Witam ... Jak w temacie .... napęd różnicowy .... zacznę może od początku ....
Kupiłem kiedyś dzieciakowi na allegro samochodzik ... taki duży aby sobie mógł pojeździć ... na aku 6V dodatkowo ze zdalnym sterowaniem... wszystko było pięknie i ładnie po równej nawierzchni ... ale pod górkę napęd nie dawał sobie rady i stawał pod obciążeiem 10Kg a miał wozić do 30 ... więc wpadłem na pomysł wymiany silnika. zastosowałem silnik od wkrętarki Aku chyba od makity na 12V po przerobieniu nieco instalacji autko zaczełło naprawdę fajnie śmigać, żadna górka już nie była problemem ... do dziś niestety ... wysypały się niestety tyby plastikowe

ból dzieciak rośnie chce jeździć ... a tu wpadka ! więc wpadłem na pomysł aby zastosować przekładnię różnicową i napędzić oba koła ... a skąd takową wziąśc ?? odpowiedź na pozór trudna ... ale banalna !!! niektóre kosiarki spalinowe mają napęd , w niektórych jest to sztywny napęd na dwa koła, a w niektórych są montowane napędy różnicowe... zrobiłem mały wywiad i nowy takowy mechanizm kosztuje coś około 300 zł ... ale znajomy mi mówił że udało mu się kupić taki używany za 80 ... polecam się koledze rozglądnąć w serwisie naprawiającym kosiarki ! może coś tam znajdzie. ja zaczynam poszukiwania od jutra ... na początku postu nie było jasno napisane jak duży to a być mechanizm a wpadłem na ten post przy okazji szukania jakiegoś serwisu kosiarek. pozdrawiam wszystkich ...