Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer nie reaguje na włączenie, poprzez przycisk Power

wosiej 18 Lut 2010 18:38 13604 27
  • #1 18 Lut 2010 18:38
    wosiej
    Poziom 8  

    Witam. Nie tak dawno (w ferie), po wyłączeniu komputera, nie dał się z powrotem włączyć. Posiedziałem chwile przy nim, i stwierdziłem że to płyta główna. Zamówiłem nową, lecz w nowej, też nie da się odpalić.

    Moje spostrzeżenia:
    -To nie zasilacz (na starszej płycie działa)
    -To nie przycisk :D
    -Nie grafika oraz inne karty.
    -To RACZEJ nie pamięć

    A teraz konfiguracja:

    Zasilacz: Hyper HPU-4S525
    MoBo: Stara: Asus M2N4-SLI Nowa: DFI INFINITY NF ULTRA-M2
    Procek: AMD Atlhon x2 3600+
    Ram: 3x512MB Każda kość innej firmy (?)
    Karta graficzna: Ati Sapphire HD4650
    Karta dźwiękowa: Creative Sound Blaster Live!
    Dysk: Samsung 80GB

    Ps. Niedawno zaczął pojawiać się error S.M.A.R.T Poczytałem troszkę, i okazało się że "prawie wszystkie sektory zostały wykorzystane(?)" - czyli dysk do wymiany.

    0 27
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #2 18 Lut 2010 20:49
    Noryx_xx
    Poziom 13  

    Witaj.

    Sprawdź jakie masz napięcie na zasilaczu albo uruchom go bez przycisku power:D
    Komputer nie reaguje na włączenie, poprzez przycisk Power
    Jeżeli działa to sprawdź napięcia na zasilaczu.
    A podłączyłeś do płyty głównej przycisk power i inne.:?::?::?:

    -1
  • Pomocny post
    #3 18 Lut 2010 20:52
    artaa
    Poziom 43  

    Podstaw inny zasilacz i sprawdź.

    0
  • #4 18 Lut 2010 21:18
    wosiej
    Poziom 8  

    Płyta ma własny, wbudowany przycisk. Nie działa też, gdy próbuję zewrzeć. Nie mam innego zasilacza. Ten działa na starym kompie z mobo Asus p4s8x-x i prockiem Caleron 2,6.

    @Edit.

    Dioda na płycie się świeci, czyli napięcie na płycie jest. Jak mam sprawdzić napięcia na zasilaczu?

    1
  • #5 18 Lut 2010 21:24
    artaa
    Poziom 43  

    Miernikiem, jest opis na E.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #7 18 Lut 2010 21:31
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    E jak Elektrodzie :D

    Sprecyzuj ten brak włączania - wogóle cisza: wentylatory się nie kręcą (np. w zasilaczu) czy może "tylko" brak obrazu?

    0
  • #8 18 Lut 2010 21:33
    wosiej
    Poziom 8  

    W zasilaczu kręci się bez przerwy na wolnych obrotach, nawet gdy nie staram się uruchomić. Naciskam POWER i nic się nie dzieje. Wiatraczki stoją. Zero reakcji.

    0
  • Pomocny post
    #9 18 Lut 2010 21:52
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wyjmij wszystko z płyty (podzespoły, wtyki) oraz baterię; po chwili włóż z powrotem baterię, podłącz zasilacz i spróbuj włączyć.
    Nie trzeba żadnych przejściówek "20 na 24 piny"

    0
  • Pomocny post
    #10 18 Lut 2010 23:44
    Januszf777
    Poziom 27  

    Witaj.
    Przed "wyjęciem wszystkiego z płyty" odłącz fizycznie kabel zasilający (sieciowy - 230V)!
    Unikniesz ew. niespodzianek (kolejne zwalone elementy)
    A napięcia zmierz miernikiem (choćby takim "od ruskich" za 10zł.) taka dokładność wystarczy aby stwierdzić czy wszystko jest w miarę dobrze ±5%.
    Pzdr.

