Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mechanizm różnicowy w pojeździe

afro1 29 Jul 2004 12:14 14691 20
    afro1
    Level 15  
    czy ma ktoś może jakiś pomysł, myśl lub koncepcję, w jaki sposób mogę zrealizować mechanizm różnicowy do prostego pojazdu czterokołowego z napędem na tylną oś? jak on wygląda i jakie są zasady jego budowy? czy przy dość mocnym silniku jego brak może podczas skręcanie spowodować poślizg i utratę panowania nad osią napędzaną?
    Robewit
    Level 26  
    Brak mechanizmu różnicowego powoduje, że przy jeździe po łuku ze względu na różne drogi pokonywane przez koła osi jedno z kół musi zerwać przyczepność z podłożem. Bez tego mechanizmu znacznie zwiększa się promień skrętu pojazdu. Prosty mechanizm różnicowy można zbudować stosując przekładnię planetarną w każdym kole lub koła z wolnobiegiem (jak w rowerach).
    8)
    afro1
    Level 15  
    czy jest możliwość kupienia albo skonstruowania w warunkach domowych takiego wolnobiegu lub tez owej przekładni planetarnej? Czy można to zmieścić na niewielkim obszarze, ponieważ posłużyć ma jako jeden z elementów układu napędowego pojazdu czterokołowego...
    romoo
    User under supervision
    Tem mechaniz można zrobić montując sprzęgiełko jednokierunkowe w każdym napędowym kole.
    afro1
    Level 15  
    czy mógłbyś mi coś podpowiedzieć odnośnie: jak zrobić to sprzęgiełko lub jak wykonać tą przekładnię planetarną, najlepiej to gdzie można dostać takie małe elementy modelarskie, ponieważ szukałem w sklepach internetowych i nic z tego. Asortyment części ograniczają do silników, akumulatorów, śmigieł, ogumienia itp.
    afro1
    Level 15  
    dzięki, bardzo mi pomógł ten dokument. Nie wiecie może jednak gdzie można kupić coś takiego. Wolę mieć to gotowe i profesjonalnie wykonane niż samemu kombinować, tracić czas, wyrywać sobie włosy z głowy i narażać się na koszta. Masz może jakiś namiar na sklep modelarski albo z materiałami do robotyki, dla konstruktorów, bo ja znajduje same beznadziejne sklepy ze skromnym asortymentem...?
    ucy74
    Level 20  
    afro1 wrote:
    może jakiś namiar na sklep modelarski albo z materiałami do robotyki, dla konstruktorów...?

W Warszawie w składnicy modelarskiej na ul. Bitwy Warszawskiej mają już zmontowane, używane modele elektryczne na plastikowych podwoziach ze skrętem i resorowaniem. Tylko ceny są trochę inne niż na Allegro...
    afro1
    Level 15  
    nie mają przypadkiem żadnej stroony internetowej albo e-maila? Chciałbym się z nimi skontaktować..jesli jesteś z Warszawy lub wiesz coś więcej o tym miejscu, to czy mógłbyś mi w tym pomóc?
    sapcio1
    Level 1  
    ja afro wolałbym wykonać to sam :)
    willy102
    Level 15  
    ja miałem taki mechanizm z zabawki sterowanej na radio, a dokładnie to był jakiś wóz terenowy firmy NICO (czy jakoś tak ;))
    PS.powodzenia w szukaniu :)
    afro1
    Level 15  
    sapcio?? odpaliło ci? i co, może zębatki też zaczniemy rzeźbić w mosiądzu? bez przesady, pewne elementy trzeba kupić, a ten jest takim właśnie, dlatego szukam sklepu, w którym mógłbym to znaleźć

:arrow: willy102

masz może jeszcze ten mechanizm z zabawki? potrzebny ci?
    willy102
    Level 15  
    Quote:
    willy102

masz może jeszcze ten mechanizm z zabawki? potrzebny ci?

