika zdjąłem rozebrałem, wyczyściłem styki, uszczelniłem wejścia, i przymocowałem śrubami bo okazało się że był tylko zapięty na gumie mocującej. Całość ślicznie działa.
    Anonymous
    Anonymous  
    krywoj
    Level 13  
    Motronic wrote:
    Co do immo to proponuję wymontować dekoder i sprawdzić, czy nie gromadzi się w jego obudowie woda. Dekoder w tym samochodzie umieszczony jest w nadzwyczaj nieszczęśliwy sposób-wtyczkami do góry. W tym sezonie miałem dużo napraw właśnie w tej materii.

Podczyściłem, zakonserwowałem, zabezpieczyłem, racje miałeś nieco wilgoci było. Dzięki wielkie
    janusz2008
    Level 33  
    Ja też słucham ,,metalu,, ale najlepiej w kużni u kowala.
    Anonymous
    Anonymous  
    krywoj
    Level 13  
    Motronic wrote:
    Czy aby na pewno wiesz które to dekoder?

:) mówiłem o komputerze na prawym nadkolu przepraszam za niedomówienie :) było tam nieco wilgoci, ale jesli masz pomysla gdzie ta bestia to daj znać, zajmę się nią... :)
    Anonymous
    Anonymous  
    krywoj
    Level 13  
    Motronic wrote:
    Nie to. Dekoder znajduje się koło skrzynki bezpieczników, dobry dostęp jest wtedy, kiedy otworzy się drzwi i odkręci się zaślepkę mocująca wylot strumienia powietrza płata drzwi. To cały "mózg" systemu blokady rozruchu i centralnego otwierania. Przepraszam za mój techniczny język, który ma się nijak do Twojego wyszukanego.

taaa język techniczny - obaj po polsku a nijak się nie rozumieją :) dziś nieco za późno ale jutro nie omieszkam sprawdzić. reasumując dekoder znajduje się w kabinie, obok bezpieczników, i najlepiej wykręcić hehehe wylot powietrza płata drzwi... Ok drzwi znajdę bez problemu :) reszta to intuicja i narzędzia....
    krywoj
    Level 13  
    No to jeszcze jedno pytanie w tym wątku, czy w mojej Lagunie (dla przypomnienia 1,8 8V 90KM 94rocznik ABS) są jakieś różne pompy hamulcowe, czy tez bez względu na firmę montowaną będzie pasować. Pompa zdaje się przepuszcza i nie bardzo wiem czy mogę kupić używkę, na co zwrócić uwagę, bo nówki to koszmarek cenowy, a pedał hamulca dziwnie miękki i łapie pewnie tak za drugim razem.