    1
  • Pomocny post
    #11 19 Lut 2010 10:43
    pablohudinii
    Poziom 10  

    Wykręć pł. gł. z obudowy bo może masz jakieś zwarcie.Wepnij tylko grafe, pamięć no i płyta + proc. Sprawdź jeszcze zworkę resetu biosu czy nie jest przestawiona na na 2-3 (reset) lub ją wyciągnij najlepiej i tak włącz kompa, a twój zasilacz może być uwalony, ale odpali słabszego kompa.

    0
  • #12 19 Lut 2010 11:07
    patryk888888881
    Poziom 2  

    Najlepiej zewrzyj przycisk na płycie głównej a później w biosie przestaw tak aby uruchamiać komputer z klawiatury.

    0
  • #13 19 Lut 2010 11:11
    wosiej
    Poziom 8  

    Zworka obok baterii jest przestawiona na 2-3, a powinna być na 1-2. Od tego może nie odpalić? Gdy będę w domu, to przestawię i przetestuję. Sprawdzę też napięcia, i dam znać.

    1
  • Pomocny post
    #14 19 Lut 2010 11:12
    patryk888888881
    Poziom 2  

    Jeżeli go kiedykolwiek jakoś uruchomisz, przestaw biosie w opcjach zasilania żeby go uruchomić z myszki itp. a tak poza tym, na razie znajdź dwa piny na kostce która podchodzi do płyty głównej od przycisku, zewrzyj je na pół sekundy komputer powinien sie uruchomić, istnieje również możliwość że ktoś kto miał dostęp do twojego komputera, zmienił w biosie że komputer będzie sie uruchamiał na przykład z hasła albo z "hot keya".

    0
  • #15 19 Lut 2010 11:29
    wosiej
    Poziom 8  

    Nie działa zewrzenie. CMOS resetowałem. Znalazłem zdjęcie płyty głównej na niecie. Postaram się poustawiać zworki tak jak jest tam.

    0
  • Pomocny post
    #16 19 Lut 2010 13:16
    Rychuu
    Poziom 21  

    wosiej napisał:
    Nie działa zewrzenie. CMOS resetowałem. Znalazłem zdjęcie płyty głównej na niecie. Postaram się poustawiać zworki tak jak jest tam.


    Nie prościej jest zajrzeć do instrukcji niż bawić się w ustawianie zworek z jakiś tam zdjęć ?

    :arrow:patryk888888881
    Taa a może ktoś ustawił żeby już nigdy się nie włączył. Raczej mało prawdopodobne aby padły oba przyciski naraz tym bardziej że płyta jest nowa. Poza tym robił clear cmos


    Jeszcze jednego chyba nie zrozumiałem w zasilaczu cały czas kręci się wentylator ?! Ja na początek proponowałbym zobaczyć na innym zasilaczu.

    0
  • #17 19 Lut 2010 16:05
    wosiej
    Poziom 8  

    Płyta nie jest nowa. Kupiłem ją na allegro, i jest używana. Rozmawiałem ze sprzedawcą, i mówił że testował ją przed wysłaniem, i działała. Jestem na 98% pewny, że nie oszukuje mnie :)

    0
  • #18 19 Lut 2010 17:16
    wosiej
    Poziom 8  

    Tu nie ma przejściówki. Jest tylko taki kabelek z 4pinami co podczepia się do tego z 20pin, aby pasowało do wejścia 24pin

    0
  • Pomocny post
    #19 19 Lut 2010 17:58
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    Czy mi się wydaje, czy ty podłączasz złącze P4-12V do gniazda głównego?

    0
  • #20 19 Lut 2010 18:56
    Noryx_xx
    Poziom 13  

    Przejściówka jest po to aby z 20 zrobić 24 i podłączasz ja do wejścia na 24 piny a wolne 4 które zostaje w zasilaczu do wolnego na płycie głównej.