niestety nie mam :( poszedł do ludzi ,ale zobacze co da się zrobić ;)
    coolio0
    Level 12  
    witam. moze nie jest to to czego potrzebujesz, ale mam taki pomysl, aby zastosowac 2 silniki (rozumiem ze maja to byc silniki elektryczne) - po jednym na kazde kolo (moga byc nawet kola zamontowane bezposrednio na osi silnika, bez zadnych przekladni - odpada problem z osiami) do tego jakis prosty ukladzik, ktory podczas skretu bedzie odlaczal wewnetrzne kolo. dzialanie przypomina troche mechanizm roznicowy ;-) a jest dosc proste i mozliwe do zastosowania w malych pojazdach.
    co wy na to?
    Inner_Bushman
    Level 17  
    idź na chandel staroci i kup starą zabawke z mechanizmem różnicowym... to najleprzy pomysł jaki mi przychodzi do głowy

PS: a jeżeli chodzi o ścisłość to mam taki mechanizm razem z resztą konstrukcji z samochodu zabawki... używać chyba już niebęde to może chcesz kupić?
    trenerek
    Level 12  
    Swego czasu modelarskie mechanizmy różnicowe wraz z przekładnią około 3:1 produkował Bohdan Ludkowski z Łodzi (firma Profil). Były na tyle solidne, że mogły przenosić ponad 100 W mocy i niewielkie - około 4 cm średnicy. Być może jeszcze je robi.
    Pozdrawiam
    Trenerek
    Panda02
    Level 32  
    Oto kontakt
    PROFIL SERVICE - Bogdan Ludkowski
    ul. Olimpijska 4/12, 93-426 Łódź
    tel/fax +42 68-68-948
    maurycy74
    Level 11  
    Mosiężne zębatki do mechanizmu różnicowego można zamówić jako części zamienne do zabawek firmy TAMIYA. Polecam stronę: http://www.ww-model.pl. Parę dni temu je zamówiłem, dostałem po kilku dniach za jakieś 20zł. Nr referencyjny: "50602 Komplet zębatek dyferencjału" Żeby zrobić z tego poważny mechanizm różnicowy wystarczy jeszcze jakieś plastikowe koło zębate, w które można te zębatki bez trudu "wkomponować".

Nadmienię także, że szukałem tego chyba z miesiąc - nawet w Niemczech w sklepach Conrada :-)

Pzdr.
    maurycy74
    Bhpjean
    Level 13  
    Witam ... Jak w temacie .... napęd różnicowy .... zacznę może od początku ....

Kupiłem kiedyś dzieciakowi na allegro samochodzik ... taki duży aby sobie mógł pojeździć ... na aku 6V dodatkowo ze zdalnym sterowaniem... wszystko było pięknie i ładnie po równej nawierzchni ... ale pod górkę napęd nie dawał sobie rady i stawał pod obciążeiem 10Kg a miał wozić do 30 ... więc wpadłem na pomysł wymiany silnika. zastosowałem silnik od wkrętarki Aku chyba od makity na 12V po przerobieniu nieco instalacji autko zaczełło naprawdę fajnie śmigać, żadna górka już nie była problemem ... do dziś niestety ... wysypały się niestety tyby plastikowe :( ból dzieciak rośnie chce jeździć ... a tu wpadka ! więc wpadłem na pomysł aby zastosować przekładnię różnicową i napędzić oba koła ... a skąd takową wziąśc ?? odpowiedź na pozór trudna ... ale banalna !!! niektóre kosiarki spalinowe mają napęd , w niektórych jest to sztywny napęd na dwa koła, a w niektórych są montowane napędy różnicowe... zrobiłem mały wywiad i nowy takowy mechanizm kosztuje coś około 300 zł ... ale znajomy mi mówił że udało mu się kupić taki używany za 80 ... polecam się koledze rozglądnąć w serwisie naprawiającym kosiarki ! może coś tam znajdzie. ja zaczynam poszukiwania od jutra ... na początku postu nie było jasno napisane jak duży to a być mechanizm a wpadłem na ten post przy okazji szukania jakiegoś serwisu kosiarek. pozdrawiam wszystkich ...
    Sokrat58
    Level 19  
    Może podpowiem jeszcze. Konne kosiarki listwowe - można jeszcze kupić - mają takie sprzęgiełka jednokierunkowe w każdym z dwóch kół. Można na tym wzorować się lub znaleźć na złomie (ewnt. alle....).