    Komputer nie reaguje na włączenie, poprzez przycisk Power

    Moderowany przez gsm_virus:

    I po co to było? Chcesz wprowadzić innych w błąd. Tak jak napisał kolega poniżej, trzeba było sprawdzić jakie wyprowadzenia ma zasilacz Hyper HPU-4S525 link.
    Więcej takiego zachowania tolerować nie będę.

    0
  • #21 19 Lut 2010 19:23
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Noryx_xx napisał:
    Przejściówka jest po to aby z 20 zrobić 24 i podłączasz ja do wejścia na 24 piny a wolne 4 które zostaje w zasilaczu do wolnego na płycie głównej.

    Co żeś się tak z uporem maniaka uczepił tej przejściówki?
    Po co to komu potrzebne jak HPU-4S525 ma już odpowiedni wtyk (20+4).

    0
  • #22 19 Lut 2010 20:29
    wosiej
    Poziom 8  

    Mam pytanie co do zasilacza. Nie jest to znana marka. Czy aby nie kupiłem gówna?

    0
  • #23 19 Lut 2010 20:34
    Noryx_xx
    Poziom 13  

    Tak tylko jak się złączy 20+4 to 12V zostaje wolne a to musi być podłączone przynajmniej ja tak mam i działa.

    Ja mam zasilacz 24 pin +4 piny, gdy odłączę 4 piny to wszystko działa tylko nie daje sygnału na monitor i nie da się kompa wyłączyć poprzez przytrzymania przycisku power. Wrzucę filmik ja to wygląda u mnie.

    http://noryx.wrzuta.pl/film/0DOrkVgw0vO/mvi_0474

    0
  • #24 19 Lut 2010 20:52
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    http://www.hipergroup.com/reviews.php
    wosiej: Tobie może nie jest znana, u mnie np Hiper 480W zasuwa prawie non-stop kilka lat - miał jedną awarie: wymiana dwóch spuchniętych kondensatorów i dalej zasuwa :wink:

    Jeśli ten zasilacz kupiłeś używany to przydałoby się go co nieco potestować / pomierzyć. Jak nie ma gwarancji to go otwórz i poszukaj spuchniętych kondensatorów i przy okazji odkurz.

    0
  • Pomocny post
    #25 19 Lut 2010 21:10
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    Noryx_xx napisał:
    Tak tylko jak się złączy 20+4 to 12V zostaje wolne a to musi być podłączone przynajmniej ja tak mam i działa.

    Ja mam zasilacz 24 pin +4 piny, gdy odłączę 4 piny to wszystko działa tylko nie daje sygnału na monitor i nie da się kompa wyłączyć poprzez przytrzymania przycisku power. Wrzucę filmik ja to wygląda u mnie.


    Nie rozumiem. "Wszystko mi działa, tylko nie ma obrazu i nie daje się wyłączyć" No to NIC nie działa! A nie wszystko. Jedyne co to wentylatory się kręcą.

    Jeżeli płyta ma złącze główne 24pin. I zasilacz ma taką wtyczkę. To w czym tkwi problem? Należy podłączyć jedno z drugim i koniec. Dodatkowo należy podłączyć zasilanie procesora. To to osobne, małe 4-pin gniazdko. Kabelek, który tam wpinamy, dostarcza 12V, i ma 2 przewody czarne i 2 żółte. To już tak możliwie prosto wytłumaczone.

    0
  • #26 24 Lut 2010 14:23
    wosiej
    Poziom 8  

    Problem rozwiązany. Winien był zasilacz. Teraz muszę się męczyć z CODEGEN :/ Mam pytanie: Co mogło być przyczyną, że na starym komputerze zasilacz działał, a na nowym już nie?

    0
  • #27 24 Lut 2010 17:28
    sred
    Poziom 18  

    Na przykład : mniejsze wymagania prądowe w starym sprzęcie.

    0
  • #28 24 Lut 2010 17:56
    wosiej
    Poziom 8  

    Na to też wpadłem :) Ale mi chodziło, co może być w samym zasilaczu.

    1